Cezayı Sinimmar Ne Demektir? Deyimin Anlamı ve Hikayesi Nedir?

0
Advertisement

Ceza-yı Sinimmar ne demektir, ne anlama gelir? Ceza-yı Sinimmar deyiminin açıklaması ve hikayesi nasıldır, deyim hakkında bilgi, açıklama.

Ceza-yı Sinimmar Anlamı;

İyiliğe karşı ödül yerine, kötülükle hatta canıyla cezalandırılma için kullanılan bir deyimdir.

Ceza-yı Sinimmar

Deyimin Hikayesi;

İran hükümdarlarından Numan Bin Münzir dünyanın zevk ve sefasına düşkün, eğlenmeyi seven, bu uğurda devlet imkânlarını bolca kullanan bir kişiymiş. Hükümdar bu huyunu halkına da yansıtmak halkını eğlendirmek, mutlu etmek için hazineler harcarmış.

Halkına örnek olur, halkın dünya nimetlerinden yaralanması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmazmış. Adını tarihe yazdırmak isteyen hükümdarın aklına bir gün bu yaptıklarını anımsatacak bir köşk yaptırmak gelmiş ve ülkenin en maharetli en iyi mimarı olan Sinimmar’ı çağırarak, Sinimmar’a – Bak Sinimmar demiş, sana iki yıl veriyorum. Bana öyle heybetli, öyle güzel bir köşk yap ki ben öldükten sonra da herkes beni bu eğlenceli hayatımla hatırlasın.

Sinimmar emri alır almaz işe koyulmuş. Devletin bütün imkânlarını seferber etmiş. İyi bir yer bulmak için ülkenin dört bir yanını dolaşmış ve Kufe’de Fırat sahillerinde bir yer beğenip köşkü oraya yapmış.

Advertisement

Yapılan köşkü hükümdara gezdirmiş. Sarayın her katını, her odasını gezen hükümdar hayretini gizleyememiş. Özellikle saraya öyle bir ışık sistemi yapmış ki saray, günün her saatinde başka renk olurmuş. Sabah mavi, öğlen beyaz, ikindi sarı. Hükümdar bütün odaları gezip terasa çıkmış. Burada da güneşin batışını izlemiş. Hükümdarın hayreti kat kat artmış.

Sonunda mimar, hükümdarı bir mahzene indirir. Orada bir taşı işaret ederek:

– Hükümdarım, benden saray yapmamı istediniz alın size saray. Havernak Sarayı. Bu saray yaşadıkça sizin de adınız yaşayacaktır. İşte bu taş bu sarayın anahtarı. Eğer ki bir gün buradan sıkılırsanız, burası sizi memnun etmezse bu taşı kaldırın. Bir saat içinde bu saray kendiliğinden yok olacaktır, demiş.

Hükümdar, bu üstün yetenekli mimara iltifat dolu sözler söylese de güzel hediyeler verse de içi rahat etmez hazineler bağışlamış. Ancak bir gün şeytan aklına girmiş veya sarayın benzerinden yapmış veya bu taşın sihrini başkasına söylerse diye düşünmüş. Mimarı terasa Fırat manzarası izlemeye çağırmış. Terasta korkulukların yanına gelen mimarı aşağı itmiş. Aşağı yuvarlanan mimarın sesi yankılanmış:

– Hükümdarım, diğer taş diğer taş!

Anlatıldığına göre bir de başka sihirli taş daha varmış. O da her yıl yenilenmezse yerine başka taş konmazsa saray yine bir saatte yok oluyormuş.

Hükümdar bunu bilmediği için ne hükümdarın kendisini ne de o muhteşem sarayı biliyoruz.

Advertisement

Bugün Havernak Sarayı’nın yerinde yeller esiyor. Hükümdarın adını da hatırlayan yok, ama şu bir gerçek ki Sinimmar adı tarihte yaşayan bir isim olmaya devam ediyor.


Leave A Reply