Gıda Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev ve Sorumlulukları

0
Advertisement

Gıda mühendisi nedir ve nasıl olunur? Gıda mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları e iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Gıda Mühendisi

Gıda Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Gıda mühendisleri, gıda ürünlerini işlemek, paketlemek, korumak ve iyileştirmek için en son yenilikçi teknolojiden yararlanmaktadır. Bu tür bir mühendis, gıda güvenliği, tedarik, beslenme ve değeri sağlamak için tarım ve gıda işleme endüstrisi ile birlikte çalışır.

Eğitimi:

Gıda Mühendisliği eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının da olması nedeniyle 5 yıla çıkar.

Gıda mühendisleri lisans derecesi alarak başlar. Çeşitli lisans dereceleri, aşağıdakileri içeren bir gıda mühendisliği kariyerine yol açabilir: doğa bilimleri, tarım bilimleri, yaşam bilimleri veya biyoproses mühendisliği.

Ne İş Yapar?

Bu gıda mühendisi, eğitim yoluyla edinilenlerin ötesinde bile çok çeşitli yetenekler kullanmaktadır. Gıda mühendisleri genellikle güçlü problem çözme becerilerine, etkili sözlü ve yazılı iletişim ve iyi gelişmiş organizasyon yeteneklerine ihtiyaç duyarlar. Gıda mühendisleri proses mühendisliği, gıdaların kimyasal ve fiziksel özellikleri, mikrobiyoloji hakkında bilgi sahibi olmalı ve makinelerin gıda ürünleri ile nasıl çalıştığını anlayabilmelidir.

Advertisement

Belirli bir işe bağlı olarak, bir gıda mühendisi aşağıdakilerin bir kısmını veya tamamını yapabilir:

  • ***Yiyecekleri işlemek, paketlemek ve muhafaza etmek için yeni teknikler oluşturmak
  • ***İşlem ve gıda ekipmanı kullanımının test edilmesi
  • ****Yeni gıda ekipmanı geliştirmek ve tasarlamak
  • ***Araştırma yapmak ve yeni gıdalar ve eczacılık ürünleri oluşturmak
  • ***Gıda üretim şirketlerine pazarlama ve teknik destek sunmak

Çalışma Ortamı – İş Olanakları

Bir gıda mühendisi olarak, gıda bilimcileri ve gıda teknolojisi uzmanlarının çalışmaları ile örtüşen bir bilim alanında çalışırsınız. Tüm bu roller, hem şimdi hem de gelecek için dünyaya güvenli ve bol miktarda gıda arzı üretme hedefini paylaşmaktadır. Gıda bilimcileri araştırma yaparken, besin içeriğini değerlendirirken ve ürünler ve teknikler hakkında teoriler oluştururken, gıda teknolojisi uzmanları bu teorileri uyarlamayı ve uygulamaya koymayı amaçlamaktadır. Buna karşılık paketleme teknikleri, işleme ve gıda kalitesinin iyileştirilmesi gıda mühendisinin sorumluluğundadır.

Gıda mühendisi malları daha uzun süre taze ve güvenli kalmaları için paketlemenin yollarını bulur. Bu, örneğin bebek maması için bir cam kavanoz oluşturmak anlamına gelebilir. Paketleme alanı dışında, aynı uzun ömürlü amaca hizmet eden gıda katkı maddelerini ve işleme tekniklerini araştırır. Bu anlamda gıda üretimi ve paketlenmesini içeren yiyecek fabrikaları gibi her alanda çalışma imkanlarına sahiptirler.

Gıda mühendisliği, üretim tesisinde kullanılan makinelerden nakliye kamyonlarındaki depolama sistemlerine kadar her şeyi kapsayan geniş bir alandır.


Leave A Reply