Anadolu Selçuklu Devletinin Genişleme Devri

0
Advertisement

Anadolu Selçuklu Devletinin Genişleme Devri (1204-1243) yılları arasına denk gelir. Anadolu Selçuklu Devletinin gelişme devri hakkında bilgi.

Anadolu Selçuklu Devletinin Genişleme Devri

1 — Kuruluş Devri (1077-1204),

2 — Genişleme Devri (1204-1243),

3 — Zayıflama Devri ve Yıkılışı (1243-1308).

1204-1211 yılları arasında hüküm süren I. Gıyasettin Keyhüsrev devrinde devletin sınırları Akdeniz’e kadar ulaştı. Bu sıralarda Bizans İmparatorluğu IV. Haçlı ordusunun eline geçmiş, İstanbul’da bir Latin İmparatorluğu kurulmuştu.

I. Gıyasettin Keyhüsrev Antalya’yı zaptettikten sonra İznik üzerine yürüdü. İmparator Laskaris ile Alaşehir’de yaptığı savaşı kazandı. Fakat bir Bizans askeri tarafından bıçaklanarak öldürüldü (1211).

Advertisement

Yerine oğlu I. İzzettin Keykavus’un geçmesiyle Anadolu gene karıştı. Kardeşleri onu tanımak istemiyorlardı. Fakat İzzettin Keykavus bütün kardeşlerini yendikten başka Sinop Kalesi’ni ve Kastamonu yaylasını da zaptetti. 1211-1219 yılları arasında hüküm süren I. İzzettin Keykavus’un ölümü üzerine yerine kardeşi I. Alaettin Keykubat geçti. I. Alaettin Keykubat bilgin ve adil bir hükümdardı. Onun zamanında Anadolu Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşadı. Bir yandan Mengüçler ve Saltuklar beyliklerine son verilirken, bir yandan da Ermenilerin elinde bulunan Kandelor Kalesi’ni aldı. Alaettin bu şehre, kendi adını vererek, Alaiye eledi. Sonradan burada bir de tersane yaptırıldı.

Cengiz tehlikesinden kaçarak Anadolu’ya gelen Hz. Mevlana‘nın babası Bahaeddin Veled, Alaettin Keykubat zamanında Konya’ya yerleşti.


Leave A Reply