Dünyanın En Soğuk 10 Şehri, Buralarda Hayat Çok Acımasız

0
Advertisement

Dünyanın en soğuk yerleri neresidir? Dünyanın en soğuk şehirlerinde yerleşim ve hayat çok zor, kaydedilen en düşük sıcaklıklar.

Dünyadaki bazı şehirler için kış mevsimi sadece soğuk değil, acımasızdır. Dünyadaki en soğuk şehirlerin çoğunda en kuzey enlemlerde bulunur, acımasız kutup havası kalıcıdır ve normal düşük sıcaklıkları sıfırın altındaki çift hanelerdedir.

İster büyük Sibirya tundrası, ister Kanada’daki vahşi doğa ya da uzak Doğu Çin olsun, bu bölge sakinleri rutin olarak en uzun ve en zorlu kış mevsimleriyle karşı karşıyadır. İşte dünyanın en soğuk kışlarına sahip 15 şehir.

1. Oymyakon, Rusya

Oymyakon

Sibirya Rusya’daki bu köy Kuzey Kutup Dairesi’nden sadece birkaç yüz kilometre uzaklıktadır. 500 nüfuslu Oymyakon, aynı bölgedeki başka bir köy olan Verkhoyansk ile Dünya’nın en soğuk yeri için yarışıyor.

Ocak ayında ortalama sıcaklık eksi 50 dereceye kadar düşüyor. 1933 yılında, bölge için kaydedilen en soğuk sıcaklık eksi 67.7 derece Celcius idi. Soğuk öylesine şiddetlidir ki, sakinler motorlarının sıkışmasını önlemek için araçlarını ısıtmalı garajlara park ederler. Çerçeveler yüzlerinde donduğu için gözlük takmazlar. Tarım imkansız olduğundan, yerliler ren geyiği veya balık diyeti ile beslenir.

Advertisement

2. Verkhoyansk, Rusya

Verkhoyansk

Gerçek bir şehir olarak sayılmasa da – nüfusu oldukça azdır- soğuktan bahsederken Verkhoyansk’tan bahsetmemek olmaz. Guinness Dünya Rekorları’nın açıkladığı gibi dünyadaki en büyük sıcaklık aralığı buradadır. Yaz aylarında, sıcaklıklar 70’lerin ortalarına ulaşabilir ancak kışın soğuk, çok soğuk.

3. Snag, Kanada

Snag

Yazları güzel, ama kışın çok soğuk. Kanada’da kaydedilen en soğuk sıcaklık, 3 Şubat 1947’de Snag’da, termometre -63C’de dibe vurduğunda meydana geldi. Yerel halk, hava koşulları nedeniyle seslerin kilometrelerce seyahat edebildiğini söylüyor.

4. Ulan Batur, Moğolistan

Ulan Batur

Moğol bozkırlarının kenarında deniz seviyesinden 4.430 feet yükseklikte bulunan Ulan Batur, dünyanın en soğuk ulusal başkentidir. Şehir, 39 ° C / 102 ° F’lik yaz mevsiminin en yüksek sıcaklığını yaşar; Bununla birlikte, uzun kış aylarında -44 ° F / -42 ° C’lik düşük sıcaklığı vardır. Ulan Batur’da yıllık ortalama sıcaklık donmanın noktasının hemen altındadır. Ancak başkentin kaotik havası potansiyel ziyaretçileri caydırmamalıdır. Moğolistan’ın muhteşem vahşi yaşam alanlarına uluslararası giriş kapısı olmasının yanı sıra Ulan Batur, Tibet tarzı Budist tapınaklarından büyüleyici modern sanat galerilerine kadar zengin kültürel manzaralara sahiptir.

Advertisement

5. Astana, Kazakistan

Astana

Şehir aşırı karasal bir iklime sahiptir. Astana’da yazlar kısa ve sıcak, kışlar ise soğuk ve kurak geçer. Kış sıcaklıkları −30 ila −35 ° C kadar düşüktür. Kentin Ishim Nehri, Kasım ortasından Nisan ayına kadar donmuş halde kalır.

6. Harbin, Çin

Harbin

Çin’in kuzeybatısında yer alan Harbin, Heilongjiang eyaletinin başkentidir ve 10 milyondan fazla insana ev sahipliği yapmaktadır. Sert kış iklimi nedeniyle şehir genellikle “buz şehri” olarak adlandırılır.

Kış havası, her yıl dünyanın en büyük buz festivallerinden biri olan Hardin Uluslararası Kar ve Buz Festivali’ne ev sahipliği yaptığı için şehrin yapısının bir parçasıdır. Ocak ayında normal düşük sıcaklıklar eksi 8 ila eksi 12 F (eksi 22 ila eksi 24 C) arasındadır. Harbin’de kış aylarında eksi 44 F (eksi 42 C) kadar aşırı düşük sıcaklıklar kaydedildi.

7. Yellowknife, Kanada

Yellowknife

Kanada’nın Kuzeybatı Toprakları’nın başkenti Kuzey Kutup Dairesi’nin 250 mil güneyinde yer alır ve Environment Canada’nın yaptığı bir araştırmaya göre bir üstünlükler şehridir. 100 Kanada şehrinden Yellowknife, yıl boyunca en soğuk kışa, en aşırı rüzgara ve en uzun kar örtüsü sezonuna sahiptir. Şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklık -60 ° F / -51 ° C idi ve yine de ironik olarak, en güneşli Kanada yazına sahip. Altına hücum tarihi açısından zengin olan Yellowknife, gece yarısı güneşinin altında yürüyüşten köpek kızağına, kar motosikletine ve kuzey ışıklarını seyretmeye kadar çeşitli aktiviteler sunan maceracılar için bir mekandır.

8. Yakutsk, Rusya

Yakutsk

Sıcaklık düştükçe, nüfus da tipik olarak düşer, ancak Yakutsk’ta durum böyle değildir. Barrow’dan birkaç yüz mil daha güneyde olmasına rağmen, Yakutsk çok daha soğuk sıcaklıklar görüyor. Sakinlerin burada yaşama motivasyonu mu ne? Altın ve elmas, tıpkı Yellowknife’de olduğu gibi.

9. Vostok, Antartika

Vostok

Vostok, Güney Kutbu’na yaklaşık 1000 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve dünyanın en izole araştırma istasyonunda çalışan bir bilim insanı nüfusuna sahip. Vostok, sıcaklıkların eksi 129 derece Celcius’a düştüğü dünyanın en kurak ve en soğuk bölgesi! Kış aylarında istasyon Mayıs ayından Ağustos ayına kadar hiç güneş ışığı almaz.

Advertisement

10. Eismitte, Grönland

Eismitte

Bir Alman hava istasyonundan biraz daha fazlası olan Eismitte, Grönland’ın ortasında yer almaktadır. Koşullar acımasız. Conde Naste Traveler’a göre ortalama Şubat sıcaklığı -46.6C’dir. Burada kaydedilen en düşük sıcaklık -65 ° C idi


Leave A Reply