Glukoz Tolerans Testi Nedir? Ne Amaçla Nasıl Yapılır? Sonuçların Yorumlanması

0
Advertisement

Glukoz Tolerans Testi Nedir, ne zaman, ne amaçla ve nasıl yapılır? Glukoz Tolerans Testi ile ne teşhisi konulabilir, sonuçlar nasıl yorumlanır?

Glikoz tolerans testi nedir?

Glikoz tolerans testi, belirli bir miktarda şeker tükettikten sonra vücudunuzun hücrelerinin glikozu (şeker) emebilmesini ölçer. Doktorlar, açlık kan şekeri seviyeleri ve hemoglobin A1c değerlerini, tip 1 ve tip 2 diyabetin yanı sıra prediyabeti teşhis etmek için kullanırlar.

Folik Asit

Doktorlar öncelikle hamilelik sırasında diyabet (gestasyonel diyabet denir) teşhisi için bir glikoz tolerans testi kullanırlar. Genellikle tip 1 diyabeti hızlı bir şekilde teşhis eder, çünkü hızlı bir şekilde gelişir ve yüksek kan şekeri seviyeleri ve semptomları içerir.

Öte yandan, tip 2 diyabet genellikle yıllar içinde gelişir. Tip 2 diyabet, diyabetin en yaygın şeklidir ve genellikle yetişkinlik döneminde gelişir. Gestasyonel diyabet, hamilelikten önce diyabet geçirmemiş hamile bir kadının hamilelik sonucu yüksek kan şekeri düzeylerine sahip olması durumunda ortaya çıkar. Gestasyonel diyabetin gebeliklerin yüzde 9,2’sinde meydana geldiğini tahmin ediyor.

Kimler glikoz tolerans testine ihtiyaç duyar?

Doktorlar tüm hamile kadınları gestasyonel diyabet için taramalıdır. Gestasyonel diyabet hamilelik komplikasyonlarına neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve hızlı tedavi önemlidir. Hamileyseniz, doktorunuz genellikle bu testi hamileliğinizin 24 ve 28. haftaları arasında yapmanızı önerir. Doktorunuz ayrıca, diyabet belirtileri yaşıyorsanız veya hamile kalmadan önce diyabet riski altındaysanız bu testi daha önce yapmanızı önerebilir.

Advertisement

Glikoz tolerans testi için hazırlanma

Glikoz tolerans testine hazırlık aşağıdakileri içerir:

  • Şu anda almakta olduğunuz ilaçlar hakkında doktorunuza danışın. Kortikosteroidler, beta-blokerler, diüretikler ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar sonuçlara müdahale edebilir.
  • Planlanan testten önce en az sekiz saat aç kalmanız gerekir. Su içebilirsiniz, ancak sonuçlara müdahale edebileceğinden, kahve ve kafeinli çay da dahil olmak üzere diğer içeceklerden kaçının.
  • İşlemden hemen önce banyoya gitmekten kaçının, çünkü idrar örneği sağlamanız gerekebilir.
  • Beklerken okumak için bir şeyler veya sizi meşgul edecek bir etkinlik getirin.

Test boyunca

Test doktorunuzun ofisinde veya yerel bir laboratuarda yapılabilir. Vardığınızda, bir teknisyen, temel glikoz seviyenizi ölçmek için bir kan örneği alacaktır. Testin bu kısmı, açlık glikoz testi adı verilen bir kan şekeri testidir. Daha sonra test, diyabet veya gestasyonel diyabet için test edilip edilmediğinize bağlı olarak değişecektir.

Diyabet için oral glukoz tolerans testi

Diyabeti test etmek için iki saatlik 75 gramlık bir oral glikoz tolerans testi (OGTT) kullanılır. Bir sağlık uzmanı önce açlık glikoz seviyenizi test etmek için açlık laboratuvarı kanı alacaktır. Daha sonra sizden 75 gram şeker içeren 1 bardak şuruplu bir glikoz çözeltisi içmenizi isteyeceklerdir. Daha sonra ofiste iki saat bekleyeceksiniz. Sağlık hizmeti sağlayıcısı bir ve ikinci saatin sonunda kan alacaktır.

glukoz tolerans testi

Gestasyonel diyabet testi

Doktorunuz, gestasyonel diyabetiniz olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak için iki test kullanabilir. İlk test, daha önce açıklanan aynı iki saatlik testi kullanır ve hem bir hem de iki saatlik işarette bir kan alımınız olur.

İkinci test iki adım içerebilir: ilk olarak, bir saatlik tarama ve daha sonra, bir saatlik tarama seviyeleri yükseltilirse, üç saatlik bir glikoz tolerans testi. Açlık glikozunu test etmek için bir kan alımından sonra, 50 gram şeker içeren bir çözelti içeceksiniz. Bir saat sonra kan örneği vereceksin. Bir laboratuvar teknisyeni bu örneği kan şekeri düzeyinizi ölçmek için kullanacaktır.

