Butea Superba Bitkisinin Sağlık Faydaları Takviyeleri ve Kullanımı Yan Etkileri

0
Advertisement

Butea Superba bitkisi nedir, ne işe yarar, ne için kullanılır? Butea Superba bitkisinin sağlık faydaları, cinsel hayata etkileri ve yan etkileri nelerdir?

Butea superba, afrodizyak özelliklere sahip olduğuna inanılan Tayland, Hindistan ve Vietnam’a özgü bir çalıdır. Geleneksel Tayland tıbbında kullanılan Butea superba’nın kökleri, cinsel performansı iyileştirdiği, erektil disfonksiyonu tedavi ettiği ve hatta sperm sayısını artırdığı söylenen bileşikler içerir.

Butea Superba

Bilimsel çalışmalarda, Butea superba’nın köklerinin, birçok sağlık yararı sağlayan antioksidan etkilere sahip bir bileşikler sınıfı olan çeşitli flavonoidler içerdiği bulunmuştur.

Sağlık yararları

Butea superba’nın potansiyel sağlık yararlarını destekleyen kanıtların çoğu, birkaç küçük klinik çalışma ve vaka raporu yayınlanmış olmasına rağmen, hayvanlar üzerinde yapılan ön araştırmalardan geliyor.

Erektil disfonksiyon

Son yıllarda yayınlanan sıçan temelli birkaç çalışma, Butea superba’nın erektil disfonksiyon tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmalar, 2012 yılında Andrologia dergisinde yayınlanan ve diyabetik sıçanlar üzerinde yapılan testlerin Butea superba’nın dolaşımı uyararak erektil işlevi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirlediği bir raporu içermektedir.

Advertisement

Birkaç çalışma, Butea superba’nın insan sağlığı üzerindeki etkilerini test ederken, 2003 yılında Asya Androloji Dergisi’nde yayınlanan bir klinik araştırma, bitkinin erektil disfonksiyonun tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Çalışmada, erektil disfonksiyonu olan 30 ila 70 yaş arası erkekler üç ay boyunca Butea superba özütü ile tedavi edildi. Çalışmanın sonunda, deneklerin % 82,4’ü erektil fonksiyonda önemli iyileşme bildirdi.

Bununla birlikte, Butea superba’yı Viagra’daki ana bileşen olan Sildenafil ile karşılaştıran bir 2010 çalışması karışık sonuçlar gösterdi. Çalışmanın ilk kolunda, bitkisel preparatın erektil disfonksiyon ilacından biraz daha etkili olduğu bulundu. Ancak, denemenin ikinci kolu bu sonuçları tekrarlayamadı.

Artan Cinsel Güç

Butea superba uzun zamandır geleneksel tıpta bir afrodizyak olarak kullanılmaktadır, ancak bu kullanım tam olarak çalışılmamıştır.

2012 yılında Indian Journal of Endocrinology and Metabolism’de yayınlanan bir vaka çalışmasında, saç dökülmesini tersine çevirmek için yerel olarak hazırlanmış Butea superba takviyeleri alan 35 yaşındaki bir adam, doktoruna cinsel dürtüsünün arttığını bildirdi. Laboratuvar testleri, androjen testosteronundan türetilen bir erkek cinsiyet hormonu olan anormal derecede yüksek seviyelerde dihidrotestosteron (DHT) ortaya çıkardı. Çalışma yazarları, düşük androjen seviyelerinin erkeklerde azalmış cinsel dürtü ve erektil disfonksiyon ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Butea superba bu konuda androjen seviyelerini artırırken, medikalde düşük libido tedavisi olarak önerilmeden önce daha ileri testlere ihtiyaç vardır.

Butea Superba

Advertisement

Sperm sayısı

Butea superba, erkeklerde potansiyel bir doğurganlık artırıcı olarak hayvan modellerinde incelenmiştir. 2006 yılında sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırma, sekiz haftalık Butea superba tedavisinin sperm sayısını kontrollere kıyasla % 16 artırdığını buldu. Bununla birlikte, bitkiyi insanlarda artan sperm sayılarına bağlayan hiçbir araştırma yok ve bunu tavsiye etmek için henüz çok erken.

