Rakun Özellikleri ve Rakun Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Rakun nasıl bir hayvandır? Rakunlar nerede yaşar, nasıl beslenirler, üremeleri nasıldır, özellikleri nelerdir, Rakun hakkında bilgi.

rakun

Rakun Özellikleri – Hakkında Bilgi

Rakun, başlangıçta yalnızca Kuzey Amerika’da bulunan, orta büyüklükte ayı benzeri bir memelidir. Rakunun kasıtlı olarak diğer ülkelere getirilmesiyle, artık Avrupa ve Japonya’da da bulunabilir.

Ortalama bir rakunun uzunluğu burnundan kuyruğunun ucuna kadar 70 cm civarındadır. Tamamen yetiştirilen bir rakun 10 kg ağırlığa kadar çıkabilir ve esaret altında 20 yıl kadar yaşayabilir. Bununla birlikte vahşi rakunlar, çok daha düşük bir yaşam süresine sahip olma eğilimindedir.

Rakun aslen yoğun ormanlık alanlarda yaşar, ancak günümüzde rakunlar dağlık ve daha nemli habitatlarda yaşamaya adapte oldu. Rakun ayrıca insan topluluklarına daha da yaklaştı, çünkü insanların yakınında yiyecekleri çok daha kolay bulabiliyorlar.

Rakunlar, böcekler, bitkiler ve balık ve ara sıra kuş gibi küçük hayvanlardan oluşan bir diyette hayatta kalan gri hayvanlardır. Rakunlar gece dolaşma eğilimindedir ancak gün içinde bir rakunun görülmesi nadir değildir.

Advertisement

Rakunların en belirgin özelliği gözleri etrafında bulunan siyah maskedir. Rakun, soğuk kış aylarında sıcak kalmasını sağlayan kalın bir kürk tabakasına sahiptir ve son derece hassas ön pençelere sahiptir.

rakun
Rakunların, yiyeceklerini tüketmeden önce suda yıkadıkları görülmüştür! Bu davranışın nedenleri gerçekten bilinmemekle birlikte, rakun ön pençelerindeki dokunma hissinin ıslandığında arttığı düşünülmektedir. Dokunma hissi bir rakun için en önemlisidir ve çevik ön pençeleri beslenmelerine yardımcı olmakla beraber, korumak için dikenli bir kaplama ile kaplanmıştır.

Rakunlar kış sonlarında ocaktan mart ayına kadar, ilkbaharda çiftleşme eğilimindedir. Bununla birlikte, daha güneydeki rakun türlerinin çiftleşme mevsiminin daha sonra başladığı ve çoğu zaman Haziran ayına kadar sürdüğü bilinmektedir. Yaklaşık 2 aylık bir gebelik süresinden sonra, dişi rakun yaklaşık 5 yavru rakun doğurur.

Rakun yavruları kör ve sağır doğar, her iki duyu da ilk aylarda ortaya çıkar. Yavru rakunlar tüysüz doğmazlar, bunun yerine açık renkli kürk tabakası vardır, ayırt edici siyah maske doğumdan itibaren görülebilir. Rakun yavruları normalde doğumda yaklaşık 10 cm uzunluğundadır ve yaklaşık 75 g ağırlığındadır.

Rakunlar Hakkında İlginç Gerçekler

***Rakunların dört ayağı beş ayak parmağı vardır ve bu da koşma ve tırmanma sırasında rakuna daha fazla denge sağlar.

***Rakunların ön ayakları rakunun bir şeyleri kolayca tutabilmek için hem görünüş hem el becerisi bakımından bir insanın ellerine benzer.

Advertisement

***Rakunun daha büyük olan arka ayakları, koşarken daha fazla güç verir ve rakun ön ayakları kullanılırken dengeyi sağlar.

***Rakunların ön ayaklarında, düğümleri çözmelerini, kapı kollarını çevirmelerini ve hatta kavanozları açmaları mümkün kılan çevik parmakları vardır.

***Rakunlar, 40 adet dişe sahiptir.

***Rakunlar, çiğnemek ve yutmak için dişlerini kullanmadan önce yiyeceklerini tutmak için ön el gibi ayaklarını kullanırlar.


Leave A Reply