Preeklampsi Nedir? Hamilelikte Preeklampsi Nedenleri Belirtileri Tedavisi

0
Advertisement

Preeklampsi nedir, neden olur? Hamilelikte ve doğumdan sonra Preeklampsi belirtileri, risk faktörleri ve tedavisi hakkında bilgi.

Preeklampsi nedir?

Preeklampsi, hamilelik sırasında veya doğumdan sonra yüksek tansiyonunuz ve muhtemelen idrarınızda protein bulunduğu zamandır. Ayrıca kanınızda düşük pıhtılaşma faktörleri (trombositler) veya böbrek veya karaciğer problemi göstergeleriniz olabilir.

Preeklampsi

Preeklampsi genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra olur. Bununla birlikte, bazı durumlarda daha erken veya doğumdan sonra ortaya çıkar.

Eklampsi, preeklampsinin ciddi bir ilerlemesidir. Bu durumla birlikte, yüksek tansiyon nöbetlere neden olur. Preeklampsi gibi, eklampsi hamilelik sırasında veya nadiren doğumdan sonra ortaya çıkar.

Hamile kadınların yaklaşık yüzde 5’inde preeklampsi görülür.

Advertisement

Preeklampsiye ne sebep olur?

Doktorlar henüz preeklampsinin tek bir nedenini tanımlayamıyor, ancak bazı potansiyel nedenler araştırılıyor. Bunlar:

  • Genetik faktörler
  • kan damarı problemleri
  • otoimmün bozukluklar

Ayrıca preeklampsi gelişme riskinizi artırabilecek risk faktörleri de vardır. Bunlar:

  • birden fazla fetüs ile hamile kalmak
  • 35 yaş üstü olmak
  • çok genç yaşta olmak
  • ilk kez hamile olmak
  • obez olmak
  • yüksek tansiyon öyküsü olan
  • diyabet öyküsü olması
  • böbrek hastalığı öyküsü olması

Hiçbir şey bu durumu kesin olarak engelleyemez. Doktorlar, bazı kadınlara hamileliğin ilk üç aylık dönemlerinden sonra bebek aspirini almasını önerebilir.

Erken ve tutarlı doğum öncesi bakım, doktorunuzun preeklampsiyi daha erken teşhis etmesine ve komplikasyonlardan kaçınmasına yardımcı olabilir. Tanı koymak, doktorunuzun doğum tarihinize kadar size uygun izleme sağlamasına olanak tanır.

Preeklampsi belirtileri

Herhangi bir preeklampsi belirtisi fark etmeyebileceğinizi hatırlamak önemlidir. Semptom geliştirirseniz, bazı yaygın semptomlar şunları içerir:

  • kalıcı baş ağrısı
  • ellerinizde ve yüzünüzde anormal şişme
  • ani kilo alımı
  • görüşünüzde değişiklikler
  • sağ üst karın bölgesinde ağrı

Fizik muayene sırasında doktorunuz kan basıncınızın 140/90 mm Hg veya daha yüksek olduğunu görebilir. İdrar ve kan testleri idrarınızda protein, anormal karaciğer enzimleri ve düşük trombosit seviyelerini de gösterebilir.

Advertisement

Bu noktada, doktorunuz fetusu izlemek için nonstress testi yapabilir. Bir nonstress testi, fetus hareket ettikçe fetal kalp hızının nasıl değiştiğini ölçen basit bir muayenedir. Sıvı seviyelerinizi ve fetusun sağlığını kontrol etmek için bir ultrason da yapılabilir.

Preeklampsi

Preeklampsi tedavisi nedir?

Hamilelik sırasında preeklampsi için önerilen tedavi bebeğin doğumudur. Çoğu durumda, bu hastalığın ilerlemesini önler.

37. hafta veya daha ileride hamileyseniz, doktorunuz doğum eylemi yapabilir. Bu noktada, bebek yeterince gelişmiştir ve erken kabul edilmez.

37 haftadan önce preeklampsiniz varsa, doktorunuz doğumunuzun zamanlamasına karar verirken hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını dikkate alacaktır. Bu, bebeğinizin gebelik yaşı, doğumun başlayıp başlamaması ve hastalığın ne kadar şiddetli hale geldiği gibi birçok faktöre bağlıdır.

Bebeğin ve plasentanın doğumu durumu çözmelidir.

Hamilelik sırasında diğer tedaviler

Bazı durumlarda, kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olacak ilaçlar verilebilir. İlaçlar, preeklampsinin olası bir komplikasyonu olan nöbetleri önlemek için de verilebilir.

Doktorunuz daha kapsamlı bir izleme için sizi hastaneye kabul etmek isteyebilir. Bebeğinizin akciğerlerinin daha hızlı gelişmesine yardımcı olmak için kan basıncınızı veya steroid enjeksiyonlarınızı azaltmak için intravenöz (IV) ilaçlar verilebilir.

Preeklampsinin yönetimi, hastalığın hafif veya şiddetli olup olmadığı durumuna göre değişebilir. Şiddetli preeklampsi belirtileri şunları içerir:

  • fetal kalp hızındaki sıkıntıyı gösteren değişiklikler
  • karın ağrısı
  • nöbetler
  • bozulmuş böbrek veya karaciğer fonksiyonu
  • akciğerlerdeki sıvı

Hamileliğiniz sırasında herhangi bir anormal belirti veya semptom fark ederseniz doktorunuzu görmelisiniz. Ana endişeniz sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı olmalıdır.

Doğumdan sonraki tedaviler

Bebek doğduktan sonra preeklampsi semptomları çözülmelidir. Çoğu kadında doğumdan 48 saat sonra normal kan basıncı seviyeleri oluşur. Ayrıca, preeklampsili çoğu kadın için semptomların bittiği ve karaciğer ve böbrek fonksiyonunun birkaç ay içinde normale döndüğü görülmüştür.

Advertisement

Bununla birlikte, bazı durumlarda, kan basıncı doğumdan birkaç gün sonra tekrar yükselebilir. Bu nedenle, bebeğinizin doğumundan sonra bile doktorunuzla yakın takip ve düzenli tansiyon kontrolleri önemlidir.

Nadiren de olsa, preeklampsi normal gebeliği takiben doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, karmaşık olmayan bir hamilelikten sonra bile, doğumdan yakın zaman sonra doktorunuzu görmeli ve yukarıda belirtilen belirtilere dikkat etmelisiniz.

Preeklampsinin komplikasyonları nelerdir?

Preeklampsi çok ciddi bir durumdur. Tedavi edilmezse hem anne hem de çocuk için hayatı tehdit edici olabilir. Diğer komplikasyonlar şunları içerebilir:

düşük trombosit seviyeleri nedeniyle kanama problemleri

plasental abruption (plasentanın uterus duvarından ayrılması)

karaciğere zarar

böbrek yetmezliği

akciğer ödemi

Bebek için komplikasyonlar, preeklampsiyi çözme çabaları nedeniyle erken doğumlarda ortaya çıkabilir.

Özetle

Advertisement

Hamilelik sırasında, sizi ve bebeğinizi olabildiğince sağlıklı tutmak önemlidir. Buna sağlıklı bir diyet yemek, folik asit ile doğum öncesi vitaminler almak ve düzenli doğum öncesi bakım muayeneleri yapmak dahildir.

Ancak uygun bakımla bile, preeklampsi gibi kaçınılmaz durumlar bazen hamilelik sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Bu hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir.

Preeklampsi riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler ve uyarı işaretleri hakkında doktorunuzla konuşun.


Leave A Reply