Joe Orton Kimdir?

0
Advertisement

Joe Orton kimdir ve ne yapmıştır? Joe Orton hayat hikayesi, biyografisi, oyunları, eserleri nelerdir, Joe Orton hakkında bilgi.

Joe Orton

Joe Orton; (d. 1 Ocak 1933, Leicester, Leicestershire -ö. 9 Ağustos 1967, Londra, İngiltere), seyircide dehşet duygusu uyandıran, taşkın bir üslupla kaleme alınmış farslarıyla tanınan İngiliz oyun yazarıdır.

Başarısız bir oyunculuk yaşamından sonra 1950’lerin sonunda, dostu K.L. Halliwell’in desteğiyle yazmaya başladı. Ama bu dönemde Halliwell’le birlikte yazdığı romanları yayımlatamadı. Ancak 1964’te BBC’de yayınlanan radyo oyunu The Ruffian on the Stair’le (Merdivendeki Alçak) üne kavuşabildi ve ölümüne değin başarılı bir oyun yazan olarak adından söz ettirdi. Entertaining Mr. Sloane (1964; Mr. Sloane’u Ağırlarken), Loot (1965; Yağma) ve ölümünden sonra 1969’da sahnelenen What the Butler Saw (Uşağın Gördükleri) adlı yapıtları ahlaksal çürümeyi, şiddeti ve cinsel zorbalığı irdeleyerek seyircinin ahlaki duygularına saldıran aykırı üsluplu kara komedilerdir. Yapıtları, özlü ve nükteli anlatımları ve yer yer abartılı parlaklıklarıyla dikkati çeker. Oyun kişileri, kendilerini içinde buldukları rezil durumlardan gülünç yöntemlerle kurtulmaya çalışırlar. Orton’ın ayrıca, aralarında Funeral Games’in de (1968; Cenaze Oyunları) bulunduğu dört tane tek perdelik oyunu vardır.

Orton’ın çok kısa süren yazarlık yaşamı, onun kadar başarılı olmayan Halliwell tarafından dövülerek öldürülmesiyle son buldu. (Hemen ardından Halliwell de intihar etti.) John Lahr’ın Prick Up Your Ears: The Biography of Joe Orton (Kulak Kabartın: Joe Orton’ın Yaşamöyküsü) adlı yapıtı 1978’de yayımlandı.

Advertisement

Leave A Reply