Dermoid Kist Nedir? Dermoid Kistler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
Advertisement

Dermoid kist nedir? Dermoid kistler hakkında bilinmesi gereken bilgiler. Dermoid kistlerin türleri, nedenleri, teşhis ve tedavisi hakkında bilgiler.

Dermoid Kist Nedir? Dermoid Kistler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dermoid kistler nelerdir?

Bir dermoid kist, bir bebeğin rahimde gelişimi sırasında oluşan cilt yüzeyinin yakınında bulunan kapalı bir kesedir.

Kist vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Saç köklerini, cilt dokusunu ve ter ve cilt yağı üreten bezleri içerebilir. Bezler bu maddeleri üretmeye devam ederek kistin büyümesini sağlar.

Dermoid kistler yaygındır. Genellikle zararsızdırlar, ancak onları çıkarmak için ameliyat gerekir. Kendi başlarına çözülmezler.

Dermoid kistler konjenital bir durumdur. Bu, doğumda hazır oldukları anlamına gelir.

Advertisement
Farklı dermoid kist tipleri nelerdir?

Dermoid kistler cilt yüzeyinin yakınında oluşma eğilimindedir. Doğumdan hemen sonra fark edilirler. Bazıları vücudun içinde daha da derinleşebilir. Bu, onları teşhis etmenin yaşamın ilerleyen saatlerinde gerçekleşemeyeceği anlamına gelir.

Bir dermoid kistin yeri türünü belirler. Daha yaygın türler:

Periorbital dermoid kist

Bu tip dermoid kist, genellikle sağ kaşın sağ tarafına veya sol kaşın sol tarafına yakındır. Bu kistler doğumda bulunur. Bununla birlikte, doğumdan sonra aylar hatta birkaç yıl bile belli olmayabilir.

Belirtileri varsa küçük. Bir çocuğun vizyonu veya sağlığı için çok az risk vardır. Bununla birlikte, kist enfekte olursa, enfeksiyonun derhal tedavisi ve kistin cerrahi olarak çıkarılması esastır.

Yumurtalık dermoid kist

Bu tür bir kist, overde veya overde oluşur. Bazı tip over kistleri bir kadının adet döngüsüyle ilgilidir. Ancak bir yumurtalık dermoid kistinin yumurtalığın fonksiyonu ile ilgisi yoktur.

Diğer dermoid kist türleri gibi, bir yumurtalık dermoid kisti ilk doğumdan önce gelişir. Bir kadın, pelvik muayene sırasında keşfedilene kadar yıllarca yumurtalıkta dermoid kist olabilir.

Advertisement
Spinal dermoid kist

Bu iyi huylu kist omurgada oluşur. Başka bir yere yayılmaz. Zararsız olabilir ve herhangi bir belirti göstermez.

Bununla birlikte, bu tür bir kist omurga veya omurilik sinirlerine baskı yapabilir. Bu nedenle cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Dermoid kistler semptomlara neden olur mu?

Birçok dermoid kistin belirgin bir semptomu yoktur. Bu vakaların bazılarında semptomlar ancak kist enfekte olduktan veya belirgin şekilde büyüdükten sonra gelişir. Belirtiler mevcut olduğunda, aşağıdakileri içerebilir:

Periorbital dermoid kist

Derinin yüzeyine yakın kistler şişebilir. Bu rahatsız edici gelebilir. Cilt sarımsı bir renk tonuna sahip olabilir.

Enfekte bir kist çok kırmızı olabilir ve şişebilir. Kist patlarsa enfeksiyonu yayabilir. Kist yüzündeyse göz çevresindeki alan çok iltihaplanabilir.

Yumurtalık dermoid kist

Kist yeterince büyüdüyse, pelvik bölgenizde kistle birlikte yan tarafınıza biraz ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı, adet döneminiz boyunca daha belirgin olabilir.

Spinal dermoid kist

Bir spinal dermoid kistin semptomları genellikle, kist omuriliği veya omurgadaki sinirleri sıkıştıracak kadar büyüdükten sonra başlar. Kistin omurgadaki boyutu ve konumu, vücuttaki hangi sinirlerin etkilendiğini belirler.

