Fizikte Güç Kavramı Nedir?

0
Advertisement

Fizik’te güç kavramı ile ilgili genel bilgiler.Güç nedir nasıl hesaplanır ve ne işe yarar? Güç birimleri nelerdir?

Fizikte Güç KavramıFizikte hareket sağlayan kuvvete «güç» denir. Bir noktaya, bir makineye uygulanan bir kuvvet iş yapar. Kuvvet etkisi altında meselâ bir arabanın yürümesi, bir ağırlığın yukarı kaldırılması, bir tekerleğin döndürülmesi olaylarında hep iş yapılmaktadır. Ama, bu kuvvet kaynaklarını birbirleriyle karşılaştırmak için onların gücünü bilmek gerekir. Önemli olan, bir işin yapılmasından çok bu işin ne kadar zamanda yapıldığını bilmektir. Bu da ancak güçle belli olur. İş yapan bir kuvvetin gücünü bulmak için yapılan işi birim zamana bölmek yeter. Bunu P = E / t formülüyle gösterebiliriz.

Bu formülde P gücü, E işi, t ise işin yapılma süresini göstermektedir.

Bu formülde değerler için aldığımız birimlere göre gücün birimi de değişik olacaktır. İş birimi olarak «joule» ü, zaman birimi olarak «saniye» yi alırsak güç «watt» cinsinden çıkar. Yani 1 joule’lük bir işi 1 saniyede yapan kuvvetin gücü 1 wattır. İşi «kgm» (kilogram-metre), zamanı «saniye» cinsinden alırsak güç kgm/sn (kilogrammetre/saniye) cinsinden çıkar. Eğer İngiliz birim sistemi kullanılıyorsa iş birimi ft-lb (feet-libre), zaman birimi saniye, güc birimi saniyede «feet-libre» dir (ft-lb/sn).

Bunlardan başka, pratikte kullanılan bir güç birimi daha vardır. Buna «beygir gücü» denir. Beygir gücünün metrik birim sistemimde karşılığı CV (Chevalvapeur) dir. İngilizler PS olarak kullanırlar ve dünyada da bu şekilde genel olarak kabul görmüş vaziyettedir. 1 CV, saniyede 75 kgm.’lik iş yapan güçtür. İngiliz birim sisteminde beygir gücü olarak HP (Horse-power) kullanılır. Saniyede 550 ft-lb lik iş yapan güçtür. Bu iki beygir gücü yaklaşık olarak birbirine eşittir. Çeşitli güç birimleri arasında şu bağıntılar vardır:

1 Watt = 1 joule/sn
1 CV = 736 watt
1 HP = 746 watt
1 Kw = 1.000 watt = 1,36 CV = 1,34 HP.

Advertisement

Leave A Reply