Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda karın ağrısı nedenleri nelerdir? Karın ağrısı neyin belirtisi olabilir, evde neler yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi.

ÇOCUKLARDA KARIN AĞRISI

Karın ağrısı (ya da mide ağrısı) çocuklar arasında çok yaygındır. Çoğunlukla ortada ciddi bir sorun yoktur ve ağrı tedavi uygulanmadan kısa sürede kendiliğinden geçer.

çocuklarda karın ağrısı

NEDENLER

Karın ağrısı çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Tek başına ya da başka belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir.

“GAZ”

Karın ağrısı tek başına olduğu zaman, genellikle nedeni sindirim bozukluğu ya da “gaz”dır. Bazı doktorlar gazın, çocuğun çok acele yemek yemesinden ve besin lokmasıyla birlikte hava yutmasından kaynaklandığını düşünmektedirler. Ayrıca çocuk, midede gaz oluşmasına neden olan bir şey de yemiş olabilir. Gerçekten de, bazı besinler bağırsaklarda yıkılırken aşırı miktarda gaz çıkarır ve mide ile bağırsaklarda birikir. Kurufasulyenin gaz yapıcı etkisini herkesin bilmesinin yanı sıra, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, pırasa da aynı etkiyi yapabilir. Ayrıca, kaygı ya da stres de, karın ağrısına yol açabilir; çocuk yeni bir okula başlarken, sınıf değiştirirken, evde gerçek ya da ona öyle gelen huzursuzluklar yüzünden kaygılandığında, hattâ bir arkadaşının doğum günü partisi konusunda aşırı heyecanlanınca, bu tür bir karın ağrısı geçirebilir.

MİDE-BAĞIRSAK İLTİHABI

Çocuklarda karın ağrısına, kusma ya da ishal (genellikle her ikisi birden) eşlik edebilir. Bu durum da, çoğunlukla, bir virüs ya da bakteriden kaynaklanan de-bağırsak iltihabının (gastroenterit) belirtisidir. Mide-bağırsak iltihabı, erişkinlerde çok büyük ölçüde tehlikesiz olmakla birlikte, çocuklarda tehlikeli olabilir. Özellikle bebekler, mide-bağırsak iltihabı yüzünden kısa süre içinde ciddi biçimde su yitimine uğrayabilirler.

Advertisement

YİNELEYEN KARIN AĞRILARI

Bazı çocuklar bazen “karın migreni” adı verilen ağrılar geçirirler: Birkaç haftada bir, çocuk karnının tam ortasındaki ağrıdan şikâyet eder; hattâ yatmak gereksinmesi duyabilir. Herhangi bir ciddi nedenden kaynaklanması olasılığını ortadan kaldırmak için çocuğa çeşitli incelemeler uygulanmakla birlikte, çoğunlukla, hiçbir tıbbi neden bulunmaz ve ağrılar, çocuk büyüyünce geçer.

karın ağrısı

CİDDİ HASTALIKLAR

Birkaç ciddi hastalık da karın ağrısına yol açar; yalnız bu durumda, ağrı genellikle çok şiddetlidir ya da çok uzun sürer: Bir çocukta 6 saat kadar süren şiddetli karın ağrısı varsa, acil doktor muayenesinden geçirilmesi gerekir.

Söz konusu olabilecek nedenler arasında apandisit (bu durumda şiddetli ağrı, göbek çukuru ile karnın sağ yanından altına doğru yayılır: genellikle hafif ateş, iştahsızlık ve kabız ya da ishalle birliktedir); boğulmuş kasık fıtığı (genellikle kasıkta duyarlılık ve şişme olacaktır; çoğunlukla erkek çocuklarda ortaya çıkar); bağırsak tıkanması (genellikle kusmuğun yeşilimsi ya da sarımsı renkte olduğu kusmayla birliktedir) sayılabilir. Ayrıca bebeklerde ve çok küçük çocuklarda, karın ağrısı ivegen bağırsak invajinayonu’nun (bu durumda çocuk kırmızı, jelatini andıran dışkı çıkaracaktır) bir belirtisi olabilir. Böbrek bozuklukları. hattâ idrar yolları enfeksiyonları da, karın ağrısına (çoğunlukla ateş ve kusmayla birliktedir) neden olabilirler. Bağırsaklarla ilgisi bulunmayan bazı hastalıklar da karın ağrısına yol açabilir: Zatürree, menenjit, şeker hastalığı, vb. Bu hastalıklarda ağrı çoğunlukla çocuğu son derece halsiz bırakır ve büyük bir olasılıkla, gözünüzden kaçmayacak başka belirtilerle birliktedir.

DİKKAT!

Şiddetli karın ağrısına besin zehirlenmeleri de yol açabilir. Çocuğunuzun yemeğini ya da küçükse mamasını her zaman sağlık koşullarına uygun olarak hazırlamaya dikkat edin. Biberonla beslenen bebeklerin biberonlarını her zaman buzdolabında tutun. Her kullanıştan önce biberonları ve emziklerini mikroptan arındırın.

Advertisement

BEBEKLER VE KARIN AĞRISI

Bir bebeğin karnının ağrıdığını anlamak güçtür: ama bebeğiniz ağlıyorsa ve sıkıntı içindeyse, nedenini de anlayamıyorsamz, büyük bir olasılıkla karnı ağrıyordur. Başka belirtilerin bulunmaması durumunda sorun, gazdan ya da bağırsak iltihabından kaynaklanabilir ve genellikle kendiliğinden geçer. Ama bebeğiniz kusuyorsa ya da ishali varsa, belirtiler altı saat içinde düzelmezse. mutlaka doktoruna başvurmanız gerekir.

TEDAVİ

Çocuklarda karın ağrısı genellikle önemli bir nedenden kaynaklanmamakla birlikte, kuşkulanmanız durumunda, hemen doktoruna başvurmanız yerinde olur. Çocuğunuz ne kadar küçükse en hafif belirtilerin bile o kadar ciddi olabileceğini, unutmamanız gerekir.

Doktorunuz ciddi bir nedenden kuşkulanırsa, başka incelemelerden geçmesi için çocuğu hastaneye gönderebilir ve hastane tedavisi görmesin; gerektiren bir durum saptanırsa, çocuk hastaneye yatırılır. Mide-bağırsak iltihabı geçiriyorsa, doktoru onu nasıl tedavi edeceğinizi size anlatır ve su yitimini giderici ağızdan alınan ilaçlar yerebilir.

EVDE TEDAVİ

Karın ağrısı, evde tedaviye çabuk cevap veren önemli olmayan rahatsızlıklardan biridir. Önce çocuğunuzun dışkı çıkarmasını sağlayın: Dışkılama, çoğunlukla rahatlama sağlar. Çok şiddetli olmayan karın ağrılarında, azar azar sıcak su içirmenin de yararı olabilir. Karna havluyla sarılmış sıcak su şişesi ya da lastik sıcak su torbası koymak tehlikelidir; Ağrı apandisit gibi daha ciddi bir sorundan kaynaklanıyorsa, durumu kötüleşebilir.

BU YAZI SADECE BİLGİ VERMEK AMAÇLIDIR. DOKTOR TAVSİYESİ DEĞİLDİR. LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN.


Leave A Reply