Etin Buzdolabında Saklanması, Etin Buzdolabında Saklanma Süresi

0
Advertisement

Et buzdolabında kaç gün saklanır? Etin buzdolabında saklanma süresi, şekli, sıcaklığı, dondurmadan önce yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgi.

Etin Buzdolabında Saklanması

Etin Buzdolabında Saklanması

Et bütün veya yarım ya da dörtte bir gövde gibi iri parçalar hâlinde buzdolabında veya buzdolabı ısısındaki soğuk özel odalarda, depolarda 3-4 gün bekletilebilir. Yaşlı sığır ve dana 7-8 gün bekletilebilir. Bu bekleme esnasında etin dış kısımında ince bir zar oluşur. Bu zar iç kısımları hava ile temastan korur. Et daha yumuşak ve lezzetli hâle gelir. Etin soğukta beklerken mümkün olduğu kadar bir tarafa dokunmayacak şekilde asılı durması, bu mümkün değilse çok ince telli raflara konması gerekir, yani oluşan zarın iç kısımları korumasına yardım edilir. Eğer etler zar oluşmasına fırsat verilmeyecek şekilde üst üste konulursa, bu kısımlar rutubetli olacağından bakteriler hemen harekete geçerler, böylece et çok kısa sürede kokuşmaya başlar.

Küçük parça hâline getirilmiş et buzdolabında üzeri örtülmeden (kesinlikle paket yapılmadan ve açık) 1 gün bekletilebilir.

çiğ et

Eğer söz konusu olan bonfile, contre filet (kontur file) gibi kıymetli parçalar ise ve mutlaka bekletilerek yumuşaması arzu ediliyorsa, hazırlanan et uygun bir kapta sıvı yağla kaplanarak bekletilir. Yağ hava ile temasını keseceği için kokuşma olmaz. Bu durumda normal buzdolabı ısısında (+2 ilâ +5 C dereceler) 5-6 gün, en fazla 1 hafta bekletilebilir. Et bu arada istenildiği gibi yumuşamış, bayatlamamıştır. İçinde bekletildiği yağ tekrar kullanılabilir.

Advertisement

Etin buzdolabında kıyma şeklinde bekletilmesi düşünülmemelidir bile. Kıyma, etin en çabuk kokuşabilen şeklidir. Rutubet, etin çok ince parçalara ayrılmış olmasından dolayı fazladır. Böyle ortamlarda bakteriler hızla çalışmaya başlarlar. Kıyma hazırlandıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Birçok ülkede etin kıyma hâlinde satışa sunulması kesinlikle yasaklanmıştır. Eti kıyma hâlinde bekletme zorunluluğu olmuşsa bu süre 4-5 saati aşmamalıdır. Kıymanın üzeri kesinlikle kapatılmamalı, açık olarak bekletilmelidir. Üzerinin açık olarak bekletilmesi bakterilerin çalışmasını – az da olsa- geciktirmiş olur.

kıyma

Özetleyecek olursak;

  1. Et, buzdolabında iri parçalar hâlinde asılı olarak veya ince telli raflarda normalde 3-4 gün bekletilebilir. Üzerinin kesinlikle açık olması gerekir.
  2. Küçük parçalara kesilmiş şekildeki eti, bekletmek eğer zorunlu ise buzdolabında, üstü açık olarak bekletilmeli ve bu süre 8-10 saati aşmamalıdır. Aksi hâlde kokuşur. Eğer bekleterek yumuşatmak istediğimiz parçalarsa, üzerleri yağlanarak ve yağla kapatılarak bekletilebilir.
  3. Kıymayı buzdolabında bekletmemeye özen gösterilmelidir. Eğer zorunluluk olursa, buzdolabında bekleme süresi 4-5 saati kesinlikle geçmemeli, kıymanın çekildikten hemen sonra kullanılmasına özen gösterilmelidir.
  4. Buzdolabında et paketlenmiş olarak kesinlikle tutulmamalıdır. Paketli ise dolaba paket açılarak konulmalıdır. Uzun süre bekletilmemelidir.
  5. Etin buzdolabında pişmiş olarak bekletilmesi de 1-1, 5 günü aşmamalıdır. Mümkünse taze olarak tüketilmeli, zorunlu olmadıkça bekletilmemelidir.
  6. Buzdolabında en çabuk bozulan yiyecekler et sularıdır. Buzdolabında kesinlikle bekletilmemeli, gerekiyorsa dondurularak bekletilmelidir. Bakteriler, rutubetli, hele sıvı ortamda, azotlu maddeler içeren yiyeceklerde çok büyük hızla çoğalırlar.

Daha önce açıklandığı gibi, etin yapısında bulunan karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve bazı kısımlarda fosfor (P), bakterilerin yardımı ile parçalandıkları zaman insan sağlığına son derece zararlı, tehlikeli ve zehirli maddelere dönüşürler. Yiyecek maddeleri böylece aynı zamanda protein kaybına da uğramış olurlar. Bozulma, önce koklama yöntemi ile çok az ve zor hissedilir. Koku hızla oluşur ve ağırlaşır. Et kesinlikle kullanılamaz hâle gelir. Aslında kasaplar için kullanılan dolaplar ve soğuk odalarda da hissedilen bu kokunun oluşmasına hiçbir zaman ve hiçbir şekilde fırsat verilmemelidir. Dolaplar sık sık temizlenmeli, bakteri çalışmalarına uygun ortamın oluşması dezenfekte edilerek önlenmelidir.


Leave A Reply