Advertisement

Bu testin ikinci aşaması genellikle sadece ilkinin pozitif bir sonucu olması durumunda gerçekleştirilir. OGTT’nin üç saatlik bir versiyonunu içerir. Üç saatlik testte, bir sağlık uzmanı sizden 100 gram şeker içeren şuruplu bir glikoz çözeltisi tüketmenizi isteyecektir. Açken ve glikoz çözeltisini içtikten sonra bir, iki ve üç saatlik işaretlerde kanınızı alırlar.

Vücudunuz şekerli içeceği işlerken birkaç kan örneği alarak, doktorunuz vücudunuzun bir şeker sorununu ne kadar iyi idare edebileceğini söyleyebilecektir.

Glikoz tolerans testinin riskleri

Bu testlerin ciddi riskleri yoktur. Gestasyonel diyabet için test ediyorsanız, bu testin sizin veya bebeğiniz için ciddi bir riski yoktur. Kan alma bölgesinde kızarıklık ve şişme ve ateş gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin. Ayrıca yemek yemediğiniz için baş dönmesi hissedebilirsiniz. Testten sonra yemek yemek iyi bir fikirdir.

Bazı insanlar, özellikle şeker seviyesi yüksek olanlarda glikoz içeceklerinin tolere edilmesini zor bulmaktadır. Şunlarla karşılaşabilirsiniz:

  • mide bulantısı
  • mide rahatsızlığı
  • ishal
  • kabızlık

Glikoz tolerans testi sonuçları

Tip 2 diyabet teşhisi için, sonuçlarınız normalden yüksek glikoz seviyeleri gösteriyorsa doktorunuz farklı bir günde tekrar test etmenizi isteyebilir. Gestasyonel diyabet için tekrar test yapmayacaksınız.

Doktorunuz 75 gram OGTT’de gestasyonel diyabeti teşhis etmek için desilitre başına miligram (mg / dL) cinsinden aşağıdaki değerleri kullanacaktır. Diyabet veya gestasyonel diyabet tanısı koymak için sadece bir değerin yüksek olması gerekir.

Açlık Kan Şekeri Değerleri

Prediyabet için 100–125 mg/dL
Diyabet için 126 mg/dL veya daha fazla
Gestasyonel diyabet için 92 mg/dL den daha fazla

1 Saat sonra alınan kan değerleri

Gestasyonel diyabet için 180 mg/dL den daha fazla

2 Saat sonra alınan kan değerleri

Prediyabet için 140–199 mg/dL
Diyabet için 200 mg/dL veya daha fazla
Gestasyonel diyabet için 153 mg/dL den daha fazla

Gestasyonel diyabet: İki aşamalı yaklaşım

Bir saatlik sonuçlarınız 135 veya 140 mg / dL’ye eşit veya daha yüksekse, doktorunuz testin ikinci adımına geçmenizi isteyecektir. Yukarıda belirtildiği gibi, ikinci adım 100 gram şeker alımını içerir.

Dört kan alım seviyenizden ikisi aşağıda listelenenlerden daha yüksekse, doktorunuz gestasyonel diyabet tanısı koyacaktır.

Advertisement
  • Açlık kan şekeri 95 mg / dL’den fazla
  • 1 saat sonra 180 mg / dL’den fazla
  • 2 saat sonra 155 mg / dL’den fazla
  • 3 saat sonra 140 mg / dL’den fazla

Glikoz tolerans testinden sonra

Diyabet için doktorunuz tanı koymadan önce daha fazla test yapmanızı tavsiye edebilir. Gestasyonel diyabet tanısı koymak için başka test yapılmayacaktır. Doktorunuz prediyabet veya diyabet tanısı koyarsa, diyet ve egzersiz değişiklikleri yapmanızı tavsiye eder. Ayrıca gerektiğinde diyabet ilaçları da reçete edebilirler.

Doktorlar gestasyonel diyabeti diyet ve aktivite ile tedavi eder ve ihtiyacınız varsa tedavinize ilaç ekleyecektir. Doktorunuz, önerilen hedeflerin arasında olduğundan emin olmak için her gün kan şekeri seviyenizi izlemenizi isteyecektir.

Gestasyonel diyabetiniz varsa, hemen tedaviye başlamalısınız. Yönetilmeyen diyabet doğumda, erken doğumda ve preeklampsi gibi diğer komplikasyonlara neden olabilecek daha büyük boyutlu bir bebeğe sebep olabilir. Doktorunuz, ihtiyaçlarınıza uygun bir tedavi planı geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır.


Leave A Reply