Uluslararası Sivil Havacılık Günü (7 Aralık) Nedir? Önemi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık Günü nedir, tarihçesi nasıldır? Uluslararası Sivil Havacılık Günü anlam ve önemi hakkında bilgi.

Uluslararası Sivil Havacılık Günü

Uluslararası Sivil Havacılık Günü

Uluslararası Sivil Havacılık Günü, uluslararası sivil havacılığın önemi ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) uluslararası hava taşımacılığında oynadığı rol hakkındaki farkındalığı arttırmak için her yıl 7 Aralık’ta kutlanmaktadır. Örgüt, havacılık güvenliği için uluslararası standartların geliştirilmesinden sorumlu olan Birleşmiş Milletler (BM) bir kuruluştur.

Tarihçesi

ICAO, sivil havacılık konularında uluslararası işbirliğini sağlamak için 7 Aralık 1944’te kuruldu. Uluslararası Hizmetler Transit Anlaşması ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Anlaşması da imzalandı. 1994 yılında ICAO, kuruluşun 50. yıldönümünü kutlamak için Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü kurdu.

Bu gün, uluslararası sivil havacılığın sosyal ve ekonomik kalkınmadaki önemi konusunda küresel farkındalık yaratmayı ve güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Gün ayrıca, ICAO’nun uluslararası hava taşımacılığının emniyetini, verimliliğini ve düzenliliğini sağlamadaki rolünü de hatırlatmaktadır.

BM Genel Kurulu 1996 yılında, bir ICAO girişimi ve Kanada Hükümeti’nin desteğiyle, 7 Aralık’ta Uluslararası Sivil Havacılık Günü ilan etti. Dünyadaki diğer ülkelerin de katılımı ile Uluslararası alanda kutlanmaya başlandı.

Advertisement

ICAO, Dünya Meteoroloji Örgütü, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Evrensel Posta Birliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Denizcilik Örgütü dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler üyeleri ile yakın çalışan bir BM organıdır.

Uluslararası Sivil Havacılık Günü

Nasıl Kutlanır?

ICAO, hükümetlerin, kuruluşların, işletmelerin ve bireylerin desteğiyle, çeşitli sivil toplum etkinlikleri ve etkinlikleriyle Uluslararası Sivil Havacılık Gününü aktif olarak tanıtmaktadır. Bu gün küresel olarak, özellikle Güney Afrika gibi ülkelerde seminerler, yayınlanan materyaller, eğitim dersleri, sınıf etkinlikleri ve günle ilgili uluslararası sivil havacılık konularındaki haber duyuruları gibi çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Uluslararası Sivil Havacılık Günü Neden Önemli?

Sivil havacılık, pilotlardan ve uçuş görevlilerinden daha fazlasıdır. Havacılık endüstrisi ticari taşıyıcılar (FedEx gibi), özel jetler, hava trafik kontrolü, havaalanı yönetimi (çantalarınızı alan güzel insanlar), üretim (Boeing), bakım ve daha birçok sektörden oluşmaktadır. Tüm bunlar, sektörün her yıl iş imkanı sunduğu insan sayısı açısından önemlidir.

Havacılık endüstrisi bize 20. yüzyılın en büyük icatlarından bazılarını sundu ve bu yenilik devam ediyor. Örneğin, Airbus şu anda 2050 yılına kadar ümit ettiği “Akıllı Gökyüzü” girişimini planlıyor: Her uçuşun uçuş süresini 13 dakika azaltmak; her yıl dokuz milyon ton fazla yakıt tasarrufu; ve yılda 28 milyon ton önlenebilir CO2 emisyonundan kaçınmak gibi…

Advertisement


Leave A Reply