Fred Hoyle Kimdir?

0
Advertisement

Fred Hoyle kimdir, ne yapmıştır? Fred Hoyle hayatı, biyografisi, çalışmaları, matematik ve astronomiye katkıları hakkında bilgi.

Fred Hoyle

Fred Hoyle; (d. 24 Haziran 1915, Bingley, Yorkshire, İngiltere), evrenin yapısına ilişkin durağan hal varsayımının önde gelen savunucularından olan İngiliz matematikçi ve astronomdur. Bu kurama göre, sürekli genişliyor olmasına karşın, aynı hızda yeni madde katılımı nedeniyle evrenin ortalama yoğunluğu sabit kalmaktadır.

Cambridge’deki Emmanuel College’da öğrenim gören Hoyle, II. Dünya Savaşı sırasında altı yıl İngiliz Deniz Kuvvetleri’nde görev yaptı. 1945’te Cambridge’e dönerek matematik dersleri vermeye başladı. Üç yıl sonra, astronom Thomas Gold ve matematikçi Hermann Bondi ile birlikte durağan hal varsayımını yeniden canlandırdı. Hoyle, Einstein’ın görelilik kuramının çerçevesinde, durağan hal kuramının matematiksel temelini geliştirdi ve evrenin genişlemesi ile madde oluşumunu birbirine bağıntılı duruma getirdi.

1950’lerin sonları ile 1960’ların başlarında durağan hal kuramına ilişkin tartışmalar yoğunlaştı. Uzak gökadalara ve öteki olgulara ilişkin gözlemler, durağan hal varsayımını çürüten ve büyük patlama (big-bang) kuramını destekleyen sonuçlar verdi; bu nedenle çoğu kozmolog büyük patlama modelini destekler oldu. Hoyle’un kendisi de bazı sonuçlarını değiştirmek zorunda kaldı ama bir yandan da, her yeni kanıtı kuramını destekleyecek biçimde yorumladı.

Wilson Dağı ve Palomar gözlemevlerinde (bugün Hale Gözlemevleri) çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra, 1957’de Royal Society’nin üyeliğine seçilen Hoyle, nükleer fizikçi William Fowler ve öteki ABD’li bilim adamları ile birlikte yıldızların ve yıldızlardaki elementlerin kökenlerine ilişkin çeşitli kuramlar geliştirdi. 1966’da Cambridge’deki Kuramsal Astronomi Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirildi, 1972’de de “sir” unvanı aldı. Hoyle’un en tanınmış popüler bilim kitapları, The Nature of the Universe (1951; Evrenin Doğası), Frontiers of Astronomy (1955; Astronominin Sınırlan), Astronomy and Cosmology (1975; Astronomi ve Kozmoloji), Ten Faces of the Universe (1977; Evrenin On Yüzü) ve Ice’dır (1981; Buz). Ayrıca çeşitli romanlar, oyunlar ve öykü kitapları yazmıştır.

Advertisement

Leave A Reply