Akciğer Biyopsisi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Öncesi, Sonrası ve Sonuçlar

0
Advertisement

Akciğer Biyopsisi nedir? Akciğer Biyopsisi hangi durumlarda, neden ve nasıl yapılır? Biyopsi öncesi hazırlık ve sonrası bakım nasıl olur?

Akciğer Biyopsisi

Akciğer iğne biyopsisi, çok küçük bir akciğer dokusu örneği elde etme prosedürüdür. Doku daha sonra mikroskopla incelenir.

Bu teknik, akciğerlerinizdeki düzensiz bir doku alanını teşhis etmek için kullanılır. İğne biyopsisine perkütan iğne aspirasyonu da denir.

akciğer

Kaynak: pixabay.com

Akciğer iğne biyopsisine neden ihtiyaç duyulur?

Doktorunuz, göğüs röntgeni, BT taraması veya başka bir görüntüleme testi sırasında bulunan bir anormalliği araştırmak için akciğer iğne biyopsisi yapabilir.

Doktorunuz bu prosedürü aşağıdakiler için kullanabilir:

  • bir akciğer kitlesinin iyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu (kanserli) olup olmadığını belirleme
  • kötü huylu bir akciğer tümörü aşaması
  • akciğer hastalığının ilerlemesini izlemek
  • akciğerinizdeki iltihabın nedenini belirlemek
  • sıvının neden akciğerinizde biriktiğini açıklamak
  • akciğer enfeksiyonunu teşhis etmek

Akciğer iğne biyopsisi tek başına veya aşağıdakiler gibi başka testlerle yapılabilir:

Advertisement

Bronkoskopi. Bronkoskopide, ucunda kamera bulunan bir alet ağzınızdan boğazınıza ve ardından ciğerlerinizdeki hava yollarına sokulur. Bu, doktorunuzun ciğerlerinizin çeşitli kısımlarını görmesini sağlar.

Mediastinoskopi. Mediastinoskopide, göğsünüzdeki bir kesiden ışıklı bir alet sokulur. Doktorunuz, ciğerleriniz arasındaki alanı görüntülemek için mediastinoskop kullanır. Daha sonra test için lenf nodu dokusu toplarlar.

Akciğer iğne biyopsisi için nasıl hazırlanırım?

Hamile olup olmadığınızı, hamile olabileceğinizi veya yakın zamanda bir hastalık geçirip geçirmediğinizi doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Ayrıca, hem reçetesiz hem de reçeteli olarak aldığınız tüm ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi verin. Prosedürünüzden bir süre önce bazı ilaçları almaktan kaçınmanız istenebilir, örneğin:

  • İbuprofen (Advil, Motrin IB) ve aspirin gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
  • Varfarin (Coumadin) gibi bazı kan incelticiler

Biyopsi alacağınız tesisten biri, zamanı ve yeri doğrulamak için prosedürden önce sizi arayacaktır. Biyopsiden en az 6 ila 8 saat önce yemek yemekten veya içmekten kaçınmanız söylenebilir.

Akciğer iğne biyopsisi nasıl yapılır?

Girişimsel radyolog olarak bilinen bir uzman, biyopsiyi genellikle BT veya başka bir tarama türü yardımıyla gerçekleştirir.

Biyopsiden önce

Radyolog, cildinize bir işaretleyici ile çizerek iğnenin yerleştirilmesi gereken yeri tam olarak belirtir. Kollarınızdan veya ellerinizin birindeki bir damara damar yolu açılmış olabilir. Bu, sizi uykulu hale getirmek için bir sakinleştirici vermek için kullanılır.

Advertisement

Bir teknisyen veya hemşire doğru pozisyona geçmenize yardımcı olur. Biyopsi bölgesinin üzerindeki cildi antiseptik ile temizlerler. Ardından bölgeyi uyuşturmak için size anestezi enjekte ederler. Bu acıtabilir.

