Çocuk Felci Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Çocuk Felci nasıl bir hastalıktır? Çocuk Felci hastalığının belirtileri, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi.

Çocuk Felci; Çocuk felci en fazla Temmuz ve Ağustos aylarında kendini gösteren ve bilhassa çocuklar arasında büyük yaygınlıklar yapan bulaşıcı bir hastalıktır. Zaman zaman büyüklerde de görülürse de; en fazla altı aydan dört yaşına kadar olan, çocuklarda göze çarpar. Erkek çocuklar ve fakir muhitlerde yaşayan kimseler arasında çocuk felci vak’alarına daha sık rastlanmaktadır.

Mikrop hastalığa yakalanan kimsenin bağırsaklarında bulunmaktadır. İnsandan insana bulaşması mühim de değildir. Asıl dikkat edilecek nokta kanalizasyon suları ile gıda maddelerine bulaşmamasıdır. Bu halde büyük salgın tehlikeleri ortaya çıkar.

Mikrobun insan vücudunda geçirdiği kuluçka devresi on gündür. İlk belirtilerin diğer ateşli hastalıklardan hiç farkı yoktur. Ateş, baş ağrısı, keyifsizlik, bulantı, kusma ve bazen basit bir üşütme etkisi yaratır. Eğer çocuk derdini anlatabilecek vaziyette ise, adele ağrıları, çocuğun yüzünün birbiri ardından kızarıp solması, teşhis konması bakımından çok mühim bir faktördür. Ateş değişik bir karakter gösterir. Mesela : iki üç gün devam eden orta şiddette bir ateşten sonra, bir gün kadar tamamen düşer. Sonra tekrar yükselerek 39-40 dereceyi bulur. Ertesi gün de çocuğun bir tarafının hiç tutmadığı göze çarpar. Felç ilk önce bütün azaları kaplar sonra azalarak bacak, kol adelelerini veya gövde, boyun ve yüz adelelerini seçer. Bazen ilk önce bacaklarda yerleşir daha sonra ilerler ve bütün vücudu sarar. Solunum organlarına yerleştiği zaman ise, hastanın hayatına son verir. Felç umumiyetle tek tarafıdır. Felç olan kısım kısa bir süre sonra soğuk ve zayıf kalır. Hastalıktan korunma sıhhi tedbirlerin alınması ile mümkün olur. Radyoterapi, ılık banyolar, ortopedik cihazlarla tedavi yoluna gidilir. Aşırı yorgunluklar hastalığı ağırlaştıran sebeplerdir. Salgın esnasında pislenmiş olan deniz sularında yüzmek, bademcik ameliyatı yaptırmak ve diğer koruyucu aşılar tatbik etmek doğru değildir.

Çocuk felcine karşı ağızdan aşılanmada ile korunmak mümkündür.

Bu maddede yazılanlar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Advertisement

Leave A Reply