Adriaen van Ostade Kimdir?

0
Advertisement

Adriaen van Ostade kimdir ve ne yapmıştır? Adriaen van Ostade hayatı, biyografisi, tabloları, eserleri hakkında bilgi.

Adriaen van Ostade

Adriaen van Ostade

Adriaen van Ostade Kimdir?

Adriaen van Ostade; (d. 10 Aralık 1610, Haarlem – gömülmesi 2 Mayıs 1685, Haarlem, Felemenk), köy yaşamını betimlediği tür resimleriyle tanınan Felemenkli barok ressam ve baskı ustasıdır. Dinsel konulu resimler, portre ve manzaralar da yapmıştır.

1627 dolayında, Adriaen Brouwer ile birlikte Frans Hals’ın öğrencisi olduğu sanılır. Ama iki sanatçı da Hals’ın üslubundan pek etkilenmemiştir. Brouwer gibi Ostade de, çoğu zaman ana tema üzerine odaklanmış bir ışık demeti dışında loş olan mekânları betimledi. “Köylüler Eğleniyor” (y. 1638, Eski Pinakotek, Münih) gibi resimlerinde tek renge yaklaşan yumuşak tonlardan, rahat ve canlı bir fırça işçiliğinden yararlandı; ayrıca köylü tiplemelerinin kabalığını vurgulamak amacıyla karikatür öğesini kullandı. 1630′ larda daha çok gri-mavi ve kahverengiyle çalıştı; 1640’larda ise daha canlı renklere yöneldi ve gene köylüleri konu almakla birlikte eski grotesk anlatımdan uzaklaştı. Olgunluk dönemi (1650-70) yapıtlarında dış mekânlara daha çok yer verdi.

Verimli bir sanatçı olan Ostade, küçük boyutlu yağlı boya çalışmalarını çoğunlukla ahşap panolar üstüne yapıyordu. Ayrıca sulu boya resimler, mürekkepli kalem çizimler ve 50 kadar aside yedirme baskı yaptı. Yaşamı sırasında büyük bir ün kazandı ve 1662’de Haarlem Ressamlar Loncası’nın başkanı oldu.


Leave A Reply