Bebeklerde Dışkılama Normali Nasıldır? Sıklığı, Sorunları, Kabızlık ve İshali Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Bebeklerde dışkılama sıklığı ne olmalıdır? Bebeklerde dışkılama sorunu, kabızlık ve ishal belirtileri nelerdir? Hakkında bilgi.

Bebeklerde ve Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Bebek ve çocukların dışkıları her biçimde, boyutta, renkte, kıvamda ve sıklıkta olabilir. Yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları yaşamlarının ilk haftalarında sık sık ve cıvık olarak gelir. Bazen o denli cıvık olur ki su gibidir. Başka bir hastalıkla bağlantılı ishal olduğunu düşünmenizi, bebeğin sağlıklı görünüşü ile hiç bir hastalık belirtisi olmaması önler.

Bağırsakların çalışması birinci ve üçüncü aylarda seyrekleşir ve bebeğin günlerce dışkı çıkarmadığı olur. Çıkan dışkı yumuşak olduğundan bu kabızlık değildir. Dışkı olağan olduğuna göre bebeğin bağırsaklarını daha sık çalışmaya itelemek için ilaç vermenin hiç anlamı yoktur. Bebek iyi görünmüyorsa, kusuyorsa, karnı şişmişse ya da dışkısında kan görülürse, hemen doktora başvurmalısınız. Anne sütü ve mama arasındaki kimyasal ayırımdan ötürü, biberonla beslenen bebeklerin dışkıları anne sütü emenlere oranla daha serttir. Mama ile beslenen bir bebek ilk günlerde günde dört ile altı kez kaka yaparken, birkaç ay sonra bu günde bir-ikiye iner. Biberonla beslenen bebeklerde sık sık kabızlık görülür ve dışkıları o denli sertleşir ki, çıkarmakta zorluk çekerler. Çıkarken kanalda ufak bir kanamaya da neden olabilirler. Dışkının yüzeyinde bir-iki çizgi halinde kan görebilirsiniz. Bebeğe yeterince su verilmeyip, bol şeker veriliyorsa, ya da hava çok sıcaksa, bebek çok giydiriliyorsa, kabızlığa neden olabilir. Doktora danışmadan ilaçlar kullanmaktan kaçınmalısınız.

Özellikle çok küçükken ve korkutularak tuvalete çıkma gereksinimini bildirmesi öğretilen çocuklarda kabızlık, çocuğun tuvalete çıkmak istememesindendir ve zamanla kakası sertleşerek güç çıkacak duruma gelir. Çocuğu oturağa oturtmak için çok zorlamamalıdır.  Emekleme çağındaki çocuk, aile yaşamında bağırsaklarını silah olarak kullanmaya kalkışır. En doğru çözüm çocuğun diyetindeki taze sebze ve meyveyi arttırmaktır. Yine yararı olmazsa, ilaç vermeden önce doktorla görüşmelisiniz.

Kabızlık

Bebeklerin veya küçük çocukların çok sert dışkıları olduğunda veya bağırsak hareketleriyle ilgili sorunları olduğunda ortaya çıkar. Bir çocuk bağırsak hareketi yaparken ağrı çekebilir veya ıkınma veya itme sonrasında bağırsak hareketini gerçekleştiremeyebilir.

Advertisement

Hususlar

Kabızlık çocuklarda sık görülür. Ancak normal bağırsak hareketleri herkes için farklıdır. İlk ay, bebekler günde bir kez bağırsak hareketine sahip olma eğilimindedir. Daha sonra, bağırsak hareketleri arasında birkaç günden bir haftaya kadar sürebilir. Karın kasları hala zayıf olduğu için dışkılamayı da zor buluyorlar. Bu nedenle, bağırsak hareketi yapacakları zaman ıkınmaya, ağlamaya ve yüzleri kırmızımsı bir renge dönmeye eğilimlidirler. Bu kabız oldukları anlamına gelmez. Dışkı yumuşaksa, muhtemelen bir sorun yoktur.

Bebeklerde ve çocuklarda kabızlık belirtileri şunları içerebilir:

  • Telaşlı olmak ve daha sık tükürmek (bebekler)
  • Bağırsak hareketinde zorluk veya rahatsız görünme
  • sert veya kuru dışkı
  • Bağırsak hareketi yaparken ağrı
  • Karın ağrısı ve şişmesi
  • Uzun ve geniş tabureler
  • Kanlı dışkı veya tuvalet kağıdı
  • Çocuğun iç çamaşırında sıvı lekeleri veya dışkı (dışkıya bulaşma belirtisi)
  • Haftada 3’ten az bağırsak hareketi olması (çocuklar)
  • Vücudunuzu farklı pozisyonlara taşımak veya kalçalarınızı germek

Bebeğinize veya çocuğunuza kabızlık tedavisi uygulamadan önce gerçekten bir sorunu olduğundan emin olun.

  • Bazı çocukların her gün bağırsak hareketi olmaz.
  • Ayrıca, bazı sağlıklı çocukların dışkıları çok yumuşaktır.
  • Diğer çocukların dışkıları serttir, ancak bunları sorunsuz bir şekilde çıkarabilirler.


Leave A Reply