Bangkok Nerededir? Bangkok Tarihi

0
Advertisement

Bangkok hangi ülkededir? Bangkok şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, Tayland Bangkok hakkında bilgi.

BangkokBangkok;Tayland’ın başkentidir. Ülkenin güneyinde, Menam Irmağı’nın doğu kıyısında, Siyam Körfezi’nden 40 km içeride, Phanakhorn Bölgesi’nde yer alır. İklim, yıl boyunca ılımandır. Sıcak aylarda (mart-mayıs) ortalama ısı 30°C’dir. Yağışlı mevsiminde (haziran-ekim) ortalama yağış tutan 1.300-1.500 mm’dir. Kışın (kasım-şubat), ısı ancak 5°C kadar azalır. Bir delta üzerinde yer aldığından yağışlı mevsiminde sık sık su baskınlarıyla karşılaşılır.

Ülkenin önde gelen endüstri, ticaret, kültür merkezi; önemli karayolları ve demiryollarının kavşak noktalarından biridir. Ülke dış ticaretini % 85’inin gerçekleştirildiği Klong Toey Limanı yılda 5 milyon tonu aşan yükleme boşaltma trafiğiyle ekonomide önemli rol oynar. Ancak sığ olması nedeniyle, orta tonajda gemiler yanaşabildiğinden, büyük gemilerin yükleri, liman yapılmadan önce olduğu gibi mavnalarla boşaltılır. Menam Irmağı ve üzerindeki çok sayıda kanal da kent ulaşımını kolaylaştırır. Şeker, kâğıt, tekstil, sigara, kibrit, sabun, dokumacılık, çimento, tekne yapımı, başlıca endüstri etkinlikleridir.

Dışalımı yapılan makineler, kimyasal ürünler, besin maddeleri ve petrol türevleri, Tayland’a Bangkok’tan giriş yapar. Kent, aynı zamanda mücevher ticaretinin merkezi durumundadır (gümüş ve bronz takılar, safir, zirkon, zümrüt, yakut).

Tarih. Birmanlar, Siyam’ın başkenti Ayutta’yı yakıp yıkınca (1767), Kral Pra Çoa Tak (I. Rama), Çao Praya Irmağı’nın (Menam) sağ kıyısında Tonburi’ye yeni bir başkent kurdurdu; ırmağın karşı kıyısında eski bir Çin köyünün (Bangkok) bulunduğu yere de bir saray yaptırdı. Bir delta ovasında kurulu olan bu küçük köy, hızla gelişti. Ulaşımı sağlamak amacı ile açılan kanalların çevresinin yerleşim merkezi durumuna dönüşmesiyle kısa zamanda büyüdü ve Bangkok, Uzakdoğu’nun Venediki adıyla anılmaya başladı. IV. Rama, Bangkok’un dış ticarete açılmasını sağladı, özellikle 1855’te Siyam ile Büyük Britanya arasında imzalanan özel bir ticaret antlaşması, kentin öneminin artmasına yol açtı. Oğlu V. Rama Avrupalılarla iyi ilişkileri sürdürdü ve Tayland dilinde Krung Thep (Melekler Kenti) anlamına gelen Bangkok, ülkenin en gelişmiş kenti durumuna geldi.

İkinci Dünya Savaşı’nda (1940-1945 arasında), Japon işgaline uğrayan kenttir. Müttefikler tarafından bombalandı. Günümüzde de ülkenin başlıca kültür ve din merkezi durumunda olan Bangkok’ta, modern yapılarla 18. yüzyılda yapılmış yüzlerce tapınak iç içedir. Başlıcaları arasında Zümrüt Buda Tapınağı, Wat Arun (Şafak Tapınağı), Wat Rajobopitr (İnci İşlemeli Kapılar Tapınağı) sayılabilir. Geleneksel Tayland ulusal sporu (boks), tiyatro, dans ve müzik gösterileriyle kent, her yıl çok sayıda turist çeker. SEATO (Güneydoğu Asya Paktı Örgütü)’nün merkezi de Bangkok’tadır.

Advertisement

Leave A Reply