Belirtiler ortaya çıktığında şunları içerebilir:

Kollarda ve bacaklarda 1-zayıflık ve karıncalanma
2-zorluk yürüme
3-inkontinans

Dermoid kistlere ne sebep olur?

Doktorlar, henüz doğmamış bebeklerin gelişmesinde bile dermoid kist görebilirler. Ancak, bazı gelişmekte olan embriyoların neden dermoid kistleri olduğu açık değildir.

Sık görülen dermoid kist türlerinin nedenleri şunlardır:

Advertisement
Periorbital dermoid kist nedenleri

Deri tabakaları birlikte doğru düzelmediğinde periorbital dermoid kist oluşur. Bu, cilt hücrelerinin ve diğer malzemelerin derinin yüzeyine yakın bir kese içinde toplanmasını sağlar. Kistte bulunan bezler sıvıları salgılamaya devam ettiklerinden kist büyümeye devam eder.

Yumurtalık dermoid kist

Bir yumurtalık dermoid kist veya başka bir organda büyüyen bir dermoid kist de embriyonik gelişim sırasında oluşur. Cilt hücrelerini ve iç organ etrafında değil, bebeğin cildinin katmanlarında olması gereken diğer dokuları ve bezleri içerir.

Spinal dermoid kist

Spinal dermoid kistlerin sık görülen bir nedeni spinal disrafizm denilen bir durumdur. Nöral tüpün bir kısmı tamamen kapanmadığında embriyonik gelişimde erken görülür. Nöral tüp, beyin ve omurilik olacak hücrelerin toplanmasıdır.

Sinir kordonundaki açıklık, kistin bebeğin omurgası ne olacağı konusunda şekillenmesini sağlar.

Dermoid kistler nasıl teşhis edilir?

Periorbital dermoid kist veya boynun veya göğsün cildin yüzeyine yakın benzer bir kistin teşhisi genellikle fizik muayene ile yapılabilir. Doktorunuz kisti cilt altında hareket ettirebilir ve büyüklüğü ve şeklini iyi anlayabilir.

Doktorunuz, özellikle kistin boyundaki göz veya karotid arter gibi hassas bir bölgeye yakın olduğuna dair endişeler varsa bir veya iki görüntüleme testi kullanabilir. Bu görüntüleme testleri doktorunuzun kistin tam olarak nerede olduğunu ve hassas bir bölgeye zarar vermenin yüksek riskli olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir. Doktorunuzun kullanabileceği görüntüleme testleri şunları içerir:

CT tarama. BT taraması, vücut içindeki dokuların üç boyutlu, katmanlı görünümlerini oluşturmak için özel bir röntgen ve bilgisayar ekipmanı kullanır.
MRI taraması. Bir MRG, vücudun içinde ayrıntılı görüntüler oluşturmak için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır.
Doktorunuz spinal dermoid kistleri teşhis etmek için MR ve BT taraması kullanacaktır. Bir kisti tedavi etmeden önce, doktorunuzun ameliyat sırasında zarar görebilecek sinirlere ne kadar yakın olduğunu bilmesi çok önemlidir.

Bir pelvik muayene bir over dermoid kistinin varlığını ortaya çıkarabilir. Doktorunuzun bu kisti tanımlamak için kullanabileceği başka bir görüntüleme testine pelvik ultrason denir. Bir pelvik ultrason görüntü oluşturmak için ses dalgaları kullanır. Test, yakındaki bir ekranda görüntü oluşturmak için alt karnına sürülen, dönüştürücü adı verilen bir değnek benzeri cihaz kullanıyor.

Doktorunuz ayrıca transvajinal ultrason kullanabilir. Bu test sırasında doktorunuz vajinaya bir asa ekleyecektir. Pelvik ultrasonda olduğu gibi, asadan yayılan ses dalgaları kullanılarak görüntüler oluşturulacaktır.

Dermoid kistler nasıl tedavi edilir?

