Asvan Barajı Özellikleri, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Asvan barajı nerededir? Asvan Barajı’nın özellikleri nelerdir? Asvan barajı hangi ülke sınırlarındadır, hakkında bilgi.

Asvan Barajı

Asvan Yüksek Barajı, Mısır’ın Asvan ilinde, Nil Irmağı üzerinde kaya dolgu barajdır. Yaklaşık 1 milyar dolara mal olan Asvan Barajı 1970’te tamamlanarak Ocak 1971’de resmen açıldı. Yüksekliği 111 m. kret (tepe) uzunluğu 3.830 m, hacmi 42,6 milyon m³’tür. Barajın oluşturduğu Nasır Gölünün su tutma kapasitesi yaklaşık 164 milyar m³’tür. Nil’in yıllık toplam debisinin 74 milyar m”ünün bölüşümü konusunda Mısır ve Sudan arasında yapılan antlaşmaya göre suyun 55,5 milyar m³ü Mısır’a, geri kalanı Sudan’a verilmektedir. Nâsır Gölü, Nil’in Mısır topraklarında 320 km’lik, daha güneyde Sudan topraklarında ise 160 km’lik bölümünün sularını toplar. Gölün oluşturulması, Abu Simbel tapınaklarının su altında kalmaması için büyük masraflarla taşınmasını, toplam 90 bin Mısırlı köylü ile Sudanlı Nübye göçerinin başka yerlere yerleştirilmesini gerektirmiştir. Elli bin Mısırlı, Asvan’ın 48 km kuzeyindeki Kavm Umbu Vadisine taşınarak burada Nubarya adıyla yeni bir tarım bölgesi oluşturulmuştur. Bölgeden ayrılmak zorunda kalan Sudanlıların çoğu ise Etiyopya sınırı yakınındaki Haşmü’l-Kirbe’ye yerleştirilmiştir.

Asvan Barajı, Mısır ekonomisine çok büyük katkıda bulunur. Barajın yapılmasıyla Nil’in yıllık taşkınları tarihte ilk kez insan eliyle denetlenebilir hale gelmiştir. Taşkın sularını tutan barajdan ekili topraklara en yararlı olacağı zamanda su salınmasıyla binlerce dönüm toprak sulanabilmektedir. Ayrıca barajın gerek yukarı, gerek aşağı kesimlerinde ırmak taşımacılığı gelişmiştir. Asvan’da 2.100 megawata kadar elektrik üretilebilmektedir. 90 m derinliğinde ve ortalama 23 km genişliğinde olan baraj gölünde balıkçılık da yapılır. Bununla birlikte baraj, Mısır’ın Akdeniz kıyılarındaki balık avı alanlarını olumsuz etkilemiştir. Göl, büyük bir turizm potansiyeli de taşımaktadır.

Asvan Yüksek Barajı’nın 6 km kuzeyinde, daha önce yapılmış başka bir baraj bulunur. 1902’de tamamlanıp 1912 ve 1933’te iki kez yükseltilen bu baraj, Nil’in sonbahar sonundaki taşkınının 5 milyar m³ kadarını tutar. Bir zamanlar dünyanın en büyük barajlarından biri olan 2.123 m uzunluğundaki eski Asvan Barajı’nda da alüvyon yüklü Nil taşkınının tümünü akıtabilen 180 savak vardır.

Advertisement

Leave A Reply