Camille Claudel Kimdir? Ünlü Heykeltraşın Hayatı Eserleri ve Hastalığı

0
Advertisement

Camille Claudel kimdir ve ne yapmıştır? Camille Claudel hayatı, biyografisi, eserleri Rodin ile olan ilişkisi hakkında bilgi.

Camille Claudel

Camille Claudel (8 Aralık 1864 – 19 Ekim 1943)

Camille Claudel, bronz ve taş işleriyle tanınan bir Fransız heykeltıraştır. Kuzey Fransa’da doğan Claudel’in ailesi, 1881’de Paris’e taşındı ve çiçek açmakta olan sanatsal yeteneği ve büyüleyici görünümü ile hayatın erken dönemlerinde tanındı. Sanat eğitimini Académie Colarossi’de tamamladıktan sonra, Camille Claudel, Alfred Boucher’in himayesi altında diğer kadın sanatçılarla çalıştı. Daha sonra ünlü heykeltıraş Auguste Rodin‘in atölyesini paylaştı. Rodin, sadece Claudel’in danışmanı olmakla kalmayıp, aynı zamanda sevgilisiydi. Claudel hayatı boyunca ılımlı bir başarı sürdürüp, birkaç müşteriyi ve sanat bayilerinin dikkatini korurken, eserlerinin çoğu eleştirildi ve hatta duygusallıkları nedeniyle sansürlendi. 1905 yılında Camille Claudel,  zihinsel hastalık belirtileri göstermeye başladı. Babasının ölümünden sonra, nihayet abisinin emriyle bir psikiyatri hastanesine kabul edildi. Claudel 30 yıl boyunca psikiyatri tedavisi gördü. Orijinal eserlerinin çoğunu yok etmesine rağmen, Fransa’nın en büyük heykeltıraşlarından biri olarak mirasını oluşturan bir dizi heykel ve çizim kurtuldu.

Çocukluk ve Erken Yaşam

Camille Claudel 8 Aralık 1864’te Kuzey Fransa’daki Aisne, Fère-en-Tardenois’de Louis Prosper’de doğdu. Daha sonra bir şair ve diplomat olan bir kız kardeşi ve bir erkek kardeşi vardı. Çocukluğunu Picardy, Lorraine ve Champagne dahil olmak üzere kuzey Fransa’nın çeşitli bölgelerinde geçirdi. 1881’de ailesi nihayet Paris’e yerleşti ve sanatıyla dikkat çekici görünümleriyle erken yaşta ün kazandı. Paris’te Académie Colarossi’de heykelcilik okudu. Mezun olduktan sonra, eğitimine Alfred Boucher’ın altındaki bağımsız bir atölyede devam etti.

Camille Claudel

Kariyeri

1884 yılında, kariyerine Alfred Boucher’ın atölye öğretmenliği görevini üstlenen heykeltıraş Auguste Rodin’in asistanı olarak başladı. En çok “Cehennemin Kapıları” olmak üzere birçok Rodin’in eserine katkıda bulunduğu biliniyor. Erken çalışmalarının çoğu, Rodin’in tarzı üzerindeki etkisinin işaretini taşıyor. 1897 heykeli “The Wave”, Rodin’in tarzından kaçmak için kasıtlı bir girişimi temsil ediyor.

Advertisement

Heykellerini 1903 yılında halka sergilemeye başladı. “Société des Artistes Français” in bir üyesi olarak, eserleri grubun yıllık sergisi Salon d’Automne’de sergilendi. Eserleri ayrıca Paris’in küçük galerilerinde de sergilendi. Yaşamı boyunca ünlü olmasa da, 20. yüzyılın başlarında bazı ticari başarılar gördü. Birkaç müşterisi ve sanat tüccarı, eserine ilgi gösterdi ve finansal olarak bağımsız oldu. 1905’ten itibaren zihinsel hastalık belirtileri göstermeye başladı ve heykellerinin çoğunu yok etti. Bugün sadece 90 orijinal heykel ve eskizi kaldığı tahmin edilmektedir.

Perseus ve Gorgon

Perseus ve Gorgon

Önemli Eserleri

Camille Claudel’in 1899’luk heykeli “Perseus ve Gorgon”, en iddialı ve kişisel eserlerinden biri olarak kabul edilir. Sadece Rodin’den değil Donatello’dan ve Greko-Romen mitolojisinin hikayelerinden etkilerini ortaya koyuyor.
1893’ten 1900’e kadar çalıştığı ‘Vade Çağı’ kariyerinde önemli bir dönüm noktasıydı. Çoğu zaman Rodin ile olan ilişkisine otobiyografik bir bakış olarak görülen heykel, bir sanatçı olarak kabiliyetinin ve tarzının yüksekliğini temsil ediyor.

Kişisel Yaşamı

Camille Claudel hiç evlenmemiş olmasına rağmen, 1884’te başlayan Auguste Rodin ile bir ilişkiye girdi. Bebek kaybettikten sonra 1892’de Rodin ile ilişkisini bitirdi.

Babasının 2 Mart 1913’te ölümünden sonra, erkek kardeşi Paris’teki bir psikiyatri hastanesine yatmasını sağladı. Şizofren teşhisi kondu ve Rodin’in liderliğindeki bir grubun onu öldürmek için komplo kurduğunu iddia ediyordu.
Camille Claudel hastanede 30 yıl geçirdikten sonra 19 Ekim 1943’te belirtilmemiş bir hastalıktan öldü. Hayatı iki filme, bir operaya, bir müzikal, bir oyun ve birkaç biyografiye ilham verdi.


Leave A Reply