Karataş Nerededir?

0
Advertisement

Karataş nerededir? Karataş hangi ilimize bağlıdır? Karataş ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Karataş; Adana İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Tuzla), 46 köyü vardır. İlin güneyinde; kuzeyden Yüreğir, doğudan Yumurtalık, güneyden Akdeniz, batıda İçel’in Tarsus ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları, ortalama 20-25 m yükseklikteki düzlüklerle kaplıdır. Yer yer 50 m’yi aşmayan tepecikler de görülür. Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının taşıdığı alüvyon, Yüreğir Ovası’nı oluşturur. İlçeyi batı ve doğudan sınırlayan Seyhan ve Ceyhan ırmakları, büklümler çizerek akar. Güneyde Fener Burnu’nun doğusunda kıyı girintili çıkıntılıdır. Kıyıda eski akarsu yataklarının çukur bölümlerinde göller oluşmuştur. Doğuda Akyatan Gölü, bu tür göllerin özgün örneğidir. Kışın yaban kazları gölde toplanır. 14 km’lik kıyı boyunca, 1.5-2 km genişliğinde bir alanda, Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 1972’de başlatılan kumul durdurma çalışmaları sürdürülmekte, uygun ağaç türleriyle (kıbrıs akasyası, okaliptüs, vb) ağaçlandırma yapılmaktadır. Ovayı çevreleyen ırmaklara bağlantılı kanallardan sulamada yararlanılır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 18-19°C, yağış tutarı 750-800 mm’dir. Bitki örtüsü büyük oranda gerilemiştir. Çalı ve ağaççık olarak maki türleri, zakkum yaygındır. Ekonomi, tarım (buğday, arpa, pamuk, pamuk tohumu, soya, yerfıstığı), meyvecilik (portakal, üzüm, limon) ve balıkçılığa dayanır. Hayvancılık, yerel tüketime yöneliktir. Kıyı kesiminde turistik tesisler, plajlar vardır.

Deniz düzeyinden ortalama 50 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine “50 km uzaklıktadır. Antik kent kalıntıları, Menzil Hanı vb tarihsel eserler vardır.


Leave A Reply