Olası yan etkiler

Butea superba’nın düzenli kullanımının güvenliği hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, hayvan temelli araştırmalardan elde edilen bulgular, bitkinin kan kimyası ve testosteron seviyeleri üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, testosteron seviyelerini yükselttiğini öne sürüyor, ancak ek çalışmalar gösteriyor bitkinin yüksek dozları ters etkiye sahip olabilir.

Butea Superba’nın folikül uyarıcı hormon (FSH), gonadotropik salgılama hormonu (GnRH) ve testosteron dahil olmak üzere diğer hormonlara benzer şekilde davrandığına inanılmaktadır. Hormon tedavisi gören veya anabolik steroid alan kişiler Butea superba almamalıdır.

Butea superba’nın polikistik over sendromu (PCOS), artmış yüz ve vücut tüyleri ve kadınlarda akne ile bağlantılı olan androjen seviyelerini artırdığı gösterilmiştir. Hamile kadınlar Butea superba almamalıdır.

Potansiyel sağlık riskleri göz önüne alındığında, Butea superba’yı kullanmadan önce bir doktora danışmanız önerilir.

Seçme, Hazırlama ve Saklama

Butea superba içeren diyet takviyeleri, kapsüller ve toz formunda mevcuttur ve çevrimiçi olarak satılmasının yanı sıra birçok doğal gıda mağazasında, eczanelerde ve doğal ürünler konusunda uzmanlaşmış mağazalarda satılır.

Yaygın sorular

Butea superba kullanmayı düşünürken bu genel soruları gözden geçirin.

Butea Superba

Butea Superba Saçların Yeniden Uzatılmasına Yardımcı Olabilir mi?

Butea superba bazen erkek tipi kellik ve saç dökülmesini tedavi etmek için bitkisel bir ilaç olarak kullanılır. Çalışma teorisi, bitkinin testosteron seviyelerini arttırması ve bunun da saçın uzamasına yardımcı olması gerektiğidir. Ancak bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir kanıt yoktur.

Erektil Disfonksiyon Tedavisinde Diğer Alternatifler Nelerdir?

Birkaç doğal çözüm, erektil disfonksiyonun tedavisinde umut vadediyor. Bu ilaçlar arasında ginseng ve maka (diyet takviyesi formunda yaygın olarak bulunan iki bitki) bulunur. Dahası, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak (sigarayı bırakmak, sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bunu sürdürmek ve kronik stresi yönetmek gibi) erektil disfonksiyonla mücadeleye yardımcı olabilir.

Ek olarak, bazı doğal maddeler kadınlarda cinsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, araştırmalar DHEA (dehidroepiandrosteron) kullanımının 70 yaşın üzerindeki kadınlarda libido ve cinsel tatminde önemli bir artışa yol açabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, DHEA’nın karaciğer fonksiyonunu değiştirmenin yanı sıra erkek ve kadın hormonlarının üretimine müdahale edebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, DHEA takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Advertisement

Doğurganlığı artırmak için doğal bir yaklaşım arıyorsanız, akupunktur faydalı olabilir. Örneğin, 2011 yılında Çin Bütünleyici Tıp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma incelemesinde, araştırmacılar akupunktur uygulanmasının kadınlarda doğurganlığı artırabileceğini ve tüp bebek tedavisinin sonuçlarını iyileştirebileceğini (muhtemelen yumurtlamayı iyileştirerek) buldular.

Doğurganlık sorunları olan erkeklerde antioksidan takviyelerinin kullanılmasının sperm hareketliliğini ve konsantrasyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğine ve dolayısıyla çiftin hamile kalma şansını artırabileceğine dair bazı kanıtlar da var.

Son Söz

Sınırlı araştırma nedeniyle, Butea superba’yı herhangi bir durum için tedavi olarak önermek için henüz çok erken. Bir durumu kendi kendine tedavi etmenin ve standart bakımdan kaçınmanın veya geciktirmenin ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat etmek de önemlidir. Butea superba kullanmayı düşünüyorsanız, takviye rejiminize başlamadan önce doktorunuza danışın.


Leave A Reply