Buz Dansı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Buz dansı nedir? Buz dansının özellikleri, dalları, tarihçesi, hakkında bilgi.

BUZ DANSI

Altında demir ya da çelik bıçak bulunan patenlerle buz üzerinde kayılarak yapılan spordur. Bütün sporlar gibi doğaya karşı savaşımdan ve yaşamsal zorunluluklardan doğduğu için, buz üzerinde kolay hareket etmek, avlanmak, yolculuk etmek ve yük taşımak amacıyla kullanılmaya başlanan kemikten yapılmış İlkel patenlerin, zamanla oyuna, hız yarışlarına ve spora dönük amaçlarla kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Artistik patenin en popüler türü olan buz dansı 1952 yılında olimpik bir spor olarak kabul edilmiştir. Buz dansı bir bayan ve bir erkekle yapılır. Buz dansında asıl önemli olan müziğin değişik türlerini yorumlamak ve kaymaktır. Buz dansı genellikle hareketler bazı ufak atlamalar ve kaldırmalar dışında buzla temas kesilmeden yapılır. Atletik kaldırmalar, atlamalar ve spinler buz dansında çok seyrek görülür. Buz dansında bir diğer nokta, eşlerin kendilerini müziğin akışına bırakmalarıdır. Ayrıca teklerde ya da çiftlerde olduğu gibi güç ve zorlu hareketler gerektirmediğinden her yaştan patenciler tarafından rahatlıkla yapılabilen bir spordur. Artistik patenin “buz dansı” dalı üç ayrı bölümden oluşur:

1. Zorunlu Danslar: Yarışmacılar belirli dans gruplarından birini seçerler. Zorunlu dansta; “Viyana valsi”, “yankee palka” ve “blues” gibi zorunlu danslar bulunur. Seçim, yarışma türüne göre bir gece önce veya yarışmaların başladığı gün ad çekimi ile olur. Zorunlu dansta yer alan üç dansın her biri için ayrı ayrı puan verilir ve bu bölümden elde edilen puan, toplam puanın % 30’unu oluşturur.

2. Orijinal Program: Çiftler müziği, tempoyu ve gösteriyi kendi isteklerine göre seçerler. Ancak ritm, ISU Buz Dansı Komitesi tarafından saptanıp her yıl duyurulur. Bu bölümde de adımlar, dönüşler ve diğer hareketler art arda ve kesintisiz olarak yapılmalıdırlar. Kararlaştırılmış danslardan elde edilen puanlar, toplam buz dansı puanını % 20 olarak etkiler.

Advertisement

3. Serbest Danslar: Dört dakikalık program boyunca yarışmacılar, kendi seçtikleri müzik eşliğinde yaratıcılık ve yeteneklerini sergilerler, Programda çeşitli danslar ve tempo değişiklikleri yer alır. Değerlendirmede teknik ve artistik puanlar verilir. Buz dansının son bölümünü oluşturan serbest danstan elde edilen puan, toplam puanın % 50’sini oluşturur.


Leave A Reply