Eli ve Topçatan Yaylası Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Eli ve Topçatan Yaylaları nerededir? Ağrı Doğubeyazıt Eli ve Topçatan Yaylaları nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

ELİ VE TOPÇATAN YAYLALARI

Ağrı ili genelinde yaylalar Aladağlar, Balık Gölü ve Ağrı Dağı eteklerinde bulunur. Doğu Anadolu’nun en engebeli, en yüksek ve en geniş ovalarından biri olan Aladağ Yaylaları, ilin güneyindeki Hamur Vadisinden Tendürek Dağına kadar olan büyük bir alanı kapsar. İlin kuzeyinde bulunan Türkiye’nin en yüksekteki tatlı su gölü Balık Gölü kıyısında Sinek Yaylası başta olmak üzere yaylalar görülebilir. Ağrı Dağı çevresinde ise Eli ve Topçatan yaylaları ünlüdür. İlde bunların dışında Mirgemir – Çakmak (Kılıç), Davul, Kraktin, Pani ve Katavin gibi yaylalar bulunur.

Doğubayazıt ilçe sınırlarındaki Eli ve Topçatan yaylaları, günümüzde Ağrı Dağı tırmanış rotası üzerinde yer almasından dolayı önemli. Her yıl sayısız dağcı, bu yaylaları kamp yapmak veya lojistik destek sağlamak amacıyla kullanır.

Ayran içerek susuzluğunu, gözleme yiyerek açlığını bastırır. Bölgenin geçim kaynağının hayvancılık olması, yaylaları ve yaylacılığı önemli kılan en önemli etmen. Bunun temel sebebi ise yüksek ve ağaçsız tepelere yayılan verimli çayırlık ve otlak alanların varlığı. Bölgedeki yaylacılık anlayışı yerleşik yayla evi düzeninden çok geçici çadır ikametgâhı şeklindedir. Geleneksel kıl-keçe çadırların renklendirdiği Eli ve Topçatan yaylaları, Anadolu konukseverliğinin gözde mekânlarıdır.

Yaylacılık, Ağrı Dağı eteklerinde yaşamın ayrılmaz parçasıdır. Yaylaya çıkış tarihi, muhtar ve köy heyetleri tarafından birlikte belirlenir. Bu tarih, yağan kar miktarına ve karın tahmini kalkış zamanına göre tespit edilir. Kışın ovada barındırılan koyun ve keçiler, mart ve nisan ayı itibariyle kuzulamaya başlar. Yayla hayatı nisan ayından kasım ayı başına kadar üç etapta altı ay kadar sürer. Birinci etap koyunların doğum sezonunun başlangıcı olan mart ayı sonları ve nisan ayının ilk haftasından yaylaya çıkış zamanı olan haziran başına kadar olan dönemdir. Bu dönemde yüksek dağ eteklerinde yerleşim merkezleri civarında mera ve su imkânları müsait olan yerlerde kıl çadırlar kurulur. Yeni doğan kuzuların yaylaya çıkabileceğine kanaat getirildiğinde esas yaylaya çıkış hazırlığı başlar. Birinci etapta kuzulardan artan sütten elde edilen peynir üretilir ve piyasaya sürülerek yayla masrafı çıkarılır. Bu nedenle mayıs ayı halk arasında “peynir ayı” olarak nitelenir. Daha sonraları yerel ağızla ‘Köç’ler başlar ve ulu dağların zirvelerinde bulunan yayla yerlerine gidilir.

Advertisement

Eli Köyü, Doğubayazıt ilçe merkezine 17 kilometre, yayla ise köye beş kilometre uzaklıkta bulunuyor.


Leave A Reply