Elektromanyetik İndüksiyon ve Faraday Yasası’nın Kullanım Alanları

0
Advertisement

Faraday’ın İndüksiyon Yasası nedir? Elektromanyetik indüksiyon ve faraday yasaları günlük hayatta hangi makinelerde kullanılır, kullanımına örnekler.

Faraday’ın İndüksiyon Yasası

Elektronların bir ya da daha fazla yöne akmasını sağlayan herhangi bir şeye iletken denir ve elektromanyetik indüksiyonun kilit unsurlarından biri budur. Bu terimle iki farklı voltaj yaratma ve akım oluşturma yöntemi kastedilir: iletken, kararsız bir manyetik alana yerleştirilebilir ya da statik bir manyetik alan boyunca ilerleyebilir Elektrik motoru -ister bir arabayı işletsin ister matkap, çöp öğütücü veya elektrikli tıraş makinesini- manyetik alan yayan elektrik akımının, alternatif bir manyetik alanı olan başka bir akım tarafından çevrelenmesi sayesinde çalışın Bu alternatif manyetik alan da, içine yerleştirilmiş ve kendi manyetik alanı olan iletken içinde değişken bir elektrik akımı üretir ve döngü böyle devam eden İngiliz bilim insanı Michael Faraday, bu ilkeyi 1831 ‘de keşfeden ve uyarılmış bir manyetik alanın manyetik akımdaki değişime nasıl tepki vereceğini açıklayan denklemi kuran isim olarak tanınır.

JENERATÖR

Jeneratör

Kaynak: pixabay.com

Alternatif akım (AC) jeneratörü, mekanik hareketi yani enerjiyi alıp elektriğe dönüştürür. Jeneratör mıknatıslar genelde kablolarla sarılı döner bir bobin, bağlantı halkaları ve karbon iletken fırçalardan meydana gelir. Motor, bobini döndürdüğünde, kablodaki elektronlar elektromanyetik bir alan yaratarak mıknatıslara tepki verir. Alternatif akım jeneratörü, adını, kablo döndükçe elektronların önce bir yöne sonra başka bir yöne akmasından alır. Bu alternatif hareketlilik, akımın gerektiğinde güçlendirilebileceği ya da zayıflatabileceği anlamına gelir ve bu özellik sayesinde alternatif akım uzak mesafelere nakledilebilir. Elektrik akımının yalnızca tek bir yönde aktığı doğru akımda (DC) bu mümkün değildir.

ELEKTRİK MOTORU

Elektrikli Motor

Kaynak: pixabay.com

Alternatif akım jeneratörünün işleyişini tersine çevirdiğinizde elektrik motoru elde edersiniz. Jeneratör mekanik bir hareketi alıp elektriğe, motorsa elektriği alıp mekanik harekete çevirin Elektrik motoru, bir bobinin etrafına sarılı akım yaratacak bir kablodan ve iki mıknatıstan oluşun Mıknatıslardan biri her zaman sabit durun diğeriyse döner. Ortaya çıkan kuvvetler birbirini iterek enerji oluşturun Oluşan enerji örneğin bir aksı döndürerek çöp öğütücüsünün bıçaklarını ya da tıraş makinesinin motorunu çalıştırın ilk olarak 1873’te piyasaya çıkan ticari elektrik motoru, günümüzde binlerce ev aletinde kullanılır.

ELEKTRİKLİ MATKAP

Elektrikli Matkap

Kaynak: pixabay.com

Elektrikli matkaplar, resim asmaktan ahşap veranda yapmaya kadar hemen her şey için kullanılır. Bazı matkap kutularından onlarca uç çıksa da aslında her matkapta beş önemli unsur vardır: Emniyet mandalı, yön değiştirme düğmesi, dönme ayarı düğmesi, matkap kovanı (matkap ucunun hareket etmesini engeller) ve tutma yeri.Tutma yerine basıldığında motor çalışır ve matkabın ucu döner. Matkabın yarattığı basınçla yüzeyde bir delik açılır. Elektrikli matkap gücünü çeşitli hızlarda çalışabilmesinden, dişlileri döndüren vantilatör soğutmalı evrensel motorundan ve matkabın ucunu sabit tutan matkap kovanından alın Motorun içinde dönen çevirici, elektriği sürtünen karbon fırçalardan alır.

ÇÖP ÖĞÜTME MAKİNESİ

çöp öğütme makinesi

Advertisement

İçinde bir dizi bıçak bulunan silindir şeklindeki bu kullanışlı ev aleti mutfak lavabosunun altından su tesisatına bağlıdır. Öğütme makinesini açmak için düğmeye bastığımızda, elektrik motorunu çalıştıran akımı yaratacak devre tamamlanmış olur. Motor, bıçakların dönmesini sağlar. Bıçakların yassı bir yüzeyde öğüttüğü yiyecek artıkları tahliye borusundan suyla akıp kanalizasyon borularına ulaşır. Çöp öğütme makinesi 1927’de icat edildi ve ABD’de 1930’larda piyasaya sürüldü. Kanalizasyon sistemine zarar vereceği düşünüldüğü için başlangıçta birçok yerel yönetim tarafından yasaklanmıştı. Ancak üreticilerin yaptığı yoğun lobi çalışmaları sonunda yaygınlaştı.

ELEKTRİKLİ TIRAŞ MAKİNESİ

Tıraş Makinesi

Kaynak: pixabay.com

Bazı insanlar eski usul tıraş bıçağından iyisi yok derken, bazıları da elektrikli tıraş makinelerinden yana. Her ne tadar iki çeşit tıraş makinesi olsa da -folyo yapılı ve oynar başlıklı— aslında her ikisi de aynı şekilde çalışır. Bir grup bıçak, elektrik motoruyla çalışan esnek bir motor mili üzerinde döner. Makinenin folyosu, kıl diplerini yakalayarak cildin üzerinde ilerler ve ardından bıçaklar folyonun üzerinden geçip kılları keser. Oynar başlıklı tıraş makinesinde ise üç ya da dört yuvarlak başlığın içinde dönerek sakalı kesen bıçaklar yer alır.

ELEKTRİKLİ ARABA

Elektrikli Otomobil

Kaynak: pixabay.com

Elektrikli arabalarda, elektrik biçimindeki enerji bir pilde depolanıp gerektiğinde mekanik enerjiye dönüştürülün Peki ama elektrikli araba nasıl çalışır? Elektrik motoru, enerjisini şarj edilebilir bir dizi pilden alan bir kontrol aygıtıyla çalıştırılır. Elektrikli arabada gaz pedalına bastığınızda değişken dirençler (teknik terimle potansiyometreler), kontrol aygıtına sinyal göndererek pillerden ne kadar “enerji” alınması gerektiğini bildirir Arabaya “yakıt ikmali” gerektiğinde taşıt üzerindeki şarj cihazı normal bir elektrik çıkışına bağlanır. Elektrikli arabalarda alternatif akımlı ya da doğru akımlı (AC ya da DC) motorlar kullanılabilirse de alternatif akım motorları biraz daha karmaşıktır.

Elektrikli arabalar benzinli arabalara oranla hâlâ sınırlı bir sürüş menziline sahiptir ve dev bir pili şarj etmek bir depoya benzin doldurmaktan çok daha uzun süren Ancak elektrikli araba sahipleri benzine para ödemedikleri gibi çevreyi de kirletmiyorlar (Aracın hiçbir salımı yoktun Kuşkusuz elektrik santralleri de bir miktar çevre kirliliği yaratır ama toplamda benzinli arabalarda yakılan yakıtla kıyaslanamaz.)


Leave A Reply