Doğan Cüceloğlu Kimdir? Hayatı ve Yazmış Olduğu Kitaplar

0
Advertisement

Doğan Cüceloğlu Kimdir? Doğan Cüceloğlu’nun hayatı, biyografisi, çalışmaları, kitapları nelerdir? Doğan Cüceloğlu ile ilgili bilgi.

Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu Mersin’in Silifke kasabasında dünyaya gelmiştir. Cüceloğlu eğitimine, Silifke Ortaokulu’nda başladı ardından Ankara Atatürk Lisesinde devam etti. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdi. Doğan Cüceloğlu İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesi’nde Bilişsel Psikoloji (algılama, düşünme, iletişim) alanında doktorasını yapmıştır. Daha sonra Türkiye’de Hacettepe ve Boğaziçi üniversitelerinde görev yapan Cüceloğlu, Fulbright bursuyla bir yıl süreyle Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunmuştur.

1980-1996 yılları arasında ABD Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, Fullerton’da görev yapan Cüceloğlu’nun kırkı aşkın Türkçe ve ıngilizce bilimsel makalesi yayınlanmıştır. 1996 yılından bu yana Türkiye’de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, anababalara ve işadamlarına yönelik seminerlere, konferanslara ve atölye çalışmalarına ağırlık vermiştir. 1990’dan bu yana kitaplarını Türkçe olarak yayınlamaya özen gösteren Cüceloğlu, Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları içinde inceleyen kitaplar yazmaktadır.

Hayat Hikayesi

Cüceloğlu, 9 Şubat 1938 tarihinde, Mersin’in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak dünyaya geldi. Ortaokulu Silifke’de tamamlayan Cüceloğlu, lise eğitimini ise Ankara ve Kırklareli’nde tamamladı. Psikoloji alanında eğitimine devam etmek için İstanbul Üniversitesi’nde kaydını yaptırdı ve buradan mezun oldu. Mezuniyetinin ardından akademik kariyerine aynı üniversitede Mümtaz Turhan’ın asistanı olarak başladı.

1964 yılında, Amerikan Psikoloji Derneği’nin verdiği bursla ABD’ye giderek, Illinois Üniversitesi’nde Charles E. Osgood’un danışmanlığında dil psikolojisi alanında doktora çalışmalarını sürdürdü ve 1967 yılında doktor unvanını aldı. Doktora eğitimi sürecinde evlenen Cüceloğlu’nun bu evlilikten üç çocuğu oldu.

Türkiye’ye dönüşünden sonra akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde devam etti. 1975 yılında doçentlik unvanını aldıktan sonra, Fulbright Araştırma Bursu’na başvurdu ve bu burs ile Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu.

Advertisement

Ailesini ABD’de bırakarak Türkiye’ye dönen Cüceloğlu, Hacettepe ve Boğaziçi Üniversiteleri’nde yarı zamanlı olarak dersler verdi. İlk kişisel gelişim kitabı olan “İnsan İnsana”yı 1979 yılında yayımladı. Ailesine yakın olmak için 1980’de tekrar ABD’ye dönen Cüceloğlu, 1996 yılına kadar Fullerton, Kaliforniya’daki Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

ABD’de yaşarken Türkçe kişisel gelişim kitapları yazmaya devam eden Cüceloğlu, ikinci kitabı olan “İnsan ve Davranışı”nda (1991) modern psikolojinin temel kavramlarını Türkiye’den yerel öykülerle ele aldı. Emekli olduktan sonra Türkiye’ye döndü ve üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenlemeye ağırlık verdi. 1999 yılında bir temizlik firmasının sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen “Temiz Aile, Temiz Gelecek” başlıklı sohbet programları çerçevesinde televizyonda sohbet programları yapmaya başladı. Yazdığı kitaplar ve televizyon programları yoluyla Türkiye’de alanında, eğitim camiasında ve veliler arasında tanındı. Televizyon programlarının ve seminerlerinin içeriğini kitap hâline getirerek yayımladı. İkinci evliliğini Yıldız Hacıevliyagil ile yaptı.

2013 yılında yayımlanan “İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog” adlı kitabında kendi hayat hikayesini anlattı. Deniz Bayramoğlu ile gerçekleştirdiği söyleşi kitabı “Kendini Keşfetmeye Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın? – Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler” Ocak 2021’de okuyucularla buluştu.

Kitapları:

  • İnsan İnsana Sohbetler 1
  • İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog
  • Korku Kültürü
  • Onlar Benim Kahramanım
  • Bir Kadın Bir Ses
  • Başarıya Götüren Aile
  • ‘Mış Gibi’ Yaşamlar
  • ‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim
  • Savaşçı
  • İçimizdeki Biz
  • Yetişkin Çocuklar
  • İyi Düşün Doğru Karar Ver
  • İçimizdeki Çocuk
  • İnsan ve Davranışı
  • İnsan İnsana


Leave A Reply