Keppra İlaç Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Keppra ilaç ne için kullanılır, ne işe yarar? Keppranın yan etkileri ve kullanım şekli nasıldır? Keppra neyi tedavi eder, hakkında bilgi.

Keppra

Keppra

Keppra nedir?

Keppra (levetiracetam), antikonvülsan olarak da adlandırılan bir anti-epileptik ilaçtır. Keppra, yetişkinlerde ve en az 1 aylık çocuklarda kısmi başlangıçlı nöbetleri tedavi etmek için kullanılır. Keppra ayrıca en az 6 yaşında olan insanlarda tonik-klonik nöbetleri ve en az 12 yaşında olan insanlarda miyoklonik nöbetleri tedavi etmek için kullanılır.

Önemli bilgi

Keppra’yı, iyi hissediyor olsanız bile, önce doktorunuzla konuşmadan kullanmayı bırakmayın. Bu ilacı aniden kullanmayı bırakırsanız, nöbetleriniz artmış olabilir. İlacı tamamen durdurmadan önce daha az kullanmanız gerekebilir.

Bazı insanlar bu ilacı ilk alırken intihar hakkında düşünceler edinirler. Ruh halinizdeki veya semptomlarınızdaki değişikliklere karşı tetikte olun. Yeni veya kötüleşen semptomları doktorunuza bildirin.

Tıbbi uyarı etiketi takın veya Keppra’yı aldığınızı belirten bir kimlik kartı taşıyın. Sizi tedavi eden herhangi bir tıbbi bakım sağlayıcısı, nöbet ilacı aldığınızı bilmelidir.

Advertisement

Levetirasetam düşüncelerinizi veya tepkilerinizi bozabilir. Dikkatli olmanızı gerektiren herhangi bir şeyi sürerseniz veya yaparsanız dikkatli olun. Hamileyseniz veya bu ilacı kullanırken hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyin. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan hamilelik sırasında Keppra almaya başlamayın veya durdurmayın. Hamilelik sırasında nöbet geçirilmesi hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir. Nöbet kontrolü hamilelik sırasında çok önemlidir ve nöbetlerin önlenmesinin yararları bu ilacı kullanarak ortaya çıkabilecek risklerden daha ağır basabilir.

Bu ilacı almadan önce

Levetirasetam alerjiniz varsa Keppra kullanmamalısınız.

Aşağıdakilere sahipseniz doktorunuza söyleyin:

  • böbrek hastalığı (veya diyalizde iseniz);
  • depresyon veya diğer ruh hali sorunları;
  • akıl hastalığı veya psikoz; veya
  • intihar düşünceleri veya eylemleri.

Keppra’yı alırken intihar hakkında düşünceleriniz olabilir. Doktorunuz ilerlemenizi düzenli ziyaretlerde kontrol etmelidir. Aileniz veya diğer bakıcılar ruh halinizdeki veya semptomlarınızdaki değişikliklere karşı da dikkatli olmalıdır.

Hamileyseniz, nöbet ilacı alma konusunda doktorunuzun talimatlarını izleyin. Nöbet kontrolü hamilelik sırasında çok önemlidir ve nöbet geçirmesi hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir. Hamilelik sırasında doz ihtiyaçlarınız farklı olabilir. Bu ilacı doktorunuzun tavsiyesi olmadan almaya başlamayın veya durdurmayın ve hamile kalırsanız derhal doktorunuza bildirin.

Advertisement

Keppra kullanırken emzirmek güvenli olmayabilir. Herhangi bir risk hakkında doktorunuza danışın. Bu ilacı tıbbi tavsiye almadan bir çocuğa vermeyin.

Keppra’yı nasıl almalıyım?

Keppra’yı tam olarak doktorunuz tarafından reçete edildiği gibi alın. Reçete etiketinizdeki tüm talimatları izleyin ve tüm ilaç kılavuzlarını veya talimat sayfalarını okuyun. Doktorunuz zaman zaman dozunuzu değiştirebilir. İlacı tam olarak tarif edildiği gibi kullanın.

