Ceviz ağacının yetiştirilmesi için gereken bakım ve ekim bilgileri. Cevizden ceviz ağacı üretimi, bakımı ve püf noktaları.
Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz ağacının Juglans regia, kökeni Asya, Kafkasya, Çin ve Himayalar’ın alçak kesimleridir. Antik çağda büyük
olasılıkla Pers istilalarıyla Yunanistan’da yayılmıştır. Roma imparatorluğu sırasında ahşabından mobilya yapılmıştır. Daha sonra başta Avrupa’nın kuzeyi olmak üzere dünyanın her yerine yayılmıştır. Dünyanın en geniş ceviz bahçeleri ABD’nin Kaliforniya eyaletindedir. Baharın geç döneminde yeşermeye başlayan bitki, çok şiddetli don olayları dışında sert kışlara dayanıklıdır. Gençken ince ve düzgün olan gövde kabukları, yaşlandıkça kalın ve çatlak bir görünüm alır. Çiçekler tek eşeylidir.
Meyvelerinin içinde kalın kabuklu tohumları vardır. Olgunluk döneminde boyu 25-30 metreye, çapıysa iki metreye ulaşabilir. Sanılanın aksine hızlı büyür. Yaklaşık 150-200 sene yaşayabilir. Yazların kurak geçtiği ılıman bölgelerde, özellikle büyüme sırasında bol su ister. Dikim için en uygun mevsim sonbahardır. Gelişmesi için güneş gören bir alana yerleştirin. Toprağın geçirgen olmasına dikkat edin. Kireçli ve kil, kireç karışımı derin toprak ceviz için idealdir. Eski çağlarda, ceviz yaprağında bulunan uçucu bir yağ olan tanin ve tadı acı, boyar bir madde olan juglon, cilt hastalıklarında, kireçlenme ve romatizmal rahatsızlıklarda kullanılırmış. Bu uygulamalar günümüzde de geçerlidir. Ceviz ağacının sadece yemişinden yararlanılmaz. Ahşabı da eski çağlardan bu yana mobilya yapımında kullanılmıştır.
Ceviz yetiştirmenin incelikleri
***Bahçeniz ceviz ağacı için uygunsa birkaç cevizi bir hafta suda dinlendirin.
***Daha sonra küçük saksılara torf ve kum karışımı koyun. Ayn ayrı saksılara ekin ve bekletin. Zamanla küçük bir filiz göreceksiniz.
***İlk sene küçük bir saksıda, sonraki sene daha büyük bir saksıda bekletin.
***Sonbaharda bahçenizin uygun bir köşesine yerleştirin.
***Yaz aylarında bol su vermeyi unutmayın.
***Ağacınız 30 yaşına geldiğinde 25-30 kilogram ceviz verecek. Bu sayı, ceviziniz 60 yaşına geldiğinde ikiye katlanacak.
Bu işlemi çocuklarınızla da yapabilirsiniz. Onların, yetiştirdikleri bir ağaçla birlikte büyümelerini izlemenin keyfine doyum olmaz. Tıpkı, diktiği ağacın büyümesini sabırsızlıkla bekleyen kendi torunumu izlediğim gibi…
Aşı yöntemi: Tohumla üretim genelde iyi sonuç verir ama çok iyi bir cins elde etmek istiyorsanız, profesyonelce davranmasınız. Mart ve mayıs arasında iyi cins bir ceviz ağacından alınan dalla aşılama yapın, aşamada, konusunda uzman birinden yardım almayı unutmayın.
Hastalıklar: Bakteriler meyveye zarar verdiği için ciddi tehdit oluşturur. Bakır eksikliğinden kaynaklanan bakteriyal hastalıklar için yapraklarını döktüğü zaman ve ilkbaharda bakır tedavisi uygulanır. Amatör bahçıvanlar, ağaçta gördükleri tatsız ve sıra dışı durumları mutlaka bir uzmana danışmalılar.
Faydaları
***Sabahları aç karnına birkaç ceviz yiyin. Kötü kolesterolü düşürür.
***Yağı besleyicidir. Gelişme dönemindeki çocuklara ve yaşlılara iyi gelir, açlığı bastırır. Tok tuttuğu için rejim yapanlar aşırıya kaçmamak şartıyla tüketebilirler.
***İçeriğindeki demir kansızlığa iyi gelir.
***Yapraklarından yapılan çay iştah açar.
***Kemikleri ve dişleri güçlendirir.
***Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatır.