Frank Macfarlane Burnet Hayatı ve Bilime Katkıları Nelerdir?

0
Advertisement

Frank Macfarlane Burnet kimdir? Avustralyalı virolog Frank Macfarlane Burnet biyografisi, yaşam öyküsü, bilime katkıları ve eserleri hakkında bilgiler.

Frank Macfarlane Burnet; (1899-31 Ağustos 1985), viroloji ve immünoloji alanlarında teorik biyolojiye geniş kapsamlı ve yaratıcı katkılarda bulunan Avustralyalı virolog. Burnet, 1960 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü’nü “kazanılmış immünolojik tolerans keşfi” için Sir Peter Medawar ile paylaştı.

Bilime Katkıları:

Burnet, bakterilerin içinde büyüyen virüsler olan bakteriyofajların çoğalmasını ayrıntılı olarak inceleyen ilk kişiydi. Bu çalışma, daha sonraki genetik ve moleküler biyoloji çalışmalarının temelini attı. 1932’de civciv embriyolarında virüs yetiştirme tekniğini mükemmelleştirdi. 20 yıldan fazla bir süredir, doku kültürü yöntemlerinin mükemmelleşmesine kadar, Burnet’in tekniği virüsleri izole etmenin ve incelemenin standart yoluydu. Burnet ayrıca influenza virüsünün büyüme mekanizması ve enzimik ve genetik özellikleri hakkında çok şey öğrendi ve Q ateşine neden olan bir riketsiya organizması olan Rickettsia burnetii’yi izole etti.

Frank Macfarlane Burnet

Kaynak : wikipedia.org

1949’da Burnet, F. Fenner ile birlikte, yıllar sonra kendisine Nobel Ödülü kazandıracak olan immünolojik monografiyi yayınladı. İçinde, embriyonik yaşamda bir hayvana bir antijen (aşı) verilirse, hayvanın aşıya karşı antikorlar (antijenin etkisini nötralize etmek için antijenlerle birleşen proteinler) oluşturmayacağını, bunun yerine aşıya karşı toleranslı hale geleceğini tahmin etti. antijeni kabul edin ve onu vücudunun normal bir bileşeniymiş gibi kabul edin. Bu öngörü, 1953’te Peter Medawar ve meslektaşları tarafından deneysel olarak doğrulandı. Edinilmiş immünolojik toleransın keşfi, organ nakli ve kanser araştırmaları için önemli sonuçlar doğurdu.

Burnet’in immünolojik teoriye bir sonraki büyük katkısı, 1957’de tartışmalı “klonal seçilim” antikor oluşumu teorisini dile getirdiği zaman geldi. Bu teoriye göre, her biri genetik olarak belirli bir antijen için antikor oluşturmak üzere belirlenmiş birçok farklı lenfosit türü (bir tür beyaz kan hücresi) vardır. Bir antijenin istilası, karşılık gelen lenfosit türünü üremeye başlamak için uyarır ve tümü istilacı antijeni nötralize eden antikoru üretebilen bir lenfosit klonunun (tek bir hücrenin genetik olarak özdeş soyundan gelen bir grup) yaratılmasıyla sonuçlanır. Klonal teori, daha önce kan dolaşımındaki antikor molekülleri üzerinde yoğunlaşan bilim adamlarının dikkatlerini antikor oluşturan hücrelere yönlendirmelerine yardımcı oldu.

1960’dan sonra Burnet, insan hastalık süreçleriyle, özellikle de otoimmün hastalıklarla, yani bir organizmanın beyaz kan hücrelerinin organizmanın kendi dokularından bazılarına saldırdığı hastalıklarla giderek daha fazla ilgilenmeye başladı.

Advertisement

Hayat:

Burnet, 3 Eylül 1899’da Traralgon, Victoria, Avustralya’da doğdu. Doktora derecesini 1923’te Melbourne Üniversitesi’nden aldı ve Melbourne’deki Walter ve Eliza Hall Enstitüsü’nün kadrosuna katıldı. Enstitünün müdür yardımcısı (1928-1944) ve ardından müdür (1944-1965) olarak görev yaptı. 1951’de şövalye oldu ve 1958’de Liyakat Nişanı aldı. 1965’te Avustralya Bilimler Akademisi’nin başkanı seçildi. Yüzlerce teknik makale ve birçoğu kendi alanında klasik olan çok sayıda kitap yazdı.


Leave A Reply