Arap Oyunu Nedir? Nasıl Oynanır?

0
Advertisement

Anadolu’da kırsal bölgelerde ve köylerde sıklıkla oynanan Arap Oyunu ile ilgili bilgiler. Arap Oyunu nasıl oynanır kuralları nelerdir?

Arap oyunu, Anadolu’da çok yaygın bir seyirlik köylü oyunudur. Daha çok düğünlerde oynanır. Kadı oyunu, kalyoru, kasap gibi oyunlarla benzerlik gösterir. Oyuncuların sayısı oyuna eklenen ya da çıkarılan tiplere göre değişir.

Arap Oyunu Nasıl Oynanır?

Oyuncular el, yüz ve ayaklarını kömür ve yağ bulamacı ile boyarlar. Oyunun hemen her yörede yaygın asıl tipleri arap, göde, kâhya, gizir, zenne, zağar, çocuk ve imamdır. Arap oyununun, kişileri arap, efeler, kızlar (zenne), kadı, kel kız, oymak ağası, uşak ve sağlıkçıdan oluşan bir biçimi şöyledir: Çalgıcılar izleyicileri oyunun havasına hazırlar. Oyuna önce arap çıkar, bir sürü gülünç hareket yapar. Bu sırada kızlarla efeler oyun alanına girerler. Efe başının çalgıyı durdurması ve köyün yarı aksakallısmı sorması üzerine oymak ağası kalkar, efelerin yanma gelir. Efe nereden gelip nereye gittiklerini söyler, oyun için izin ister. İstek kabul edilince efe başı kızlarına kimsenin göz koymamasını bildirir ve bu yolda bir tekerleme okur; iki el silahtan sonra oyuna başlanır. Kadı ile arap da oyun alanına girerler, efeler yorulup oturunca kızların arasına onlar katılır, kızları elde etmeye çalışırlar.

Kızlar efelere seslenince kadı ile arap kaçar. Oyun sürer, efeler uzaklaşınca izleyicilerden birkaç kişi kızları kaçırır. Arap, kızları bulup getirir. Efeler oymak ağasının kızları sattığını öğrenirler. Sağlıkçının muayenesiyle kızlara ili -şildiği anlaşılır. Oymak ağasının sağlıkçıya kurtulmak için para vermesi işe yaramaz. Efeler onun boynunu keser, karnını şişirir, derisini yüzerler. Sonra ortada toplanıp oynamaya başlarlar ve oyun son bulur.


Leave A Reply