Amur Irmağı ve Tarihi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Amur ırmağı nerededir. Hangi bölgelerden geçer ve nereye dökülür. Amur nehri özellikleri ve tarihi hakkında kısa bilgi

Amur Irmağı kıyısında yer alan Khabarivsk

Amur Irmağı kıyısında yer alan Khabarivsk

Amur Irmağı, (Çince, Heylungyang), Kuzeydoğu Asya’da ırmak. Uzunluğu (Argun ve Kerulen ile birlikte) 4.352 km, akaçlama havzası 1.850.000 km2. Şilka (Rusya) ve Argun (Mançurya) ırmaklarının 53°20′ kuzey enlemi, 121 °28′ doğu boylamında birleşmeleriyle oluşur. Doğu, güneydoğu, kuzeydoğu, kuzey doğrultularında akarak, kıtayı Sahalin Adası’n-dan ayıran Tatar Boğazı’na dökülür.

Çin (Kuzey Mançurya), Rusya (Çita Yönetim Birimi ve Habarovsk Toprağı) sınırının 1.609 km’ lik bölümünü çizer. Akaçlama havzası, dünyanın onuncu, Rusya’nın dördüncü büyük havzasıdır. Ağzından içeriye doğru Sretensk’e (Şilka kıyısında) kadar 3.220 km’lik bölümü ulaşıma elverişlidir. Aşağı çığırında tuz, tahıl, işlenmiş ürün; yukarı çığlımda petrol, kereste, balık taşımacılığı yapılır. Zeya ve Bureya kuzeyden Us-suri, Sungari ve Kumara güneyden aldığı başlıca büyük kollardır. Sözü geçen ırmakların yanı sıra, 200’e yakın küçük kolla beslenir. İlkbaharda, dağlardan inen karların etkisiyle yer yer taşkınlara yol açar; yazın muson yağmurlarıyla suları en üst düzeye çıkar. Kasım-mayıs arasında, büyük bir bölümü donar. Kıyıları kısmen ormanlık dağlar ve tepelikler; kısmen çayırlıklar ve bataklıklarla kaplıdır. 100 tür balığın yaşadığı ırmakta balıkçılık önemli bir ekonomik etkinliktir. Blagovyes-censk, Habarovsk, Komsomolsk-na-Amure, Nikoleyevsk-na-Amure (ağzı yakınında), kıyılarındaki büyük yerleşim merkezleridir.

Tarih. Rusların, Amur Vadisi bölgesiyle ilişkileri 17. yüzyıl ortalarında başladı. Nerçinsk Antlaşması (1689) ile Çinliler tarafından uzaklaştırılan Ruslar, 1847’den başlayarak sürekli yerleşimi gerçekleştirdiler. Ayhun Barışı (1858) ve Pekin Barışı (1860) ile Amur’un sol kıyısı ve Ussuri Bölgesi Ruslara bırakıldı. Transsibirya Demiryolu’nun yapımından sonra, ekonomik açıdan gelişti; özellikle, Blagovyesçensk, kültür ve ticaret merkezi durumuna geldi. Japonların Mançurya’yı işgali (1937) üzerine Çin-Sovyet sınırında çatışmalara sahne oldu. Buna benzer bir çatışma da, Çin-Sovyet ilişkilerinin gerginleştiği 1960 sonlarında yaşandı.


Leave A Reply