Beslenme Diyetetik Mezunu (Diyetisyen, Beslenme Uzmanı) Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

0
Advertisement

Beslenme ve Diyetetik mezunları ne iş yapar? Diyetisyenler, beslenme uzmanlarının çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Diyetisyenler / beslenme uzmanları, gıda ve beslenme konusunda uzmandır. İnsanlara, sağlıklı bir yaşam tarzı sürmek veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmak için ne yiyecekleri konusunda tavsiyede bulunurlar.

Diyetisyen

Ne İş Yapar?

Diyetisyenler / beslenme uzmanları genellikle şunları yapar:

  • Hastaların ve müşterilerin sağlık ihtiyaçlarını ve diyetini değerlendirir
  • Hastalara beslenme sorunları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında danışmanlık yapar
  • Hem maliyetleri hem de müşterilerin tercihlerini göz önünde bulundurarak yemek planları geliştirir
  • Yemek planlarının etkilerini değerlendirir ve ihtiyaç duyduğunda planları değiştirir
  • Gruplarla diyet, beslenme ve iyi beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişki hakkında konuşarak ve belirli hastalıkları önleyerek veya yöneterek daha iyi beslenmeye teşvik eder
  • En son besin bilimi araştırmalarına ayak uydurur
  • Hasta ilerlemesini belgelemek için raporlar tutar

Diyetisyenler ve beslenme uzmanları müşterilerinin sağlığını değerlendirir. Bulgularına dayanarak, diyetisyenler ve beslenme uzmanları müşterilere sağlıklarını iyileştirmeleri için hangi yiyecekleri tüketeceklerini ve kaçınılması gereken yiyecekleri bilgisini verir.

Bazı diyetisyenler ve beslenme uzmanları belirli bireyler için kişisel bilgiler sağlar. Örneğin, bir diyetisyen veya beslenme uzmanı, yüksek tansiyonu olan bir müşteriye yemek hazırlarken daha az tuz kullanmasını öğretebilir. Diğerleri de benzer ihtiyaçları olan insan gruplarıyla çalışır. Örneğin, bir diyetisyen veya beslenme uzmanı, hastaların kilo vermelerine yardımcı olmak için sınırlı miktarda yağ ve şeker içeren bir diyet planlayabilir. Hasta bakımını koordine etmek için diğer sağlık profesyonelleriyle birlikte çalışabilirler.

Advertisement

Serbest çalışan diyetisyenler ve beslenme uzmanları hastalarla buluşabilir veya çeşitli kuruluşlar için danışman olarak çalışabilirler.

Pek çok diyetisyen ve beslenme uzmanı benzer işler yapsa da, meslekler içinde birkaç uzmanlık var.

Klinik diyetisyenler ve beslenme uzmanları tıbbi beslenme terapisi sağlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde, özel muayenehanelerde ve diğer kurumlarda çalışırlar. Hastaların sağlık gereksinimlerine dayalı beslenme programları hazırlar ve hastalara daha sağlıklı bir yaşam tarzı sağlama konusunda danışmanlık yaparlar. Klinik diyetisyen ve beslenme uzmanları, sadece böbrek hastalığı olan veya diyabet hastaları ile çalışmak gibi uzmanlaşabilirler.

Topluluk diyetisyenleri ve beslenme uzmanları, programlar geliştirmekte ve kamuya gıda ve beslenme ile ilgili konularda danışmanlık yapmaktadır. Genellikle ergenler veya yaşlılar gibi belirli insan gruplarıyla çalışırlar. Halk sağlığı klinikleri, devlet ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, sağlık bakım kuruluşları ve diğer ortamlarda çalışırlar.

Yönetim diyetisyenleri yemek programlarını planlarlar. Kafeteryalar, hastaneler, hapishaneler ve okullar gibi yemek servisi ayarlarında çalışırlar. Yiyecek satın almaktan ve bütçeleme gibi işle ilgili diğer işleri yapmaktan sorumlu olabilirler. Yönetim diyetisyenleri, mutfak personelini veya diğer diyetisyenleri denetleyebilir.

Eğitimi:

Diyetisyenlik mesleğinin eğitimi, yükseköğretim kurumlarının Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümlerinde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır. Son üniversite sınavı YÖK Atlas verilerine göre;

Advertisement

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Nerelerde Çalışır?

Diyetisyenler ve beslenme uzmanları hastanelerde, bakım evlerinde, kafeteryalarda, özel beslenme ve spor merkezlerinde ve okullarda çalışır. Serbest çalışan diyetisyenler ve beslenme uzmanları, bireysel müşterilere tavsiyelerde bulunan danışmanlar olarak ya da sözleşmeli olarak sağlık kuruluşları için çalışmaktadırlar.

Diyetisyenlerde Bulunması Gereken Özellikler;

Diyetisyenler ve beslenme uzmanları aşağıdaki spesifik özelliklere sahip olmalıdır:

Analitik beceri. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları en son beslenme araştırmasıyla ilgili güncel bilgilere sahip olmalıdır. Bilimsel çalışmaları yorumlayabilmeli ve beslenme bilimlerini pratik yemek önerisine çevirebilmelidirler.

Merhamet. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları, müşterilerin diyetle ilgili sorunları ve ilgili duyguları ele almalarına yardım ederken özenli ve empatik olmalıdır.

Dinleme becerileri. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları, müşterilerin amaçlarını ve endişelerini anlamak için dikkatlice dinlemek zorundadır. Ayrıca, hastanın sağlığını iyileştirmek için ekibin bir parçası olarak diğer sağlık çalışanları ile birlikte çalışabilir ve yemek planlarını oluştururken ekip üyelerini dinlemeleri gerekebilir.

Organizasyon becerileri. Diyetisyenlerin ve beslenme uzmanlarının çalışmalarında birçok yön bulunduğundan, örgütlü kalma yetenekleri olmalıdır. Örneğin, diyetisyenler hem müşterilerinin beslenme ihtiyaçlarını hem de yemeklerin maliyetlerini göz önünde bulundurmalıdır. Serbest çalışan diyetisyenler ve beslenme uzmanlarının randevularını programlamaları ve hasta dosyalarını tutmaları gerekebilir.

Problem çözme yetenekleri. Hastaların sağlık durumunu değerlendirmeli ve bir müşterinin genel sağlığı iyileştirmesi veya bir hastalığı yönetmesi için en uygun yiyecek seçeneklerini belirlemelidir.

Konuşma becerileri. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları, karmaşık konuları daha az teknik bilgiye sahip kişilerin anlayabileceği şekilde açıklamalıdır. Yemek planlarını müşterilere ve hastanın bakımına dahil olan diğer sağlık profesyonellerine açıkça açıklayabilmelidirler.


Leave A Reply