Edward Steichen Kimdir? İlk Modern Moda Fotoğrafçısının Hayatı

0
Advertisement

Edward Steichen kimdir ve ne yapmıştır? İlk modern moda sanatçısı Edward Steichen’ın hayatı, biyografisi, çalışmaları ve fotoğrafları hakkında bilgi.

Edward Steichen

Edward Steichen

Edward Steichen, 1879’da Lüksemburg’da dünyaya geldi. Üç yaşındayken ailesi Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eyaletine, Hancock’a taşındı. Babası madenciydi. Annesi ise şapka yapıyordu. 1890 yılında aile bu kez de Wisconsin’daki Milwaukee’ye taşındı. Steichen’in sanata olan yeteneğini ilk önce öğretmeni fark etti. Annesinin de yönlendirmesiyle Steichen, 15 yaşında okulu bıraktı.

Bir süre bir litografi şirketinde çalıştı. Sıkı çalışmasının bir sonucu olarak doğal yeteneği gelişti. Kısa bir süre sonra şirket için posterler hazırlamaya başladı. Fotoğrafla ilk teması ise 1895 yılında gerçekleşti. İlk kamerasını da bu yılda aldı.

Fotoğrafla tanışmasının ardından tüm sanat yeteneğini fotoğrafçılığa yönlendirdi. Birkaç yıl içinde resimlerini değil fotoğraflarını sergilemeye başladı. 1898 ilk önemli sergisine çıktığı yıldı.

Philadelphia Photographic Salon’da fotoğrafları sergilendi. Bir yıl sonra ise Şikago Sanat Enstitüsü’nde Clarence White ve Alfred Stieglitz tarafından düzenlenen bir sergide yer aldı. 1900 yılına gelindiğinde Steichen, New York’a gitmeye karar verdi. Burada ilk fotoğraflarını satacaktı. Şikoga’daki sergide fotoğraflarına yer veren Stieglitz, Steichen m fotoğraflarını, tanesine 5 dolar ödeyerek satın aldı. 1901 yılında dönemin ünlü S. S. Champagne gemisine binerek Avrupa’ya gitti. Birçok fotoğrafının sergilendiği Paris’te ünlü heykeltıraş Rodin‘le tanıştı. Birkaç yıllık Avrupa macerasından sonra tekrar New York’a dönen Steichen fotoğrafçılıktaki deneysel yaklaşımlar üzerine çalıştı; platinum, gümüş jelatin gibi farklı materyallerin fotoğrafçılıktaki kullanım alanlarını denedi.

Advertisement

Bu yıllarda Steichen, Stieglitz ile çalışmalarına devam etti. Fotoğrafın da önemli bir sanat dalı olduğunu, dönemin sanatçılarına kabul ettirmek için büyük çaba sarfettiler. “Photo-Secession” adlı akımın öncüleri oldular ve kendileri gibi alanının öncüleri isimleri bir araya topladılar. Bu yıllarda ikili “Camera Work” adlı bir dergi de yayımlıyorlardı. Hatta Steichen’ın yurt dışında olduğu dönemlerde bile bu dergi yayımlanmaya devam etti. Steichen’ın fotoğrafları bu dergide birçok kez yayımlandı. Öyle ki eserleri en çok yayımlanan sanatçı oydu. Steichen ve Stieglitz derginin başarısından yararlanarak, footğraf sanatının görünürlüğünü de arttırmak için bir galeri açmaya karar verdi. “Little Galleries of the Photo-Secession” (Photo-Secession’in küçük galerileri) adıyla kurulan bu galeri daha sonra kapı numarası olan “291” adıyla anılacak ve fotoğraf sanatının kabul görmesinde önemli rol oynayacaktı.

Edward Steichen

Gloria Swanson-1924, Edward Steichen

Steichen, I. Dünya Savaşı sırasında ordu için fotoğraf çekmekle görevlendirildi.

Özellikle havacılık alanında fotoğraflar çekti. Bu, onun bu sanata olan bakışını da bir ölçüde değiştirdi; sonraki yıllarda eserlerini daha berrak bir nesnellikle ortaya koyacaktı. Steichen, 1923’te New York’a döndüğünde ticari bir stüdyo kurarak burada çalışmaya başladı. Özellikle moda fotoğrafları ve ünlülerin portreleri konusunda uzmanlaştı. Eserleri popüler dergilerde, Vogue, Vanity Fair vb., yayımlandı. O dönemde Gloria Swanson, Greta Garbo, Charlie Chaplin gibi yıldızların fotoğraflarını çekti. Bu çalışmaları 15 yıl kadar devam etti.

Pearl Harbor saldırısından sonra, ABD’nin II. Dünya Savaşı’na çekilmesiyle, ordu bir kez daha Steichen’ı görevlendirdi. Bu kez Pasifik’teki deniz savaşını belgelemesi istenmişti. Savaşın ardından Steichen’ın belgelediği savaş “ABD Donanması’nın Savaş Fotoğrafları: Pearl Harbor’dan Tokyo Limanı’na” adlı kitapta toplandı. Bu eserlerden oluşan sergi “Modern Sanat Müzesi’nde (MoMA) sergilendi. Bu sayede Steichen ve MoMA arasında da bir bağlantı oluştu. Steichen 1947 yılında ünlü müzenin fotoğraf departmanının başına geçirildi. Bu görevi 15 yıl kadar, emekli oluncaya dek, sürdürecekti. 1955’te küratörlüğünü üstlendiği “The Family of Man” sergisi ülkede büyük beğeni kazandı.

Steichen, çekmiş olduğu fotoğrafların renkleriyle kart üzerinde çeşitli kimyasallar kullanarak oynuyor ve adeta bir resim görüntüsü oluşturuyordu. Edward Steichen’in yapmış olduğu bu oynamalar dönemindeki çoğu eleştirmenler tarafından fazlasıyla takdir edilmiş ve fotoğraf sanatının en büyük başarısı olarak görülmüştür. İnsanlar arasındaki dayanışmayı gözler önüne seren bu sergi için birçok ülkeden gelen sayısız fotoğraf arasından 503 tanesini seçmişti. Rivayetlere göre sergiyi ziyaret ettiği 37 ülkede 9 milyondan fazla insan gördü.

1963 yılında “A life in Photography” adlı otobiyografik eserini yayımlayan Steichen, 1973 yılında da hayatını kaybetti.

Advertisement


Leave A Reply