Ahmed Zewail Kimdir?

0
Advertisement

Ahmed Zewail kimdir ve ne yapmıştır? Ahmed Zewail hayatı, biyografisi, kimya alanındaki çalışmaları ve katkıları hakkında bilgi.

Ahmed Zewail

Ahmed Zewail

Doğum – Ölüm: 26 Şubat 1946, Damanhour, Mısır – 2 Ağustos 2016 Kalifornia – ABD
Uyruk: Mısırlı
Çalışmaları: Femtokimyanın öncüsüdür.
Ödüller: Nobel Kimya Ödülü (1999), Franklin Madalyası (ABD) (1998), Wolf Ödülü (İsrail) (1993), Priestley Madalyası (ABD) (2011), Davy Madalyası (2011)

Ahmed Zewail, 26 Şubat 1946’da Damanhour, Mısır’da dünyaya gelen ünlü bir bilim insanıdır. Femtokimyanın babası olarak bilinir. 1999 yılında bu alanda yaptığı çalışmalardan dolayı Kimyada Nobel Ödülü’nü kazandı. Zewail çalışkan bir aileden geliyordu.

Eğitim

Zewail iyi bir eğitim almıştır. Mısır’daki İskenderiye Üniversitesi’nden lisans ve yüksek lisans derecesine sahiptir. Bu dereceleri tamamladıktan sonra, doktorasını aldığı Amerika Birleşik Devletleri Pennsylvania Üniversitesi’ne gitti. Berkeley’de bulunan California Üniversitesi’nde doktora sonrası burs kazandı. İskenderiye Üniversitesi’ne giderken karısı ile tanıştı ve birlikte Birleşik Devletlere taşındı. Dört çocuk sahibidir.

Akademik kariyeri

1976’da Zewail, Caltech’te çalışmaya başladı. 1982’de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı oldu. Zewail’in çalışmaları birçok üst düzey bilim adamı ve lider tarafından yaygın olarak kabul görmektedir. Aslında, Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi Başkanlığı olan PCAST’a katıldı. Bu, teknoloji, inovasyon ve bilim ile ilgili alanlardaki politikaları formüle etmeye yardımcı olan seçkin bilim adamlarından oluşan bir ekiptir. Bu grup, ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı’na tavsiyede bulunur.

Advertisement

Araştırmaları

Zewail’in çalışmaları, pek çok kişi tarafından, femtokimya alanında en iyisi olarak kabul edilir. Femtokimya, son derece hızlı zaman ölçeklerinde ölçülen kimyasal reaksiyonların çalışmasıdır. Bu alanda yoğun olarak çalıştı. Bu çalışma alanına olan ilgisi, moleküler bir ışınla birlikte kullanılabilecek ultra hızlı bir lazer yapmak istemesiyle ortaya çıkmıştır. Sonunda, çalışmaları meyvelerini verdi.

Zewail, 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya’da bulunan ülkeleri ziyaret etmek üzere atanan bir elçiye katıldı. Bu dönemde Mısır Cumhurbaşkanlığı hedeflediğine dair çıkan söylentileri, Mısır’a sadece bilimsel açıdan hizmet edeceğini söyleyerek yalanladı. 2 Ağustos 2016’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinin Pasadena şehrinde solunum yetmezliği nedeniyle 70 yaşında hayatını kaybetti. Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen askerî cenaze töreni sonrasında aile kabristanına defnedildi.


Leave A Reply