Çocuklarda Burkulma ve İncinme Belirtileri, Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda burkulma ve incinme belirtileri nelerdir? Burkulma ve incinme durumunda ne yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Burkulma ve İncinme

Burkulmalar ile incinmeleri ayırt etmek pek kolay değildir. Ayrıca, birarada ortaya çıkabilirler. Bununla birlikte, tek başına burkulma daha yaygın olarak görülür. Burkulmaların ve incinmelerin belirtileri çoğunlukla aynıdır; her ikisi de aynı tür kazadan kaynaklanır. Aslında burkulma, bir eklemin iki kemiği arasındaki sert bağdokusu dokuları olan eklem bağlarının zarar görmesidir; esnek olan kaslarda oluşan bozunlarsa, “incinme” diye adlandırılır. Her ikisinin tedavisi de aynıdır; ama eklem bağlarının iyileşmesi yavaş olabilir; buna karşılık kaslar, tedaviye çok çabuk yanıt verirler.

BELİRTİLER

Burkulma ve incinme belirtileri, katılaşmaya neden olan ve normal hareketi engelleyen şişme ve ağrı ile burkulan, incinen bölgede duyarlılıktır. Özellikle burkulmalarda, çürük de olur ve ağrı şiddetli olabilir. Burkulmalar çoğunlukla ayak ve el bileklerinde, parmaklarda ve dizlerde ortaya çıkar. Kas incinmeleriyse, bedenin her yerinde olabilir; ama çocuklarda en çok, burkulmaların olduğu yerlerde görülür.

NEDENLER

İncinmeler, çoğunlukla düşmelerin ve yuvarlanmaların sonucu olarak ortaya çıkarlar. Çocukların, oynadıkları sırada kasları aşırı gerilmiş durumdayken, bedenlerinin ya da ayaklarının üstüne düşmeleri sonucu oluşurlar. Burkulmaysa, eklemin, çok az esneklikleri olan eklem bağlarının, zarara uğrayacak biçimde normal yeteneklerinin ötesine gerilmeleri sonucu ortaya çıkar: Çocuğun düzenli ve toplu oyunlara katılmaya başladığı dönemde daha çok rastlanır. Futbol, dans, yüksek atlama ve uzun atlama, diz ve ayak eklemlerini, tenis ve voleybolsa bilek ve dirsek eklemlerini etkiler. Burkulmalar ayrıca, incinmeler gibi, kötü bir düşme sonucunda ortaya çıkabilir.

TEDAVİ

Çocuklardaki burkulma ve incinmeler genellikle evde yapılan tedaviyle kısa sürede iyileşir. Şiş, soğuk kompres yapılarak (suyla ıslatılan bir bezin, şişin çevresine sarılması) ya da şiş bölgenin üstüne bir donmuş bezelye, fasulye, vb. torbası koyularak indirilebilir: Bu aynı zamanda, ağrıyı da yarım saat ya da bir saat kadar yatıştırır.

Advertisement

Başlangıçtaki şişkinlik inince, incinen kas ya da burkulan eklem, bir krep bandajıyla desteklenmelidir. Bandaj uygulanırken hafifçe gerilmeli, ama kan dolaşımını engelleyecek kadar sıkı olmamalıdır.

Çocuğun etkilenen kasını ya da eklemini, bir iki gün kullanmaması sağlanmalıdır. Bundan sonra, şiş bütünüyle; iner ve ağrılar çok azalır ya da bütünüyle geçer. Herhangi bir çürük kalırsa, üstünde sıcak su dolu bir şişe gezdirilerek çabucak geçirilebilir. Artık, çocuğun, burkulmuş ya da incinmiş bölgeyi sık sık egzersizle çalıştırması, buna karşılık, tam kullanmaya, yavaşça başlaması önemlidir. İyileşmeyi kolaylaştırmak için, egzersiz yapmadığı zamanlarda, çocuğun dinlenmesi gerekir.

TIBBİ BAKIM

Büyük bir çoğunlukla, evdeki bu tedaviyle, burkulma ya da incinme kısa sürede iyileşir ve çocuğun tıbbi bakım görmesi gerekmez. Ama ağrı çok şiddetliyse ya da şişme ve ağrı bir-iki günden çok sürerse, çocuğu doktora götürmek gerekir. Doktor, incinen ya da burkulan yeri inceleyerek, başka bir tedavi gerekip gerekmediğini söyleyecektir: Ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler verilebilir; burkulan ya da incinen, bir kolsa, askıya alınabilir. Doktor aynı zamanda, çocuğun bir fizik tedavi uzmanına gösterilmesini isteyebilir.

Bazen, çok kötü bir burkulma, bir kırık kadar ağrılı olabilir; bazense, burkulma gibi görünen şey, gerçekte bir kırık olabilir. Doktor, önce küçük bir kırık olup olmadığını belirlemek için röntgen filmini çektirdikten sonra, eklemlerin alçıya alınmasını isteyebilir. Bu tür bir yaralanma iyileşirken, eklemin normal gücüne dönmesini sağlamak ve gelecekte daha kötüleşmesini önlemek için, daha yoğun fizik tedavi gerekli olabilir.

Advertisement


Leave A Reply