Bıngıldağın Yapısı ve Görevleri

0
Advertisement

Bıngıldak nedir? Bıngıldağın konumu ve yapısı nasıldır? Bıngıldağın görevleri, işlevi hakkında bilgi.

bingildakBINGILDAK;

Bıngıldaklar, bebeğin kafasındaki yumuşak alanlardır. Bir parmağınızı bebeğin başında hafifçe bastırarak gezdirdiğinizde, bu girintileri ve yer yer nabız gibi attıklarını hissersiniz.

BINGILDAKLARIN KONUMU

En büyük bıngıldak, bebeğin başının üst yanındadır. “Ön bıngıldak” ya da “büyük bıngıldak” diye adlandırılan bu bıngıldak, elma biçimindedir; uzunluğu bir ucundan öbürüne yaklaşık olarak 4 cm’dir. Ön bıngıldak, çocuğun kalp atışlarına uygun olarak, gözle görülür bir biçimde “atar”; bu durum anne-babalara ürkütücü bir durum gibi gelebilip, peyniri fazlaca dışarı çıkık, bu yüzden de herhangi bir bebeğin tehlike altında bulunduğu izlenimi uyandırabilire de, kesinlikle normal bir durumdur.

Bundan başka, biri tek, öbür ikisi çift 5 bıngıldak daha vardır. Söz konusu tek bıngıldak, “arka bıngıldak” diye adlandırılır; ön bıngıldaktan daha küçüktür ve onun 5 cm arkasında, yani başın arka yanında yer alır. Yan bıngıldaklar (ya da mememsi bıngıldaklar) çifti başın arkasında, kulakların arka yanındadır; kafatasıkemik bıngıldakları çifti, kafatasının iki yanında, bebeğin elmacık kemiğinin tam üstünde yeralırlar.

Advertisement

BINGILDAKLARIN İŞLEVİ

Yeni doğmuş bebeğin kafatasında, kemikler birbirlerinden bütünüyle ayrıdırlar; ama sağlam ve güçlü lifsi doku tabakaları olan bıngıldaklarla bağlanmışlardır. Bu durum, bebeğin başının, doğum sırasında, çıkışa uygun olarak biçiminin değişmesine olanak sağlar.

Bebeğin başı büyükse ya da annenin leğen boşluğu darsa, doğum sırasında, bıngıldaklar sayesinde kafatasının kemikleri gerçek anlamda üstüste binerler ve bebek, başı iyice daralarak doğar. Sonra kemikler, 24-48 saat içinde, beyne hiçbir zarar vermeden normal durumlarına dönerler.

BAŞIN GELİŞMESİ

Bebek büyüdükçe yeni kemik dokusunun oluşmasıyla, bıngıldaklar gün geçtikçe kapanır; bununla birlikte, çok ender bazı durumlarda, ön bıngıldak büyüyerek, ilk üç aya kadar daha belirgin duruma gelir. Yaklaşık üçüncü ayda, kafatasıkemik bıngıldakları çifti ve arka bıngıldak kapanırlar. Bebek bir yaşına geldiğinde de mememsi (yan) bıngıldaklar kapanır. Ön (ya da büyük) bıngıldağın kapanmasıysa, bebeğin iki yaşına gelmesini bulur; sonunda bütünüyle yok olur. Yeni anneler bazen, yıkadıkları sırada bıngıldaklara dokunarak bebeğin beynine zarar verebileceklerinden kaygıya düşerler; oysa böyle bir şey söz konusu değildir. Kemikler arasındaki doku, yani bıngıldaklar çok sağlamdır ve çok sert hareketlerlerle olmaması koşuluyla, bebeğin başını yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur.

Advertisement


Leave A Reply