APTT Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğünün Anlamları Nelerdir?

0
Advertisement

APTT nedir? APTT değerinin yüksek ya da düşük çıkmasının anlamı nedir? APTT testiyle nelerin değerlendirilmesi yapılabilir?

APTT Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğünün Anlamları Nelerdir?

APTT nedir?

İnsan vücudunda dış etkenlerden kaynaklı yaralanmalar meydana geldiğinde; eğer yaralanma çeşidi açık yara olarak adlandırılabilecek bir yaraysa, bu yaradan kaynaklanan kanamanın durması için mutlaka kanın pıhtılaşması gerekmektedir. Kanın vücutta pıhtılaşma işlemleri ise, “koalügasyon faktörleri” olarak da adlandırılan pıhtılaşma faktörleriyle, yani kanda yer alan kan proteinlerinin görevini tam olarak yerine getirmesiyle gerçekleşmektedir.

APTT denilen durum ise bu pıhtılaşmayla ilgili yapılan bir testtir ve bu testin sonuçların kanın pıhtılaşma sürecinin ne kadar bir sürede olacağını göstermektedir. APTT testleri, bu testler için hazırlanmış özel mavi renkteki tüplerle yapılmaktadır. APTT yapılmaya en çok ihtiyaç duyulan durum; herhangi bir cerrahi operasyona alınacak kişilerin müdahaleden önce olası kanamaları için ameliyat sırasında herhangi bir risk faktörünün oluşup oluşmayacağının değerlendirilmesi durumudur.

APTT testiyle nelerin değerlendirilmesi yapılabilir?

  • Durdurulamayan kanamaların değerlendirilmesi
  • Sebebi bulunamadığı için açıklanamayan kanamaların değerlendirilmesi
  • Damar içerisinde kanın bir anda pıhtı atmasının nedeninin değerlendirilmesi
  • Karaciğer hastalıkları ve bu hastalıklara benzer durumların değerlendirilmesi
  • Kadınlarda düşük durumunun tekrarlamasının ana nedeninin değerlendirilmesi
  • Doğum ya da ameliyat gibi kanama durumunun bulunduğu operasyonlarda kişinin bu operasyona kan durumu olarak hazır olup olmadığının değerlendirilmesi
  • Bünyede hemofili durumunun değerlendirilmesi
  • K vitamini eksikliğinin sebeplerinin değerlendirilmesi
  • Heparin tedavisi gören hastaların tedavi sürecindeki durum değerlendirmeleri

APTT’nin olması gereken seviyesi nedir?

APTT kelimesi açılım olarak “aktive parsiyel tromboplastin zamanı” anlamını taşımaktadır ve diğer bir ölçme yöntemi olarak kullanılan PTT’den farklı olarak pıhtılaşma süresinin kısaltılması adına yapılan ek çalışmaları da kapsamasıdır. Yapılan APTT testleri genellikle PTT testleriyle (açılımı “protrombin zamanı” şeklindedir) birlikte istenmektedir. Bu testlerde sabit olan değerler; APTT testleri için 30-40 saniye aralığıdır. PTT testlerinde ise bu değerler 60-70 saniye aralığında ölçülmektedir.

Yani bir kişinin yapılan APTT testinin sonucu 70 değerinde yüksek değere sahip olursa, bu kişinin ani bir kanama riskine sahip olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde PTT testinin sonucu da 100 değerinden büyükse kanama riski taşındığı anlaşılmaktadır. Bu noktada unutulmaması gereken kısım ise, bu tip değerlerin laboratuvar ortamında bir takım değişikler gösterebileceğidir. Değişiklikten kasıt kişilerin bireysel olarak sağlık durumlarının dengelerinden dolayı hassas değer noktalarında çok ufak oynamaların meydana gelebilmesidir.

Advertisement

APTT düşüklüğü ne anlama gelmektedir?

Eğer ölçümlenen APTT değerlerinde 30 saniyenin altında bir değer çıktıysa, bunun anlamı APTT düşüklüğüdür. Kısa süreli APTT olarak da adlandırılan bu durumda, kanın vücutta olması gereken süreçten daha hızlı seviyede pıhtılaştığı anlamı çıkartılmaktadır. Yani bu durumda kan damar içinde çok çabuk pıhtılaşarak farklı doku ve bölgelere bağlantısı olan damarların tıkanmasına ve dokuların ölmesine sebep olması durumuna yol açılmaktadır. APTT düşüklüğüne neden olan sebepler arasında; cerrahi müdahalelerden sonraki süreçler, kanser hastalığı, vücuda alınan kesici ve yırtıcı darbeler, kan zehirlenmesi yani sepsis durumu ve doğum esnasında yaşanan fiziksel problemler bulunmaktadır.

APTT yüksekliği ne anlama gelmektedir?

Ölçümlenen APTT değerlerinin 45 saniyeden fazla olması durumu, APTT yüksekliği durumunu yaratmaktadır. Uzun sürekli APTT olarak da adlandırılan bu durumda, kanın çok geç pıhtılaşması durumu geçerli olmaktadır. Pıhtılaşmanın gerçekleşmesi için gereken koşullarda kalıtsal olarak bir rahatsızlıktan ya da pıhtılaşmayı engelleyen farklı bir unsurdan dolayı bu sorun ortaya çıkmaktadır. APTT yüksekliğini yaratan diğer koşullar ise; K vitamini eksikliği, Hemofili A hastalığı, Von Willebrand hastalığı, Christmas hastalığı, karaciğer sorunları, tekrarlayan düşük problemleri, kanı sulandıran ilaçların kullanımı, lösemi hastalığı ve doğum sırasında çok fazla kan kaybedilmesi durumlarıdır.


Leave A Reply