Konumundan bağımsız olarak, bir dermoid kist için tek tedavi seçeneği cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyattan önce, özellikle kist bir çocukta tedavi edildiğinde göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli faktör vardır. Bunlar şunları içerir:

  1. tıbbi geçmişi
  2. Semptomlar
  3. risk veya enfeksiyon varlığı
  4. Bir ameliyat ve ameliyat sonrası gerekli olan ilaçlar için tolerans
  5. Kistin çeşitliliği
  6. Ebeveyn tercihi

Ameliyata karar verilirse, prosedürden önce, sırasında ve sonrasında ne bekleneceği:

Advertisement
Ameliyattan önce

Ameliyattan önce doktorunuzun size verdiği talimatları izleyin. Ameliyattan önce yemek yemeyi ya da ilaç almayı bırakmanız gerektiğinde size haber verecekler. Genel anestezi bu prosedür için kullanıldığından, eve gitmek için ulaşım düzenlemeleri yapmanız gerekecektir.

Ameliyat sırasında

Periorbital dermoid kist cerrahisinde, skarın gizlenmesine yardımcı olmak için sık sık kaş veya saç çizgisinin yakınında küçük bir insizyon yapılabilir. Kist insizyondan dikkatlice çıkarılır. Tüm prosedür yaklaşık 30 dakika sürer.

Yumurtalık dermoid cerrahi daha karmaşıktır. Bazı durumlarda, yumurtalık çıkarmadan yapılabilir. Buna yumurtalık sistektomisi denir.

Kist çok büyükse veya overde çok fazla hasar varsa, over ile kist birlikte çıkarılabilir.

Spinal dermoid kistler mikrocerrahi ile çıkarılır. Bu çok küçük aletler kullanılarak yapılır. İşlem sırasında, cerrahınız çalışırken bir ameliyat masasında yüzüstü uzanacaksınız. Kiste erişmek için omurganın ince kaplaması (dura) açılır. Sinir fonksiyonu operasyon boyunca dikkatle izlenir.

Ameliyattan sonra

Bazı kist ameliyatları ayaktan tedavi olarak yapılır. Bu, aynı gün eve gidebileceğiniz anlamına gelir.

Spinal cerrahi, herhangi bir komplikasyona dikkat etmek için hastanede bir gece kalmayı gerektirebilir. Bir spinal kist, omurganın veya sinirlerin çok fazla bağlanmasına sahipse, doktorunuz kisti mümkün olduğu kadar güvenli bir şekilde çıkaracaktır. Kalan kist bundan sonra düzenli olarak izlenecektir.

Ameliyat sonrası iyileşme, kistin konumuna bağlı olarak en az iki veya üç hafta sürebilir.

Dermoid kistlerin herhangi bir komplikasyonu var mı?

Genellikle tedavi edilmeyen dermoid kistler zararsızdır. Yüz ve boynun içine ve çevresine yerleştirildiklerinde, derinin altında belirgin bir şişmeye neden olabilirler. Bir dermoid kist ile ilgili ana kaygılardan biri, parçalanıp çevresindeki doku enfeksiyonuna neden olabilmesidir.

Tedavi edilmeyen spinal dermoid kistler, omuriliği veya sinirleri zedeleyecek kadar büyüyebilir.

Over dermoid kistleri genellikle kanserli olmasa da oldukça büyüyebilir. Bu, vücutta overin pozisyonunu etkileyebilir. Kist ayrıca overin bükülmesine de yol açabilir (burulma). Yumurtalık torsiyonu, yumurtalıktaki kan akışını etkileyebilir. Bu hamile kalma yeteneğini etkileyebilir.

Advertisement
Görünüm nedir?

Dermoid kistlerin çoğunun doğumda mevcut olması nedeniyle, daha sonra yaşamda gelişmeniz muhtemel değildir. Dermoid kistler genellikle zararsızdır, ancak cerrahi çıkarmanın artılarını ve eksilerini doktorunuzla tartışmalısınız.

Çoğu durumda, kist çıkarma ameliyatı birkaç komplikasyon veya uzun vadeli problemlerle güvenle yapılabilir. Kisti çıkarmak, daha ciddi bir tıbbi sorun haline gelebilecek bir enfeksiyonun yırtılma ve yayılma riskini de ortadan kaldırır.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply