Böbrek Ağrısı Neyin Belirtisidir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi

0
Advertisement

Böbrek ağrısı neden ve nasıl olur, neyin belirtisidir? Böbrek ağrısında yapılması gerekenler, böbrek ağrısına sebep olan hastalıklar hakkında bilgi.

Böbrek ağrısı nasıl olur?

Beklenmedik bir anda başlayarak kişiyi sıkıntılı bir sürece sokan böbrek ağrısı, pek çok farklı sebepten meydana gelebilir. Vücudumuzdaki zararlı toksinleri atmamız için en büyük yardımcımız olan böbreklerimiz, bazı durumlarda bir takım sistematik rahatsızlıklar geçirerek sağlığımızı tehdit edecek unsurlar oluşturabilir.

böbrek ağrısı

Kaynak: pexels.com

Vücuttaki en önemli görevi, 3 milyona yakın nefron adındaki süzme üniteleriyle suyu, kanı ve idrarı süzmek olan böbrekler bunun dışında kandaki asit ve bazın dengesini ayarlamak, hormon metabolizmasına destek olmak, şeker metabolizmasına destek olmak ve toksinleri vücuttan atmak gibi pek çok olumlu görevde de bulunmaktadır. Ve vücutta bu kadar önemli görevleri olan böbreklerin bir anda hastalanması insan vücudunda ciddi problemlere sebebiyet vermektedir. İlk olarak ağrıyla kendini belli eden sıkıntılar, çok ileri noktalara da taşınabilir. Böbrek ağrısı çeken kişi genelde bu ağrıyla birlikte ateşlenmeye de başlar. Vücudunda halsizlik baş gösterir ve idrar konusunda belirli sıkıntılar ortaya çıkar.

 Böbrek ağrısı belirtileri

  • Böbrekte yer alan kumlar, böbrekte ağrı yapar.
  • İdrar yollarında oluşan iltihaplanmalar böbreklerde ağrı yaratmaktadır.
  • Böbrekte yer alan taşlar, ağrı sebebidir.
  • Nefrit (yani böbrek iltihaplanması) oluşumu ağrıya sebebiyet verir.

Böbrek ağrısına sebep olan hastalıklar

Böbrek taşı :

Herkes tarafından bilinen en büyük yanlış, böbrek taşlarının böbrekleri sürekli şekilde ağrıttığıdır. İşin aslına bakıldığında; böbrek taşlarının böbreğin içerisindeyken herhangi bir ağrıya sebep olmadığı, aksine böbreklerden çıktıktan sonra gezinmeye başladıklarında ağrı yaratmaya başlarlar. Özellikle idrar yolu bölgelerine doğru kaydığında vücutta şiddetli ve yoğun ağrı hissedilir. Bazen ileri derecede böbrek ağrısı çeken kişilerin kustuğu dahi görülmüştür. Çünkü böbrek ağrısının sürekliliği yoktur ancak vücutta ağrı oluşmaya başladığı andan itibaren de kişiyi olduğu yerde tutamayacak kadar sıkıntılı durumlarla baş başa bırakır.

İdrar yolu enfeksiyonları :

Bu tarz hastalıklar, en çok kadınlarda görülür. Cinsel bölgeden bulaşan hastalıklarla, üşütmeyle vs. ortaya çıkan bu hastalık ilk olarak böbrekleri, idrar yollarını ve mesaneyi etkileyebilir. İdrar yollarındaki enfeksiyon yayılım sürecinde mesane içerisinde kalırsa kişi için bu daha katlanılabilir bir ağrı biçimi olacaktır, ancak buradaki enfeksiyon böbreklere sıçradığı anda kişinin rahatça oturup kalkmasını engelleyecek kadar dahi ağrılar oluşabilir.

Böbrek Kanseri

Kaynak : pixabay.com

Polikistik böbrek hastalığı :

Bu tür bir böbrek hastalığından muzdarip olan kişilerin bu hastalıkları kalıtsaldır. Polikistik derken kastedilmek istenen böbreklerde oluşan kistlerdir. Bu kistler en ufak kanser riski taşımamakta ve içleri sıvıyla doludur. Bu hastalığın ortaya çıkmasındaki en büyük etken yüksek tansiyon hastalığıdır. İkisi de birbirini tetikler. Ve bu polikistik böbrek hastalığı ilerledikçe böbrek yetmezliğine varabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Sürekli denebilecek vaziyette ve daha katlanılır bir ağrı olduğu için özellikle böbreklerden kaynaklandığı anlaşılmadan yaş ilerleyene kadar böbreklerin üzerine düşülmeyebilir.

Advertisement
Böbrek enfeksiyonu :

Böbrek enfeksiyonu da bir çeşit böbrek hastalığı olup, idrar yollarında ya da mesanede baş göstermektedir. Tedavi edilme sürecinde herhangi bir tehlike yaratmayan böbrek enfeksiyonu, tedavisi geciktirilirse ya da ihmal edilirse çok büyük sağlık sıkıntıları yaratabilecek potansiyeldedir. İlk olarak bu enfeksiyonu engellemek için antibiyotik tedavisine başlanır. Eğer durumda ağırlaşma görülmüşse hastaneye yatırılma gibi bir durum da söz konusu olabilir. Böbrek enfeksiyonu kadınlarda çok daha fazla oranda görülür, bunun nedeni kadınların idrar yolu mesafelerinin erkeklerinkine nazaran daha kısa olmasından kaynaklanır.

Böbrek sağlığı için yapılması gerekenler

  • Her şeyden önemlisi böbreklerin en çok ihtiyaç duyduğu şey olan suyu vücudumuzdan eksik etmemektir. Bol bol su içmek, böbrek sağlığı için birebirdir.
  • Hayatınızdan sporu eksik etmemek metabolizmanızı düzgün çalıştırmanıza dolayısıyla da böbreklerinizin de düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  • Yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalarla beslenip böbreklerinizi yormak yerine mümkün olduğunca tahıllı gıdalarla, sebzelerle ve meyvelerle beslenmeniz gerekir.
  • İdeal kilonuza ulaşmak için yapacağınız aktivitelerden sonra aynı şekilde bu kiloyu korumak işçin yapacaklarınızın da, o süreçteki beslenmenizin de böbrekleriniz üzerinde çok büyük etkisi olacaktır.
  • Yüksek tansiyon hastalığı doğrudan böbrek hastalıklarına sebebiyet verdiği için mümkün olduğunca yüksek tansiyon hastalığına yakalanmamanız ve ya hastalığınız mevcutsa mevcut değerlerini yükseltmemeniz gerekmektedir.
  • Bunca şeyin içerisinde en önemli olan ise mutlaka ve mutlaka sigaradan da alkolden de uzak durmanız gerekliliğidir.


Leave A Reply