Bandırma Nerededir? Bandırma’nın Tarihi

0
Advertisement

Bandırma nerededir? Bandırma hangi ilimize bağlıdır? Bandırma ilçesi özellikleri, tarihçesi hakkında bilgi.

Bandırma; Balıkesir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 2 bucağı (Aksakal, Aydıncık), 34 köyü vardır. İlin kuzeyinde; kuzeyden Erdek ve Marmara Denizi, güneyden ve batıdan Manyas ve Gönen, doğudan Bursa’nın Karacabey ilçeleriyle çevrilidir. İlçe toprakları kıyı bölgesinde oldukça düzdür. Hafif engebelerle kesilen bu düzlükler, güneye doğru yükselir (yükselti genelde 500 m’yi geçmez). İlçe topraklarında doğan Kocaavşa Deresi, Kuş Gölü’ne dökülür. Çanakkale’den doğan Gönen Çayı, birçok kolla beslendikten sonra ilçenin kuzeyine yönelir, büklümler çizerek ovada akar, küçük bir delta oluşturarak Kapıdağ Yarımadası batısında Marmara Denizi’ne dökülür. Güneyde, Kuş Cenneti ya da Manyas adlarıyla anılan Kuş Gölü, Marmara Bölgesi’nin en önemli göllerindendir. Gölün kuzeyindeki 5 hektarlık bir alan, 1959’da ulusal park olarak ayrıldı. Göl suları ve sazlıklarının sağladığı beslenme ve yaşam ortamı 239 değişik tür ve yaklaşık 2-3 milyon kuşun, gölde barınmasını sağlar. Gölde kaşıkçı, pelikan, çeltikçikuşu, balıkçıl, karabatak, kuğu, vb kuşlar yaşar. Ulusal parka, 1976’da Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı koruma alanı diploması verildi. Ancak, son yıllarda göl sulan aşırı kirlenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Gölün güney yarısı, Manyas İlçesi’nde kalır. İlçede, Marmara iklimi egemendir. Yıllık ortalama sıcaklık 14.4°C, yağış tutan 702 mm’dir. Zengin bir doğal bitki örtüsü vardır. Akdeniz çalı türlerinin (maki) yanı sıra meşe, kayın, gürgen, kestane, ıhlamur ağaçlarının oluşturduğu topluluklar görülür. Ekonomi, tarım (buğday, arpa, mısır, bakla, nohut, fasulye, şekerpancarı, pamuk, ayçiçeği, susam, üzüm, zeytin, elma), hayvancılık (at, koyun, keçi, sığır), ulaştırma ve turizme dayanır.

Bandırma Limanı, dışalım ve dışsatım alanında, Cumhuriyet öncesi dönemden bu yana hizmet vermektedir. Liman, yük trafiği açısından, Marmara Bölgesi’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük limanıdır. İstanbul-Bandırma-İstanbul arasında düzenli feribot seferleri vardır.

Bandırma Körfezi kıyısında, Bursa-Çanakkale Karayolu üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 101 km uzaklıktadır. İzmir ve Afyon üzerinden gelen demiryolları, ilçe merkezinde son bulur.

Tarihi: Yapılan kazılarda ortaya çıkan buluntular, Bandırma tarihinin İÖ 8. yüzyıla uzandığını gösterir. Tarihte Kynik Panderma ve Panormos gibi adlarla anılan Bandırma, İÖ 344’te Persleri yenen büyük İskender’in yönetimine geçti. İskender’in ölümünden sonra Romalıların, sonra da Bizans’ın egemenliğine girdi. 1076’da Süleyman Şah tarafından ele geçirildi. Ancak, Bizanslılar, Bandırma ve çevresini 1106’da yeniden geri aldılar. 13. yüzyılda Karesi Beyliği’nin yönetimine giren Bandırma, Orhan Gazi tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. 1876-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra bölgeye Kırım ve Romanya göçmenlerinin yerleştirilmesi sonucu 1880’de kaza merkezi oldu. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, 2 Temmuz 1920’de Yunan işgaline uğradı. Yunanlılar, 1922’de geri çekilirken Bandırma’yı tümüyle yakıp yıktılar. İlçe 17 Eylül 1922’de işgalden kurtarıldı.

Advertisement

Leave A Reply