Aktinomikoz Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri Komplikasyonları Tedavisi

0
Advertisement

Aktinomikoz nedir, nasıl bir hastalıktır? Aktinomikoz neden oluşur, belirtileri ve etkilediği organlar nelerdir? Aktinomikoz tedavisi hakkında bilgi.

Aktinomikoz Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Aktinomikoz Nedir?

Aktinomikoz, vücudun yumuşak dokularında yaralara veya apselere neden olan uzun süreli bir enfeksiyondur. Aktinomikoz genellikle aşağıdakilerde bulunur:

**ağız
**burun
**boğaz
**akciğer
**mide
**bağırsaklar

Aktinomikoz
Aktinomikoz nadiren vücutta başka yerlerde görülür. Ancak, hastalık veya yaralanma dokulara zarar verirse, ilk enfekte olmuş bölgeden vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Aktinomikoz bulaşıcı değildir. Genellikle dünyanın tropikal bölgelerinde bulunur.

Aktinomikoz belirtileri nelerdir?

Ağız dokusu enfekte ise, genel olarak “topaklı çene” olarak bilinen şeye neden olabilir. Çenede sert bir topak hissedilir. Topağın kendisi tipik olarak acı verici değildir. Bununla birlikte, önce bölgede kırmızımsı bir morluk gibi görünen ağrılı bir cilt apsesi ile sonuçlanabilir. Aktinomikoz ayrıca çenede kas spazmlarına veya “kilitli çeneye” neden olabilir. Bu durumda ağız normal şekilde açılamaz.

Aktinomikozun diğer belirtileri:

Advertisement

**ateş
**kilo kaybı
**boyun veya yüzdeki topaklar
**ciltte yaralar
**aşırı sinüs akıntısı
**öksürme
**göğüs ağrısı

Aktinomikoza Neden Olan Nedir?

Aktinomikoz, nadir bir enfeksiyondur. Enfeksiyon çok yavaş yayıldığından, aktinomikozun ilk önce mantar enfeksiyonu olduğu düşünülüyordu. Ancak Actinomycetaceae olarak bilinen bir bakteri ailesi buna neden olur. Bu ailedeki bakteriler şunlardır:

**Actinomyces israelii
**Actinomyces naeslundii
**Actinomyces viscosus
**Actinomyces odontolyticus

Bu bakteriler, burun ve boğazınız gibi vücut boşluklarında doğal olarak yaşar, ancak vücut boşluklarınızın koruyucu astarını kıramadıkça, genellikle enfeksiyona neden olmaz.

Aktinomikoz için Risk Faktörleri Nelerdir?

Aşağıdaki durumlarda, aktinomikoz gelişme riskiniz artar:dişçi

**İlaçlardan veya başka bir hastalıktan zarar gören bağışıklık sistemine sahip olmak
**Yetersiz beslenme
**Diş ameliyatı veya diş ya da çene travması sonrası diş bakımını ihmal etmek

Advertisement

Aktinomikozun en sık nedenlerinden biri oral veya diş apsesidir. Yakın zamanda oral bir apse geçirdiyseniz, hemen doktorunuzu görmelisiniz.

Aktinomikoz Nasıl Teşhis Edilir?

Aktinomikoz genellikle etkilenen bölgeden bir sıvı veya doku örneği ile teşhis edilir. Doktorunuz Actinomyces bakteri örneğini kontrol etmek için bir mikroskop kullanır. Bu tür bakteriler sarımsı granüller olarak görünür.

Aktinomikoz Nasıl Tedavi Edilir?

Aktinomikozun birincil tedavisi antibiyotiklerdir. Enfeksiyonu iyileştirmek için genellikle yüksek penisilin dozları gerekir. Penisilin alerjiniz varsa, doktorunuz size aşağıdakiler gibi başka antibiyotikler verebilir:

tetrasiklin
klindamisin
eritromisin

Antibiyotiklerin enfeksiyonu tamamen tedavi etmesi bir yıl kadar sürebilir.

Aktinomikoz semptomları varsa derhal doktorunuza haber verin. Erken dönemde agresif tedavi, uzun vadeli komplikasyonlar geliştirme ve ameliyat olasılığınızı azaltır.

Potansiyel Uzun Dönemli Komplikasyonlar

Aktinomikoz vücudun yumuşak dokularında başlar, ancak tedavi edilmezse çevreleyen herhangi bir kemiği enfekte edebilir. Enfekte olmuş kemiği çıkarmak için cerrahi müdahale gerekli olabilir. Enfeksiyon nazal sinüslerde kalırsa, hasarlı kemik ve dokuyu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Nadir durumlarda, nazal sinüslerdeki aktinomikoz beyne ulaşabilir. Bu, menenjit adı verilen başka bir ciddi enfeksiyon tipine yol açabilir.

Aktinomikozun Önlenmesi

Aktinomikozu önlemenin en iyi yollarından biri iyi ağız hijyeni uygulamaktır. Potansiyel problemleri tespit edebilmeleri için diş hekiminizle düzenli ziyaretler planlayın. Aktinomikoz için uygun tedaviyi alırsanız, çok iyi bir şekilde tedavi edilebilir ve muhtemelen tam bir iyileşme gösterir.

Advertisement


Leave A Reply