Anjiyokardiyografi Nedir?

0
Advertisement

Anjiyokardiyografi nedir? Anjiyokardiyografi neden yaptırılır ve Anjiyokardiyografi nasıl yapılır gibi sorulara kısaca cevap veren sayfamız.

Anjiyokardiyografi Nedir?

Anjiyokardiyografi, X ışınlarını geçirmeyen bir sıvının damara şırınga edilmesinden sonra art arda çekilen filmlerle, kanın kalp ve büyük damarlardan geçişini izleme olanağı veren yöntem. Kateter (ya da sonda) adı verilen ince plastik bir boru, genellikle koldaki bir atardamarın içinden sokulup omuz ve göğüsten geçirildikten sonra aort yoluyla kalp odacıklarından birine ulaştırılır. Daha sonra kateterden, X ışınlarını geçirmediği için röntgen filminde yoğun gölge veren bir sıvı (kontrast sıvı) şırınga edilir.

Röntgen ışınlarıyla (X ışınları) yapılan gözlemde, sıvının sağlıklı bölgelerden kolayca geçtiği görülür. Yağ dokusu artıkları gibi lezyonların kan damarlarının iç yüzeyinde sıralanarak geçişi tıkadığı yerlerde ise, sıvı akışının çok azaldığı ya da iyice kesintiye uğradığı (damar sertliği için tipik bulgu) gözlenir. En çok kullanılan yöntemler çift-düzlemli anjiyokardiyografi ile sine-anjiyokardiyografidir. İlkinde, büyük röntgen filmleri iki farklı görüntünün aynı anda kaydedilmesini sağlamak üzere, birbirine dik iki düzlemde saniyede 10-12 kez ışın alacak biçimde yerleştirilir.

Sineanjiyokardiyografide ise, X ışınlarıyla alınan ve fotoyükselticiler yardımıyla parlaklığı binlerce katına çıkarılan görüntüler, saniyede 64 resim hızıyla sinema filmlerine çekilir. Bu film saniyede 16-20 resim hızıyla gösterildiğinde, kontrast maddeden ötürü gözle görülebilir bir yoğunluğa ulaşmış olan kanın geçişi yavaş çekimde izlenmiş olur.

Özellikle kalp-damar ameliyatlarından önce hastanın durumunu değerlendirebilmek için anjiyokardiyografiye başvurulur. Kalbin işlevlerinin bazı karmaşık yönlerinin saptanmasında yararlı bir yöntem olmasına karşın, tanıya yönelik girişimler içinde en tehlikeli olanlardan biridir. İyotlu kontrast sıvılar hastalarda sık sık alerji tepkilerine yol açtığından, daha az zararlı maddelerle çalışabilme olanakları araştırılmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply