Bazların Değerliği Nedir?

0
Advertisement

Bazların Değerliği Nedir? Bazların değerliği neye göre değişir, özellikleri, bilinen Bazların değerliği listesi ve örnekler.

Bazların Değerliği Nedir?

Bir baz bileşiğinin suda iyonlaştığında bir molekülünden suda oluşturduğu \displaystyle O{{H}^{-}} iyon sayısı bazın değerliği olarak adlandırılır.

Adı Formülü Kuvveti İyonları Değerliği
Sodyum hidroksit NaOH Kuvvetli \displaystyle N{{a}^{+}} ve \displaystyle O{{H}^{-}} 1
Potasyum hidroksit KOH Kuvvetli \displaystyle {{K}^{+}} ve \displaystyle O{{H}^{-}} 1
Kalsiyum hidroksit \displaystyle Ca{{\left( OH \right)}_{2}} Zayıf \displaystyle C{{a}^{2+}} ve \displaystyle 2.O{{H}^{-}} 2
Amonyak \displaystyle N{{H}_{3}} Zayıf \displaystyle NH_{4}^{+} ve \displaystyle O{{H}^{-}} 1
Demir (III) hidroksit \displaystyle Fe{{\left( OH \right)}_{3}} Zayıf \displaystyle F{{e}^{3+}} ve \displaystyle 3.O{{H}^{-}} 3

 

Bazı bazların suda çözündüklerinde oluşturdukları iyonlar ve bazların değerlikleri

Not: Tablodaki değerlerden de anlaşılacağı üzere bazın değerliğinin baz kuvveti ile bir ilgisi yoktur. Amonyak zayıf, sodyum hidroksit ise kuvvetlidir. Ancak her ikisi de suda iyonlaştığında birer formüllerinin suda oluşturduğu \displaystyle O{{H}^{-}} iyon sayıları birer tanedir ve her ikisinin de değerliği 1 olur. Yine \displaystyle Ca{{\left( OH \right)}_{2}} bazının değerliği 2, KOH bazının değerliği ise 1 dir. Ancak değerliği küçük olan KOH, değerliği büyük olan \displaystyle Ca{{\left( OH \right)}_{2}} den kuvvetlidir.

Advertisement

Leave A Reply