Ang San Su Çi Kimdir? Hayatı Siyasi Kariyeri ve Cezalandırılan Düşünceleri

0
Advertisement

Ang San Su Çi kimdir ve ne yapmıştır? Ang San Su Çi hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri, düşünceleri ve inançları uğruna verdiği savaş.

Ang San Su Çi

Aung San Suu Çi, Myanmar eyalet danışmanı ve 1991 Nobel Barış Ödülü’nün sahibidir.

Aung San Suu Çi Hayatı

Ang San Su Çi

1945 yılında Yangon, Myanmar’da doğan Aung San Suu Çi, yetişkinlik yıllarının çoğunu yurtdışında geçirdi. Eve döndüğünde diktatör U Ne Win’in acımasız kuralına karşı bir eylemci haline geldi. 1989 yılında ev hapsine alındı ​​ve 15 yılını gözaltında geçirdi. 1991 Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Suu Çi nihayet Kasım 2010’da ev hapsinden serbest bırakıldı ve daha sonra Ulusal Demokrasi Ligi (NLD) partisi için parlamentoda yer aldı. NLD’nin 2016 parlamento seçimlerindeki zaferinin ardından Suu Çi, ülkenin fiili başkanı oldu.

İlk yıllar

Aung San Suu Çi 19 Haziran 1945’te geleneksel olarak Burma olarak bilinen bir ülke olan Yangyan, Myanmar’da doğdu. Eskiden İngiliz Burma’nın fiili başbakanı olan babası 1947’de suikaste uğradı. Annesi Khin Çi, 1960 yılında Hindistan büyükelçisi olarak atandı. Hindistan’daki liseye gittikten sonra Suu Çi, Oxford Üniversitesi’nde felsefe, politika ve ekonomi eğitimi aldı. Bu süre zarfında, Bhutan çalışmalarında İngiliz bir uzman olan Michael Aris ile tanıştı. 1972’de Michael Aris ile evlendi. İki çocuğu (Alexander ve Kim) oldu ve aile 1970’leri ve 80’leri İngiltere’de, ABD’de ve Hindistan’da geçirdi.

1988 yılında Suu Çi, ölmekte olan annesine bakmak için Burma’ya döndükten sonra, hayatı dramatik bir dönüş yaptı.

Advertisement

Burma’ya dönüş

1962’de diktatör U Ne Win, Burma’da başarılı bir darbe düzenledi ve sonraki yıllarda politikaları üzerinde aralıklı protestolar başladı. 1988’de parti başkanlığı görevinden istifa ederek ülkeyi askeri cuntanın eline bıraktı, ancak devam eden protestolara ve diğer olaylara karşı çeşitli tepkileri düzenlemek için sahne arkasında kaldı.

1988 yılında Suu Çi yurtdışından Burma’ya döndüğünde, U Ne Win ve onun demir yumruklu kuralına karşı çıkan protestocuların katledilme süreci yaşanıyordu. Kısa süre sonra gündeminin önünde demokrasi ve insan hakları meseleleriyle alenen konuşmaya başladı. Cuntanın, Suu Çi’nin çabalarını fark etmesi uzun sürmedi ve Temmuz 1989’da, Myanmar Birliği olarak yeniden adlandırılan Burma askeri hükümeti, Suu Çi’yi ev hapsine aldı ve dış dünya ile herhangi bir iletişimi kesti.

Birlik ordusu Suu Çi’ye ülkeyi terk etmeyi kabul ederse, onu serbest bırakacaklarını söylese de, Suu Çi cuntanın ülkeyi sivil bir hükümete bırakana ve siyasi mahkumlar serbest bırakılana kadar mücadelesinin devam edeceği konusunda ısrar etti. 1990’da bir seçim yapıldı ve Suu Çi’nin şu anda bağlı olduğu parti – Ulusal Demokrasi Ligi – parlamento üyelerinin yüzde 80’inden fazlasını kazandı. Bununla birlikte, bu sonuç cunta tarafından tahmin edilebilir bir şekilde göz ardı edildi; 20 yıl sonra sonuçları resmen iptal ettiler.

Ang San Su Çi

Suu Çi, Temmuz 1995’te ev hapsinden serbest bırakıldı ve ertesi yıl, ordunun sürekli tacizi altında NLD parti kongresine katıldı. Üç yıl sonra, temsilci bir komite kurdu ve ülkenin yasal yönetim organını ilan etti. Buna karşılık, Eylül 2000’deki cunta onu bir kez daha ev hapsine aldı. Mayıs 2002’de serbest bırakıldı.

2003 yılında, NLD hükümet yanlısı göstericilerle sokaklarda çatıştı ve Suu Çi bir kez daha tutuklandı ve hapsedildi. Cezası daha sonra her yıl yenilendi.

Advertisement

Tutuklama ve Seçimler

Mayıs 2009’da, ev hapsinden serbest bırakılmadan hemen önce, Suu Çi bir kez daha tutuklandı, bu kez gerçek bir suçla suçlandı – bir davetsiz misafirin evinde iki gece geçirmesine izin vererek, ev hapsinin şartlarını ihlal etti . Davetsiz misafir, John Yettaw adlı bir Amerikalıydı.

Aynı yıl Birleşmiş Milletler Suu Çi’nin tutukluluğunun Myanmar yasası uyarınca yasadışı olduğunu ilan etti. Ancak Ağustos ayında Suu Çi mahkemeye çıktı ve suçlu bulundu ve üç yıl hapse mahkum edildi. Ceza 18 aya indirildi ve ev hapsinin devamı olarak kendisine hizmet etmesine izin verildi.

Myanmar ve ilgili uluslararası topluluk içindeki kişiler, Suu Kyi’nin ertesi yıl için planlanan çok partili parlamento seçimlerine katılmasını önlemek için kararın basitçe indirildiğine inanıyorlardı (1990’dan bu yana ilk). Bu korkular, Mart 2010’da bir dizi yeni seçim yasası yürürlüğe girdiğinde gerçekleşti: Bir yasa hükümlü suçluların seçimlere katılmasını yasakladı ve bir diğeri yabancı bir vatandaşla evli olan veya çocukları yabancı ülke vatandaşı olanların katılmasını yasakladı. Suu Kyi’nin kocası 1999’da ölmüş olmasına rağmen, çocuklarının her ikisi de İngiliz vatandaşıydı. Suu Çi seçimlerden altı gün sonra ev hapsinden serbest bırakıldı.


Leave A Reply