Biyopsi sırasında

Radyoloğunuz genellikle birkaç inç uzunluğunda bir biyopsi iğnesi kullanacaktır. İğnenin tasarımı – normal atışlar için kullanılanlardan daha içi boş ve daha geniş – doku örneği almalarını sağlayan şeydir.

Biyopsi iğnesinin kolayca girebilmesi için cildinizde küçük bir kesi yapılabilir. İğnenin ne kadarının girileceği, anormal akciğer dokusunun konumuna bağlıdır. Radyoloğunuz daha sonra anormal dokudan örnekler alır. Bu, baskı ve hatta keskin bir acı gibi hissedilebilir.

Biyopsi sırasında hareketsiz kalmanız ve öksürmekten kaçınmanız istenecektir. Radyoloğunuz bir doku örneği almaya hazır olduğunda, nefesinizi tutmanız gerekecektir. Birkaç numune gerekebilir.

Biyopsi sonrası

Biyopsi yapıldıktan sonra iğne çıkarılır. Herhangi bir kanamayı kontrol etmeye yardımcı olmak için yerleştirme bölgesine basınç uygulanır. Kanama durduğunda bölge bandajlanır. Bazen bir kesi yapılırsa bir veya daha fazla dikiş atılması gerekir. Tipik bir akciğer iğne biyopsisi genellikle 60 dakikadan kısa sürede tamamlanır.

Doku örnekleri test için bir laboratuvara gönderilecektir.

Akciğer iğne biyopsisinin riskleri nelerdir?

Akciğer iğne biyopsileri genellikle güvenlidir. Ancak, herhangi bir prosedürde olduğu gibi, riskler vardır. Akciğer iğne biyopsisi için bunlar şunları içerir:

  • kanama
  • enfeksiyon
  • kan tükürme
  • iflas etmiş akciğer

Akciğer iğne biyopsisinden sonra ne bekleyebilirim?

Biyopsiden hemen sonra, teknisyenler ve hemşireler herhangi bir komplikasyon belirtisi için sizi izleyecektir. Biyopsiniz tamamlandıktan kısa bir süre sonra tesisten ayrılabilirsiniz. İşe veya okula dönmeden önce ne kadar dinlenmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Ayrıca, kaldırma veya ağır egzersiz gibi herhangi bir kısıtlama olup olmadığını sorun.

Sakinleştirici

Sakinleştirici verildiyse, ilaçtan kurtulmanız bir gün kadar sürebilir. Bu durumda, bir arkadaşınızın veya akrabanızın sizi eve bırakmasını planlayın. Eve döndüğünüzde, siz tamamen uyanana kadar da sizinle birlikte kalmalıdırlar.

Eğer acı çekiyorsanız

Biyopsi sonrası rahatsızlığı yönetmek için bazı ağrı kesici ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Kanama riskinizi artırabileceklerinden NSAID’lerden kaçının.  Doktorunuz reçeteli bir ağrı kesici de sipariş edebilir.

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Az miktarda kan öksürebilirsiniz. Bu sizi endişelendiriyorsa, doktorunuzu arayın.

Advertisement

Ayrıca, biyopsinizden sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz doktorunuzu arayın:

  • biyopsi bölgesinden kanama
  • biyopsi bölgesinde kızarıklık veya akıntı
  • az miktarda kandan daha fazlasını öksürmek
  • nefes almada zorluk
  • göğüs ağrısı
  • ateş

Sonuçlarımı ne zaman bekleyebilirim?

Doku örnekleri incelendikten sonra, sonuçlarla ilgili sizinle iletişime geçecek olan doktorunuza bir rapor gönderilecektir. Raporu hızlı bir şekilde alabilirler veya birkaç gün sürebilir. Ancak sonuçlar genellikle 2 veya 3 gün içinde hazır olur.

Bulgulara bağlı olarak doktorunuz ek testler isteyebilir. Teşhisi belirledikten sonra, bir tedavi planı önerebilir veya sizi başka uzmanlara yönlendirebilirler.


Leave A Reply