Nebulizatör Nedir? Ne İçin Kullanılır? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

0
Advertisement

Nebulizatör nedir, hangi hastalıklarda, ne amaçla kullanılır? Nebulizatör nasıl kullanılır, nasıl çalışır, ne işe yarar? Nebulizatör bakımı ve temizliği.

Nebulizatör

Nebulizatör nedir?

Astımınız varsa, doktorunuz tedavi veya solunum tedavisi olarak bir nebülizör önerebilir. Cihaz, alışılmış cep boyutundaki solunum cihazları olan ölçülü dozlu solunum cihazları (MDI’ler) ile aynı türde ilaçlar sunar. Nebulizatörler, özellikle inhalatörleri, şiddetli astımı olan yetişkinler ve uygun şekilde kullanacak yaşta olmayan çocuklar için MDI’lerden daha kolay kullanılabilir.

Nebülizör, astımınızın tedavisine yardımcı olmak için sıvı ilacı bir sis haline getirir. Elektrikli veya akülü versiyonları mevcuttur. Hem yanınızda taşıyabileceğiniz taşınabilir bir boyutta, hem de bir masada oturmak ve bir duvara takılmak için uygun daha büyük bir boyutta olanlar vardır. Her ikisi de bir hava kompresörü tutan bir taban, sıvı ilaç için küçük bir kap ve hava kompresörünü ilaç kabına bağlayan bir tüpten oluşur. İlaç kabının üstünde, sisi solumak için kullandığınız bir ağızlık veya maske bulunur.

Nasıl Kullanılır?

Doktorunuz size nebülizörü ne sıklıkta kullanacağınızı söyleyecektir. Doktorunuza tedaviniz için özel talimatlar olup olmadığını sorun. Makinenizle birlikte verilen kılavuzu da okumalısınız.

Nebulizatörün kullanımı hakkında genel talimatlar şöyledir:

Advertisement
  • Kompresörü, güvenli bir şekilde prize ulaşabileceği düz bir yüzeye yerleştirin.
  • Tüm parçaların temiz olduğundan emin olun.
  • İlaçları hazırlamadan önce ellerinizi yıkayın.
  • İlaçlarınız önceden karıştırılmışsa, kabın içine koyun. Karıştırmanız gerekirse, doğru miktarı ölçün ve ardından kaba koyun.Boruyu kompresöre ve sıvı kabına bağlayın.
  • Ağızlığı veya maskeyi takın.
  • Düğmeyi açın ve nebülizörün buğu yaptığını kontrol edin.
  • Ağızlığı ağzınıza yerleştirin ve ağzınızı kapatın ya da maskeyi burnunuz ve ağzınızın üzerine sıkıca koyarak boşluk bırakmayın.
  • İlaç bitene kadar yavaşça nefes alıp verin. Bu beş ila 15 dakika sürebilir.
  • Sıvı kabını işlem boyunca dik tutun.

Nasıl Çalışır?

Basınçlı hava tüpten geçer ve sıvı ilacı sis haline getirir. Bir astım krizi veya solunum yolu enfeksiyonu sırasında, sisin solunması, bir cep soluma cihazının spreyinden daha kolay olabilir. Hava yollarınız daraldığında – astım krizi sırasında olduğu gibi – derin nefes alamazsınız. Bu sebepten dolayı, nebülizatör, ilacı almanın bir inhalatörden daha etkili bir yoludur.

Nebulizatörler astım ilaç tedavisi için kısa etkili (kurtarma) veya uzun etkili (akut atakları önlemek için bakım) sağlayabilir. Ayrıca, aynı tedavide birden fazla ilaç verilebilir. Nebulizatörlerde kullanılan ilaçlara örnekler:

albüterol
ipratropyum
budesonid
formoterol

Doktorunuz nebülizörde hangi ilaçları kullanmanız gerektiğini sizin gereksinimlerinize göre belirleyecektir. İlaç tipi ve dozu doktorunuz tarafından verilecektir. Makineye açılıp yerleştirilebilen önceden karıştırılmış sıvı kapları alabilirsiniz veya her kullanımdan önce çözeltiyi karıştırmanız gerekebilir.

Temizlik ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Nebulizatör her kullanımdan sonra temizlenmeli ve her işlemden sonra dezenfekte edilmelidir. Makineden buharı soluduğunuz için temiz olması gerekir. Makine doğru şekilde temizlenmezse, içinde bakteri ve diğer mikroplar oluşabilir. Zararlı mikropları solumadığınızdan emin olmak için sağlık uzmanınızın temizleme ve dezenfeksiyon talimatlarını takip edin.

Tüpler düzenli olarak değiştirilmelidir, çünkü tüpün içini tamamen temizlemek mümkün değildir. Sağlık uzmanınız, tüpün ne sıklıkla değiştirileceğini açıklamalıdır.

Advertisement

Günlük temizlik

Ağızlığı / maskeyi çıkarın ve ilaç kabını çıkarın. Sıcak suyla ve hafif sıvı bulaşık deterjanı ile yıkayın.
Suyla çalkalayın.
İlaç haznesini ve ağızlığı / maskeyi kompresöre tekrar bağlayın. Parçaları havada kurutmak için cihazı açın.

Dezenfekte

Sökülebilir parçaları (ağızlık ve ilaç kabı) çıkarın.
Bunları bir ölçek beyaz sirke ve üç ölçek sıcak su ile hazırladığınız solüsyonun içinde bekletin.
Bu parçaları bir saat boyunca veya talimatlarda listelendiği sürece bekletin.
Parçaları çıkarın ve ya kurumasını bekleyin.
Nebulizörün günlük temizliği ve dezenfeksiyonu için doğru talimatları uyguladığınızdan emin olmak için doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Nebulizatörlerin Artıları

***Astım krizi geçirirken kullanımı daha kolaydır, çünkü kullanırken derin nefes almanıza gerek yoktur.
***Aynı anda birden fazla ilaç verilebilir.
***Küçük çocuklarda nebülizör kullanımı daha kolay olabilir.

Nebulizatörlerin Eksileri

***Nebulizatörler genellikle bir inhalatör kadar taşınması kolay değildir.
***Genellikle sabit bir güç kaynağına ihtiyaç duyarlar.
***İlaçların verilmesi nebülizörde, bir inhalatörden daha uzun sürer.


Leave A Reply