Bebeklerde ve Çocuklarda Aşırı Hareketlilik

0
Advertisement

Bebeklerde, çocuklarda aşırı hareketlilik durumunda neler yapılabilir? Aşırı hareketlilik belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

Bebeklerde – Çocuklarda Aşırı Hareketlilik;

Aykırı davranışlarda bulunan, dikkati azalmış olan, uykusuzluk çeken yerinde bir türlü duramayan çocukların tanımlanmasında bu “aşırı hareketli” deyimi kullanılmaktadır. Aslında bunların hemen hepsi normaldir ve yalnızca çocuk aşırı aktiftir. ABD’de yapılan araştırmalar besinlerdeki bazı tat ve renk verici maddelerin bu çeşit davranışlara katkıda bulunduğunu göstermiştir ama çocuğun ana-babasının gereken şekilde davranması, mevcut hemen bütan sorunların üstesinden gelmektedir.

Ne kadar önemlidir?

Çocuklarda önemli veya anormal olan pek az aşırı hareketlilik durumu mevcuttur.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Aykırı davranışlar
• Huzursuzluk
• Dikkat azalması
• Uykusuzluk
• Atılganlık, ne yapacağının önceden kestirilememesi

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuzdaki huzursuzluğun herhangi bir nedeni olup olmadığını anlamaya çalışın

2. Mevcut sorunu abartmayın. Okul öncesi çağdaki çocuklarının şu veya bu zamanda aşırı hareketli olduğu, hemen bütün ana-babaların ortak görüşüdür.

Doktora başvurmalı mısınız?

Eğer çocuğunuzun davranışlarını çekilmez buluyorsanız veya davranışları onun okul hayatını aksatıyorsa, doktora başvurun.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Aşırı hareketlilik durumunun kaynağı, özellikleri ve hatta böyle bir gerçek hakkında aynı görüşü paylaşan iki doktor bulmak bile zordur. Eğer hafif davranış sorunları disleksi gibi bir imrenme zorluğuyla birlikteyse çözüm kolay olmayabilir. Doktor çocuğunuzu, böyle bir öğrenme sorunu olup olmadığını anlamak üzere bir psikoterapiste gönderebilir. Bu, çocuğunuz okula başladığı zaman ortaya çıkabilecek bir durumdur. Doktor, kesin bir teşhis konulana kadar da herhangi bir ilaç vermeyecektir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocukları bu durumda olan ana-babalara çok iş düşmektedir. Hem annenin hem de babanın çocuğa aynı şekilde davranması ve böylece de onun birini tercih edip ona “sığınmasının” önlenmesi şarttır.

• Çocuğunuzun bu davranışlarına alışın ve onun normal olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Çocuk küçükken bu çok zordur ama okula başladığında, sizin de yardımınızla durumun düzelmesi güçlü bir olasılıktır.

• Çocuğunuz atılgan bir yapıya sahipse çok daha dikkatli olmanız ve onun zarar görmemesine çalışmanız gerekir.


Leave A Reply