Çocuklarda Havasızlıktan Boğulma Belirtileri ve İlk Yardım

0
Advertisement

Çocuklarda ve bebeklerde havasızlıktan boğulma nasıl olur, belirtileri nelerdir, yapılması gerekenler ve  korunma hakkında bilgi.

Çocuklarda Havasızlıktan Boğulma

Havasızlıktan boğulma terimi, genel olarak bir bebek ya da çocuk, soluk alamayıp, yarı yarıya boğulmuş duruma geldiği zaman kullanılır, Bu durum, çocuğun soluk alıp verememesi sonucu, kanda oksijen eksikliğine yol açar.

BELİRTİLER

Çocuk, havasızlıktan boğulma durumunda, soluk alıp vermekte zorluk çeker. Soluk alıp vermesi, niteleyici biçimde gürültülü olabilir ve bir şeyler yapılmazsa, bütünüyle durur. Bu da çocuğun morarmasına, ardından grileşmesine ve bilincini yitirmesine yol açar. Bunun yanı sıra çırpınmalar başlar.

NEDENLER

Havasızlıktan boğulmaya genellikle, çocuk uyurken yüzünü örten ve soluk yollarını tıkayan yatak takımları, yastıklar, giysiler ya da çocuğun yüzünü kaplayan plastik bir poşet neden olur. Özellikle küçük çocuklar, her şeyi başlarına geçirmeyi severler ve plastik poşetleri, büyükler gibi giyinme oyunu oynarken, şapka gibi başlarına geçirebilirler. Ama poşet, özellikle küçük bir çocuğun yüzüne yapışıp, gerektiği gibi soluk almasını engelleyebilir. Poşetin burnuna ve ağzına yapıştığını, çıkaramadığını gören çocuk, paniğe kapılır ve sonunda oksijen eksikliği nedeniyle kendinden geçer.

DİKKAT

Çocuğun kalbi, çok zayıf da olsa atıyorsa, kalp masajı uygulamak tehlikelidir. Başlamadan önce, nabzını çok dikkatli kontrol edin.

Advertisement

KORUNMA

Havasızlıktan boğulma öldürücü olabilir ya da birkaç dakika içinde tedavi uygulanmazsa, beyinde giderilmesi olanaksız bozunlara yol açabilir. Kazaları önlemek için çocuklara plastik poşetlerle oynamanın ne kadar tehlikeli olduğunun anlatılması, son derece önemlidir. Ayrıca, küçük çocuklarınız varsa, yeniden kullanmayı düşündüğünüz her plastik poşeti, güvenli bir yerde saklayın; çarşıdan eve döndüğünüzde, içini boşalttığınız her poşeti hemen ortalıktan kaldırın.

Ayrıca, çocukların yastıkları kolayca kıvrılamayacak sertlikte olmalı, bebekler içinse hiç yastık kullanılmamalıdır. Küçük kızınıza uyuduğu zaman yukarı sıyrılmayacak gecelikler seçin. Küçük çocuğunuz ya da bebeğiniz ister erkek, ister kız olsun, yatak örtülerinin, uyuduğu sırada yüzüne çekilmesini önleyecek biçimde, yatağın altına sıkıştırılmış olmasına dikkat edin.

TEDAVİ

Çocuğu havasızlıktan boğulma durumunda bulursanız, acele ama soğukkanlı hareket etmeniz, yaşamsal önem taşır. Olanak varsa, siz çocuğun tedavisiyle uğraşırken başka birine cankurtaran çağırtın. Çevrenizde kimse yoksa, her şeyden önce çocuğun tedavisiyle ilgilenin.

Önce, başına geçirmiş olduğu plastik poşeti yırtarak ya da yatak örtüsünü çekerek, solunum yollarını tıkayan şeyi açın.

Çocuğun solunum yollarını tıkayan, sözgelimi kusmuk ya da ağızdaki bir cisim gibi başka bir şey bulunup bulunmadığını kontrol edin: Parmağınızı ağzının içine sokup, ağız boşluğu çevresinde dolaştırarak, içinde bir şey bulunup bulunmadığını araştırın.

Yanağınızı çocuğun burnuna dayayarak soluk alıp almadığını, göğsünün hareket edip etmediğini kontrol edin. Kalbinin atıp atmadığını kontrol için, nabzını dinleyin.

Advertisement

İLK YARDIM

Çocuk hâlâ soluk alıp veriyor ve kalbi atıyorsa (bilincini yitirmiş durumda da olsa), tek yapmanız gereken şey, onu yere, kendine gelme konumunda yatırıp bir cankurtaran çağırmak ve cankurtaranın gelmesini beklerken, başından ayrılmayıp, soluk alıp verişini gözlemektir.

Soluk almıyor gibi görünüyorsa, hemen yapay solunum uygulayın. Kalbi de kesinlikle atmıyorsa, kalp masajı uygulayın.

Yapay solunum uygulamak için çocuğu arka üstü, başı arkaya eğik olarak yatırın. Burun deliklerini bir elinizle kapatıp, öbür elinizle başına destek olun ve ağzından içeri, bebekler için iki saniyede bir (çok zorlu olmayacak biçimde), daha büyük çocuklar içinse beş saniyede bir soluk verin. Çocuk çok küçükse, hem ağzını, hem burnunu ağzınızla kapatarak, soluk verebilirsiniz.

Kalp atışı yoksa, göğüs kemiği üstüne ritmik bir biçimde bastırarak -bebeklerde çok bastırmayın- 15 bastırmada bir durup ağzından içeri iki kez soluk vererek, kalp masajı uygulayın.


Leave A Reply