Çinili Köşk Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Çinili Köşk nerededir? Çinili Köşk ne zaman yapılmıştır, özellikleri, tarihi, resimleri, fotoğrafları. Çinili Köşk hakkında bilgi.

Çinili Köşk

Çinili Köşk Nerededir? Hakkında Bilgi

Çinili Köşk; Fatih Sultan Mehmet‘ in İstanbul Bizans akropolünde yaptırdığı köşktür. İstanbul’un fethinden sonra kentin bayındırlığına girişildi; bu arada Çinili Köşk (Sırça Saray) yapıldı (1472). Yapının yer katında hizmetçi ve muhafız odaları; üstte de çeşitli odalar ve bağlantılı salonlar vardır. Köşk 32×34 m ölçüsünde kareye yakın dikdörtgen planlıdır. İçeriye ön taraftaki revak altından ve arkada da küçük bir kapıdan girilir.

Çinili Köşk

Erken Osmanlı Cami plan şemasını andıran yapı, dört eyvan ve köşelerdeki birer odadan oluşur; önünde de boydan boya sütunlu sivri kemerli geniş bir revak vardır. İçeride dört eyvanın birleştiği yerde üzeri kubbeli merkez sofası görülür. İçi ve dışı son derece değerli çini ve mozaiklerle kaplıdır.

Çinili Köşk

Advertisement

Çinili Köşk’ün İçi

İçerisi koyu mor ve mavi renkte altı köşeli, aralarında üç köşe firûze çinilerle bezelidir. Çinili Köşk’ü 1588’de III. Murat onarttı ve sol yandaki en son salona selsebil biçiminde, iki tarafında manzum yazıtlar olan bir çeşme yapıldı. Çinili Köşk’te Osmanlı padişahlarının zaman zaman yaptığı onarımlar, yapının özgün biçimini değiştirmiştir.

Çinili Köşk

Müze Haline Gelmesi

1875 yılında köşk, müze haline getirildi. Bu arada yeni bir giriş merdiveni yapıldı, revak içerisindeki aslı merdiven köreltildi. 1908′ de buradaki arkeolojik eserler yeni yapıya götürülünce yalnızca Türk-İslâm eserlerinin sergileme yeri oldu. Bugün Çinili Köşk, İstanbul Arkeoloji Müzeleri yönetiminde, Türk çinilerinin sergilendiği bir bölümdür.

ÇİNİLİ KÖŞK MÜZESİ HARİTASI:


Leave A Reply