İlacı her gün aynı anda, yiyecek olsun veya olmasın alın.

Levetirasetam dozları çocuklarda kiloya dayanır. Çocuk kilo alırsa veya kaybederse, çocuğunuzun doz ihtiyacı değişebilir.

Bu ilacın farklı bir markasına, gücüne veya formuna geçerseniz doz ihtiyaçlarınız değişebilir. Sadece doktorunuzun reçete ettiği formu ve gücü kullanarak ilaç hatalarından kaçının.

Sıvı ilacı dikkatlice ölçün. Birlikte verilen dozaj şırıngasını kullanın veya bir ilaç dozu ölçüm cihazı kullanın (mutfak kaşığı değil).

Uzun süreli salınan tableti tamamen yutun ve ezmeyin, çiğneyin veya kırmayın.

Doktorunuz ciddi bir yan etki nedeniyle ilacı durdurmanızı söylemedikçe, Keppra’yı kullanmayı bırakmamalısınız. Aniden durdurmak artmış nöbetlere neden olabilir. Doktorunuzun talimatlarını çok dikkatli izleyin.

Tüm nöbet ilaçlarını talimatlara uygun olarak kullanın ve aldığınız tüm ilaç kılavuzlarını okuyun. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan dozunuzu veya doz programınızı değiştirmeyin.

Acil durumlarda, başkalarına nöbet ilacı kullandığınızı bildirmek için tıbbi kimlik giyin veya taşıyın.

Böbrek fonksiyonunuzun sık sık test edilmesi gerekebilir.

Advertisement

Oda sıcaklığında nem, ısı ve ışıktan uzakta saklayın.

Keppra yan etkileri

Keppra’ya (kurdeşen, zor nefes alma, yüzünüzde veya boğazınızda şişme) veya şiddetli cilt reaksiyonunda (ateş, boğaz ağrısı, gözlerinizde yanma, cilt ağrısı, kırmızı veya mor cilt), kabarma ve soyulmaya neden olan döküntü gibi alerjik reaksiyon belirtileri varsa acil tıbbi yardım alın.

Duygudurum veya davranış değişiklikleri, depresyon, anksiyete, panik atak, uyku sorunu veya ajite, düşmanca, sinirli, hiperaktif (zihinsel veya fiziksel) veya intihar hakkında düşünceleriniz ya da kendine zarar vermek varsa, yeni veya kötüleşen semptomları doktorunuza bildirin.

Aşağıdakiler varsa derhal doktorunuzu arayın.

  • ruh hali veya davranışta olağandışı değişiklikler (olağandışı risk alma davranışı, sinirli veya konuşkan olma);
  • karışıklık, halüsinasyonlar, denge kaybı veya koordinasyon;
  • aşırı uyuşukluk, çok zayıf veya yorgun hissetme;
  • yürüme veya hareket sorunları;
  • ne kadar hafif olursa olsun, herhangi bir deri döküntüsünün ilk belirtisi;
  • kolay morarma, olağandışı kanama; veya
  • ateş, titreme, halsizlik veya diğer enfeksiyon belirtileri.

Sık görülen Keppra yan etkileri şunları içerebilir:

  • baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk;
  • zayıflığı;
  • agresif veya sinirli hissetmek;
  • iştah kaybı;
  • tıkalı burun; veya
  • enfeksiyon.

Bu, yan etkilerin tam bir listesi değildir ve başka yan etkiler de oluşabilir. Yan etkiler hakkında tıbbi tavsiye için doktorunuzu arayın.

Başka hangi ilaçlar Keppra’yı etkiler?

Diğer ilaçlar reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler de dahil olmak üzere levetirasetam ile etkileşime girebilir. Mevcut tüm ilaçlarınız ve kullanmaya başladığınız veya kullanmayı bıraktığınız ilaçları doktorunuza bildirin.


Leave A Reply