Filler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Fillerin özellikleri, fil sürülerin yaşam tarzları, genel davranışları, gün boyunca beslenmeleri ve yaptıkları, karakteristikleri hakkında bilgi.

Filler Hakkında Bilgi

Latince Fil (“ele” ve “phant” olarak), “Büyük Kemer” anlamına gelir. Fillerin çoğu, Afrika’nın otlaklarında ve Asya’nın ormanlarında yaşar, ancak filler yeterli miktarda yiyecek ve suya sahip herhangi bir habitatta yaşayabilir. Filler “sürü” olarak adlandırılan gruplar halinde yaşar. Sürü genellikle on dişiden ve gençlerinden oluşur.

fil sürüsü

Fil Sürüleri

Sürüdeki dişilerin tamamı, tipik olarak en yaşlı ve en büyük dişi olan anne ile doğrudan ilgilidir. İki fil türü vardır – Afrika fili ve Asya fili. Afrika fili daha büyüktür ve ağırlığı 6 tona kadar çıkar. Fillerin nerede yaşadıklarına bakılmaksızın, sosyal davranışları ve sosyal yapıları büyük ölçüde aynı kalır. Afrika fili ve Asya fili, tarih öncesi çağlarda çeşitli ve kalabalık bir büyük memeliler grubunun yaşayan ve hayatta kalan tek türüdür. Asya filleri ve Afrika fillerinin ortak özellikleri olsa da, görünüşleri biraz farklıdır ve her biri hayatta kalmak için farklı tehditlerle karşı karşıyadır.

Fil karada yaşayan en büyük hayvandır. Filler sıcak kanlı memeliler ve ‘kalın tenli hayvanlar’ anlamına gelen ‘Pachyderm’ türünün üyeleridir. Filler ‘Elephantidae’ ailesini oluşturur. Erkek filler 4 metre boyuna büyüyebilir. Bu, iki uzun insandan iki kat daha uzundur. Filler tek katlı otobüs kadar ağır olabilirler.

fil

Advertisement

Fillerin Davranışları

Filler harika yaratıklardır. Ağlarlar, oynarlar, gülerler ve inanılmaz hafızaları vardır. Filler, tüm aile elemanlarına karşı özellikle genç yavrulara duyarlı davranırlar ve onlara bakarlar.

Olgunlaşma yaşı dışındaki erkek filler sadece çiftleşme sırasında sürülerdedir. Sürülerin, yiyecek ve su aramak için on mil veya daha fazla yolculuk yaptığı bilinmektedir. Filler seyahat ederken, tek bir sırada çok sessizce yürürler. Genç filler, yaşlı fillerin kuyrukları ile yönetilir. Fil yavruları her zaman annelerine yakın durur. Herhangi bir tehlike işareti varsa, bütün sürü gençleri koruyacaktır. Bir sürü, saatte yaklaşık 4 mil ilerler. Filler koşamaz veya zıplayamaz. Ancak, çok hızlı yürüyebilir ve tırmanabilirler.

Filler uzun hortumlarıyla koklar, içer, yemek yiyip, yıkanır. Fillerin fildişinden yapılmış uzun dişleri vardır. Bu dişler yiyecek almalarına ve ağır cisimler taşımalarına yardımcı olur.

fil su

Filler ve Su

Filler suyu sever ve çok iyi yüzücülerdir. Filler sıcakladıklarında göllerde veya nehirlerde yüzerler ya da uzun hortumlarını kullanarak kendilerine duş aldırırlar. Bir fil, gölgeli bir çamur yatağında yuvarlanarak da serinleyebilir.

Filler önemli mesafelere yüzebilirler. Derin suda hortumlarını periskop gibi suyun üstünde tutarlar. Filler ayrıca hortumlarını ses çıkarmak için de kullanırlar.

Advertisement

Filler uzun yaşayabilir. Ortalama olarak, bir fil 50 ila 70 yıl arasında yaşar, bununla birlikte yaşayan en eski filin 82 yaşında olduğu kaydedilmiştir. Adı “Raja” idi ve Sri Lanka’da esaret altında yaşadı.

filin beslenmesi

Fillerin Beslenmesi

Bir fil, günde yaklaşık 16 saati yemek yiyip, içerek, banyo yaparak, oynayarak ve 3-5 saati dinlenerek geçirir. Bir fil, yediklerinin sadece yüzde 40’ını sindirdiğinden, büyük miktarda bitki örtüsüne (günlük vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 5’i) ve yaklaşık 30 ila 50 galon suya ihtiyacı vardır. Genç bir fil, hortumuna nasıl su çekileceğini öğrenmeli ve daha sonra ağzına dökmelidir. Filler, çimen, yaprak, dal, ağaç kabuğu, meyve ve tohum kabukları dahil olmak üzere son derece çeşitli vejetaryen bir diyete sahiptir. Tercih edilen yiyecekler şunlardır: Muz, bambu, çilek, mango, hindistancevizi, mısır, orman çalıları, palmiye meyveleri, şeker kamışı, ağaç elmaları ve yabani pirinç.

Filler ot, küçük dallar ve ağaçlardan ağaç kabukları yerler. Filler özellikle üst dallardaki yaprakları sever. Büyük başları ve gövdeleriyle ağaçları aşağı iterek yapraklarını alırlar, daha sonra keskin dişleri ile kazıyarak kabuğu alırlar.


Leave A Reply