Deri Konusu (7. Sınıf)

0
Advertisement

7. sınıf konusu olan Duyu organlarımızdan deri. Derinin yapısı nasıldır, derinin görevleri, özellikleri konu anlatımı, hakkında bilgi.

Deri Konusu

Dokunma duyusu organı deri tüm vücudumuzu örter. Sıcak, soğuk, basınç ve ağrı gibi uyartıları alır.

DERİNİN YAPISI İLE İLGİLİ MAKET MODEL ÇALIŞMASI ÖRNEKLERİ

Derinin Görevleri

Deri vücudu dış etkilerden korur.

Mikropların vücuda girmesini engeller.

Vücut ısısının düzenlenmesinde etkilidir.

Advertisement

Terlemeyle boşaltıma yardımcı olur.

Solunuma yardımcı olur.

Deri üst deri ve alt deri olmak üzere iki kısımdan oluşur.

I. Üst deri: Derinin ölü hücrelerden oluşan üst tabakasıdır. Buna korun tabakası da denilir. Korun tabakasının altında ise canlı hücreler bulunur. Üst deride kan damarları bulunmaz. Üst derideki melanosit hücreleri taşıdıkları pigmentler (renk maddesi) sayesinde deriye rengini verir. Bu kısma malpighi tabakası denir. Malpighi tabakası güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı vücudu korur. Bu yüzden güneşte fazla kalınca derimiz koyulaşır.

II. Alt Deri: Üst derinin altında bulunan bu tabaka kan damarları, sinirler, kıl kökleri, yağ bezleri, ter bezleri ve özel alıcı hücreleri bulundurur. Alt deride bol miktarda yağ üretilir. Bu yağ tabakası vücudu çarpma, darbe gibi etkilere karşı korur. Alt deride bulunan duyu sinirleri ile dokunma, basınç, ağrı ve ısı algılanır.

Nasıl hissediyoruz?

Duyu almaçları – Sinir yolu ile beyine iletilir – Algılama gerçekleşir

Advertisement

Derimizin her yerinde duyu sinirleri aynı oranda bulunmaz. Özellikle parmak uçları ve dudakta bol miktarda duyu siniri bulunur. Görmeyen insanlar parmak uçlarıyla kabartma yazılarını okuyabilirler.


Leave A Reply